Να συνεχίσουν τις συναλλαγές και τις δραστηριότητες στην Ουκρανία συστήνει στις ρωσικές τράπεζες ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον κορυφαίο ρώσο τραπεζίτη και επικεφαλής της VTB Bank Αντρέι Κοστίν, ο ρώσος πρόεδρος επεσήμανε πως τα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να συνεχίσουν τις συναλλαγές στη γειτονική χώρα, παρά τις απώλειες, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση της ουκρανικής οικονομίας.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι δραστηριότητες πρέπει να συνεχισθούν, πρώτα απ' όλα, επειδή τα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 30% του τραπεζικού τομέα της Ουκρανίας. Εάν αναστείλουμε και εμείς τις συναλλαγές στην χώρα, θα επιφέρουμε ένα επιπλέον σοβαρό πλήγμα στην ήδη καταρρέουσα οικονομία της Ουκρανίας» τόνισε ο Πούτιν, συμπληρώνοντας πως η Ρωσία ενδιαφέρεται να διατηρήσει «έναν σταθερό και αξιόπιστο εταίρο», καθώς η Μόσχα διατηρεί σημαντικές εταιρικές σχέσεις με την Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας.
Από την πλευρά του ο Κοστίν ανέφερε πως η κρατική VTB Bank, το δεύτερο μεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυμα της Ρωσίας από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στην Ουκρανία: «Τα προβλήματα που προέκυψαν οφείλονται στην απότομη επιδείνωση της ουκρανικής οικονομίας, την πτώση των ρυθμών ανάπτυξης και την κατάρρευση της τιμής του εθνικού νομίσματος».
Η πολιτική κατάσταση και ο πόλεμος στην Ουκρανία, συμπλήρωσε ο τραπεζίτης, έχουν επιδράσει, όπως ήταν αναμενόμενο, και στις αποπληρωμές – Η VTB Bank σήμερα καλύπτεται μόνο κατά το ήμισυ στα δάνεια που έχει εκδώσει. Οι απώλειες της VTB Bank στην Ουκρανία ανέρχονται σε 26 δισεκατομμύρια ρούβλια (670 εκατομμύρια δολάρια) από την αρχή του έτους και, σύμφωνα με τον Κοστίν αναμένεται να διπλασιαστούν μέχρι το τέλος του 2014.