Τρίτη 20 Μαΐου 2014

«Η Τουρκική Δημοκρατία είναι αποτέλεσμα γενοκτονιών»

«Η Τουρκική Δημοκρατία είναι αποτέλεσμα γενοκτονιών»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με τον δρα ΒΑΣΙΛΕΙΟ Θ. ΜΕΪΧΑΝΕΤΣΙΔΗ
Ηταν «ένα Αουσβιτς εν ροή», κατά τον πανεπιστημιακό Πολυχρόνη Ενεπεκίδη. Το σχέδιο αφανισμού του ποντιακού ελληνισμού έλαβε χώρα grosso modo μεταξύ 1914-22, ως αποτέλεσμα και συνέπεια του τουρκικού εθνικισμού και ως κρίσιμη πτυχή της «τελικής επίλυσης» του «τουρκικού προβλήματος των μειονοτήτων».
«Σημαντική ήταν η συν-ευθύνη της Γερμανίας και της Αυστρίας, στη σύλληψη και την εκτέλεση της πρώτης φάσης του γενοκτονικού σχεδίου» Β.Θ.Μ.«Σημαντική ήταν η συν-ευθύνη της Γερμανίας και της Αυστρίας, στη σύλληψη και την εκτέλεση της πρώτης φάσης του γενοκτονικού σχεδίου» Β.Θ.Μ.Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου γενοκτονικού σχεδίου και γεγονότος, το οποίο είχε σκοπό και στόχο την καταστροφή του συνόλου των οθωμανικών ελληνικών πληθυσμών, και ευρύτερα των οθωμανικών χριστιανικών πληθυσμών. Συνεπώς, η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί μέρος της Γενοκτονίας των Ελλήνων της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Μιλάμε με τον δρα Βασίλειο Θ. Μεϊχανετσίδη, μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Μελετητών Γενοκτονίας (IAGS).
- Εθνική εκκαθάριση;
«Ενώ η γενοκτονία συνιστά συγκεκριμένο έγκλημα του διεθνούς (ποινικού) δικαίου, ο όρος εθνοκάθαρση χρησιμοποιείται ως γενική ονομασία (generic term) για να περιγράψει ένα σύνολο εγκλημάτων, όπως π.χ. τα εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αλλά και το ίδιο το έγκλημα της γενοκτονίας. Με άλλα λόγια, ο όρος εθνοκάθαρση δεν έχει λάβει ρητή νομική αναγνώριση, αν και επιμέρους στοιχεία της πρακτικής αυτής ορίζονται και τιμωρούνται από το διεθνές ή το εθνικό δίκαιο. Ως εκ τούτου, τα γεγονότα κατά των Ελλήνων του Πόντου και ευρύτερα κατά των Οθωμανών Ελλήνων νομικώς στοιχειοθετούν το έγκλημα της γενοκτονίας, μπορούν όμως να περιγραφούν και ως εθνοκάθαρση».
- Πόσοι εξοντώθηκαν;
«Ο ακριβής προσδιορισμός του αριθμού των θυμάτων δεν είναι εύκολος. Για την πρώτη περίοδο (1914-8) κάποια στοιχεία υπάρχουν στη Μαύρη Βίβλο (1919). Ως προς τα θύματα της β' περιόδου (1919-23), δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Υποθετικά μόνο μπορεί να υπολογισθεί grosso modo το ύψος των απωλειών της ελληνορθοδόξου εθνοθρησκευτικής κοινότητας, λαμβάνοντας υπ' όψιν δύο μεγέθη: (α) τον συνολικό πληθυσμό πριν απ' την έναρξη του Α' Π.Π., που ανερχόταν σε 2,2 - 2,3 ή 2,6 εκατομμύρια περίπου, και (β) τον αριθμό που προέκυψε στην Ελλάδα κατά την επίσημη απογραφή του 1928, οπότε ο συνολικός προσφυγικός πληθυσμός καταμετρήθηκε σε 1,25 εκατομμύριο».
- Οι υπαίτιοι;
«Οι υπεύθυνοι είναι πάρα πολλοί. Ενδεικτικά, αναφέρω τους εξής: Η οθωμανική κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, αργότερα, η κεμαλική κυβέρνηση η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, διάφορες τοπικές πολιτικές, στρατιωτικές και θρησκευτικές αρχές, απλοί πολίτες, όσοι εκ των οποίων συμμετείχαν. Ηθικές και άλλες ευθύνες φέρουν και οι κυβερνήσεις των Συμμάχων, η τότε διεθνής κοινότητα κ.ά. διεθνείς δρώντες (Σοβιετική Ενωση κ.ά.)».
- Εχετε σχετικό πόνημα;
«Το βιβλίο μας, "The Genocide of the Ottoman Greeks" (με τη Γερμανίδα και τον Δανό συνάδελφο), αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια μιας συνολικής (δι-)επιστημονικής θεώρησης του θέματος της Γενοκτονίας των Ελλήνων της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Γραμμένο πρώτη φορά στα αγγλικά, προσεγγίζει το θέμα από "γενοκτονιολογικής", ιστορικής (τεκμηριωτικής), νομικής, μνημονικής και εκπαιδευτικής απόψεως. Τα νέα στοιχεία του είναι πολλά και διάφορα, μεταξύ των οποίων πολλές πρωτογενείς πηγές, όπως αποσπάσματα από την ανέκδοτη "Ιστορία της Γενοκτονίας, Κεφ. ΙΙΙ.5 Οι Ελληνες" του Raphael Lemkin, του Πατέρα της Διεθνούς Συμβάσεως για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας (1948)».
- Η στάση της Τουρκίας;
«Οι λόγοι που το τουρκικό κράτος δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία είναι πολλοί, ιστορικοί, πολιτικοί, νομικοί, οικονομικοί κ.ά. Κατ' αρχάς, η δημιουργία της Τουρκικής Δημοκρατίας είναι αποτέλεσμα γενοκτονίας/ιών. Η αστική τάξη, η πληθυσμιακή ομοιογένεια, η εθνική ταυτότητα, η εδαφική επικράτεια του νέου τουρκικού κράτους είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με γενοκτονίες. Δεν νομίζω πως υπάρχει αντίστοιχο και παράλληλο φαινόμενο τόσο βίαιας σύγχρονης "εθνογένεσης" και "κρατογένεσης", όπως η περίπτωση της μετάβασης από την οθωμανική αυτοκρατορία στην Τουρκική Δημοκρατία».
http://www.enet.gr,

.......στις εκλογές... για την στήριξη της οικογένειας στην Ελλάδα; 2014

Η Ελλάδα βρίσκετε σε ένα επικίνδυνο  σταυροδρόμι..   είναι στην στιγμή εκείνη που πρέπει να διαλέξει αν θέλει  να συνέχιση να είναι κράτος  ανεξάρτητο.
Eνα από τα βασικά για μένα θέματα που δυστυχώς τα κώματα που θέλουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή ,  δεν θέλουν να κουβεντιάσουν,     είναι ποια είναι τα σχέδια που έχουν για το θεσμό της οικογένειας,  της πρώτης κοινωνίας των νέων ανθρώπων. Έχουν κάποιο σχέδιο για την ουσιαστική στήριξη του ιερού αυτού θεσμού;   ενδιαφέρονται οι νέοι στην Ελλάδα να κάνουν οικογένεια και κατ επέκταση παιδιά;
Στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη υπογεννητικότητα και το κράτος όχι μόνο δεν στηρίζει τις υπάρχουσες οικογένειες αλλά αποθαρρύνει και δημιουργία καινούργιων. Τι σημαίνει αυτό ; Tι θέλει να πει το ελληνικό κράτος όταν καταργεί επί της ουσίας την οικογένεια ;  Όταν δεν έχουμε γεννήσεις παιδιών..που οδηγείτε μια χώρα ;
 Ένα  πολιτικό κώμα που θέλει να εκλεγεί στην Ελλάδα του 2014 πρέπει να έχει απάντηση σ αυτό το θέμα.
Η  απίστευτης αγριότητα φορολογία προς την ελληνική οικογένεια που ένας θεός ξέρει πως τα βγάζει πέρα είναι για μένα σοβαρό πολιτικό θέμα. Κάποια στιγμή όλοι ανεξαρτήτως ιδεολογίας να πάρουν θέσει ξεκάθαρη. Έχουμε εκλογές γιατί δεν λένε στον ελληνικό λαό τι θα προτείνουν στην ευρωβουλή για το τεράστιο αυτό θέμα;

Η ελληνική οικογένεια χρειάζεται ουσιαστική στήριξη και όχι εφήμερα ευρωπαϊκά  προγράμματα.
Σταθερή εργασία θέλει μια οικογένεια και όχι επιδόματα.

πολλές φορές βλέπω στην τηλεόραση θέματα που αφορούν νέους που μεταναστεύουν προκειμένου να βρουν εργασία.. πραγματικά τραγικό..
Δεν βλέπω όμως να μιλάνε για οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά και δεν έχουν να τους δώσουν ούτε γάλα. Δείχνουν μόνο νέους και νέες που εντελώς συμπτωματικά έχουν το χάρισμα της ομορφιάς να μιλάνε για την ανάγκη να φύγουν από την πατρίδα προκειμένου να βρουν δουλειά.
Εντελώς συμπτωματικά όλοι όσοι θέλουν να φύγουν είναι όμορφοι και άρτιοι σωματικά .

Στο μεταξύ η κυβέρνηση δεν έχει κάνει κάποιο θέμα για το τραγικό φαινόμενο ποιοι είναι που πάνε.
Έλληνες μεταναστεύουν και το ελληνικό κράτος σφυρίζει αδιάφορα.

Σταθερή εργασία.. Σοβαρή παιδεία.. Σοβαρή υγεία..    
Για μένα το ποιο σοβαρό θέμα  είναι η εξαθλιωμένη ελληνική οικογένεια.
Είναι  το λιγότερο απάνθρωπο ένα κράτος που φέρετε με τόση αγριότητα στην ελληνική οικογένεια.

Η Έλληνες λοιπόν , τη θα ζητήσουν στις εκλογές  για την στήριξη της οικογένειας στην Ελλάδα;


Οι εκλογές είναι πολιτική απόφαση και όπως αυτοί που βρίσκονται στην βουλή παίρνουν αποφάσεις χωρίς να ρωτήσουν κανένα έτσι και εμείς πρέπει να ψηφίσουμε με απόλυτη ψυχρότητα, χωρίς συναίσθημα και  επηρεασμό από σποτ  προεκλογικά που αγγίζουν τα όρια της απόλυτης ξεφτίλας, αλλά ούτε επηρεασμένοι  από πάσης φύσεως γνώστες των πολιτικών πραγμάτων.


Η καθημερινότητα είναι σκληρή  και πλέων έχει γίνει ζούγκλα όπως εκεί  έτσι και εδώ πρώτη ανάγκη  η επιβίωση . Δεν μπορώ να καταλάβω ποια είναι η ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ που κάποιοι αριστεροί και δεξιοί οραματίζονται.