Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Νέα βομβιστική επίθεση στη Ρωσία με τουλάχιστον 14 νεκρούς


Νέα βομβιστική επίθεση στη Ρωσία με τουλάχιστον 14 νεκρούς


Δεν πρόλαβε να συνέλθει η Ρωσία από τη χθεσινή επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ και νέα πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε τη Δευτέρα το πρωί...
Τους 14 έφθασαν οι νεκροί από την επίθεση κατά του τρόλεϊ στο Βόλγκογραντ, η οποία σύμφωνα με την αστυνομία πραγματοποιήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας.
Πηγές της αστυνομίας δήλωσαν ότι υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν την χθεσινή επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ με τη σημερινή επίθεση κατά του τρόλεϊ.
Η έκρηξη σημειώθηκε μία ημέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ από γυναίκα καμικάζι, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους.
Οι αρχές ήδη μιλούν για νέα τρομοκρατική επίθεση. Και όλα αυτά ενώ η περιοχή του Βόλγκοκραντ έχει τεθεί σε επίπεδο αυξημένου αντιτρομοκρατικού συναγερμού για τις επόμενες 15 ημέρες.

Πλάνα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση δείχνουν ό,τι απέμεινε από το κατεστραμμένο μπλε και λευκό τρόλεϊ με την οροφή του να έχει αποσπαστεί από το υπόλοιπο όχημα και πτώματα και συντρίμμια σκορπισμένα στο δρόμο.
Οι ομοσπονδιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι για την έκρηξη, η οποία σημειώθηκε κοντά σε αγορά στη συνοικία Ντζερζίνσκι, διενεργείται έρευνα για "τρομοκρατική ενέργεια και διακίνηση όπλων".

Η περιοχή έχει αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ στο σημείο της έκρηξης βρίσκονται και μέλη των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών.
Με εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν πηγαίνει στο Βόλγογκραντ ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Αλεξάντρ Μποτνίκοφ.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε ολόκληρη τη ρωσική επικράτεια, έπειτα από τις δύο πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις εναντίον του σιδηροδρομικού σταθμού, χθες, και του τρόλεϊ, σήμερα, στο Βόλγκογκραντ.
Παράλληλα, η ομοσπονδιακή υπηρεσία που διεξάγει τις έρευνες ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα, ο εκρηκτικός μηχανισμός κατά του τρόλεϊ πυροδοτήθηκε από άνδρα βομβιστή αυτοκτονίας, τμήματα του σώματος του οποίου περισυνελέγησαν και έχουν σταλεί στα εργαστήρια για γενετικές αναλύσεις.

Δεκαέξι οι νεκροί από τη χθεσινή επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ
Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν την Κυριακή όταν μια γυναίκα ανατινάχθηκε σε σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ (νοτιοδυτική Ρωσία), κοντά στην ασταθή περιοχή του ρωσικού Καυκάσου, αναβιώνοντας τους φόβους για την ασφάλεια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στο Σότσι.
«Ένας εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη γύρω στις 13:00 τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας) κοντά στην είσοδο του σιδηροδρομικού σταθμού στο Βόλγκογκραντ (πρώην Στάλινγκραντ). Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πυροδοτήθηκε από μια γυναίκα-καμικάζι», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ρωσική επιτροπή έρευνας, ανακοινώνοντας την έναρξη έρευνας για «τρομοκρατική ενέργεια».
Αυτή η «τρομακτική» έκρηξη, όπως την περιέγραψαν μάρτυρες, η οποία συνέβη έξι εβδομάδες πριν από τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι, έγινε μπροστά στους ανιχνευτές μετάλλων που έχουν εγκατασταθεί στην είσοδο του σταθμού, ο οποίος ήταν γεμάτος επιβάτες, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Από την έκρηξη έσπασαν τα τζάμια των δύο πρώτων επιπέδων του κτιρίου αυτού με τα γκρίζα τούβλα, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε η ρωσική δημόσια τηλεόραση.
Η ισχύς του εκρηκτικού μηχανισμού ήταν ισοδύναμη με εκείνη δέκα κιλών TNT, αποκάλυψαν οι ερευνητές.
«Η έκρηξη προκάλεσε 16 θανάτους, μεταξύ των οποίων και ενός αστυνομικού, και περισσότεροι από 30 τραυματίες, ανάμεσά τους και ένα παιδί εννέα ετών, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο», ανέφερε η επιτροπή έρευνας.
Συνολικά, περίπου 45 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση, δήλωσαν ιατρικές πηγές και η αστυνομία.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε να «ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα (...) ώστε να βρεθούν και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι» για την επίθεση, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πέσκοφ στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν και σε όλους τους κύριους σταθμούς και τα αεροδρόμια της Ρωσίας.
Οι περιφερειακές αρχές ανακοίνωσαν ότι έθεσαν την περιοχή του Βόλγκοκραντ σε επίπεδο αυξημένου αντιτρομοκρατικού συναγερμού για τις επόμενες 15 ημέρες.
Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ καταδίκασαν την επίθεση.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Lifenews.ru, η γυναίκα που ανατινάχθηκε στο Βόλγκοκραντ είναι η Οκσάνα Ασλάνοβα, το κεφάλι της οποίας βρέθηκε στο χώρο της επίθεσης.
«Η Ασλάνοβα είχε παντρευτεί δύο φορές με αντάρτες. Οι δύο σύζυγοί της είχαν σκοτωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις», γράφει η ιστοσελίδα.
Για τους ερευνητές, η καμικάζι είχε συνεργό ο οποίος προς το παρόν έχει αναγνωριστεί μόνο με το επίθετό του, Παβλόφ.
Καταζητούμενη από το 2012, η Οκσάν Ασλάνοβα ήταν φίλη μιας άλλης καμικάζι που σκότωσε έξι άτομα στο Βόλγκογκραντ τον Οκτώβριο όταν ανατινάχθηκε μέσα σε λεωφορείο γεμάτο φοιτητές, έγραψε η Lifenews.ru.
Εκείνη η επίθεση είχε ήδη προκαλέσει φόβους όσον αφορά την ασφάλεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι που ξεκινούν στις 7 Φεβρουαρίου.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Newsit, Reuters (φωτογραφία)
http://epikaira.gr/,

14 τελικά ο νεκροί από την επίθεση αυτοκτονίας στο Βόλγκογκραντ της Ρωσίας

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τις υπηρεσίες ασφαλείας να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του πληθυσμού
Σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό οι νεκροί από την επίθεση αυτοκτονίας στο σιδηροδρομικό σταθμό στο Βόλγκογκραντ της Ρωσίας είναι 14 άτομα.
Η καμικάζι βομβίστρια ανατίναξε τα εκρηκτικά της μπροστά από έναν ανιχνευτή μετάλλων στην κύρια είσοδο του σταθμού του Βόλγκογκραντ. Εικόνες στην τηλεόραση έδειξαν μια μεγάλη πορτοκαλί πύρινη σφαίρα να καλύπτει την είσοδο και καπνό να βγαίνει από σπασμένα παράθυρα.
"Άνθρωποι κείτονταν στο πάτωμα, ουρλιάζοντας και ζητώντας βοήθεια", είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Αλεξάντρ Κομπλιάκοφ, στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24 TV. "Βοήθησα να μεταφερθεί ένας αστυνομικός που είχε το κεφάλι και το πρόσωπό του καλυμμένο με αίμα. Δεν μπορούσε να μιλήσει".
"Ήταν μια πολύ ισχυρή έκρηξη", είπε στο ρωσικό κανάλι Vesti 24 η Βαλεντίνα Πετριτσένκο, πωλήτρια σ' ένα κατάστημα του σταθμού.
Εκπρόσωπος της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας δήλωσε πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 άνθρωποι. Η περιφερειακή κυβέρνηση είχε κάνει αρχικά λόγο για 18 νεκρούς.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως οι τραυματίες υπερβαίνουν τους 50.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τις υπηρεσίες ασφαλείας να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του πληθυσμού, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.
Εκπρόσπωος της ομοσπονδιακής αστυνομίας δήλωσε πως τα μέτρα θα ενισχυθούν σε σιδηροδρομικόυς σταθμούς και αεροδρόμια, με περισσότερους αστυνομικούς και αυστηρότερους ελέγχους ασφαλείας.
Ωστόσο η επίθεση, η οποία σημειώθηκε μόλις δύο μήνες αφότου μια γυναίκα καμικάζι είχε σκοτώσει έξι ανθρώπους σε λεωφορείο στην ίδια πόλη, θέτει ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφαλείας που το Κρεμλίνο διατάσσει πάντα να αυξηθούν έπειτα από βομβιστικές επιθέσεις.
Η σημερινή επίθεση είναι πιθανό να αυξήσει τις ανησυχίες για την ικανότητα της κυβέρνησης να περιφρουρήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 που θα διεξαχθούν στο Σότσι, ένα θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα.
Η ομαλή διεξαγωγή των Αγώνων, οι οποίοι αρχίζουν σε 40 ημέρες, είναι ζήτημα κύρους για τον Πούτιν, ο οποίος θέλει να δείξει πόσο πολύ έχει προχωρήσει η Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση. Γυναίκες καμικάζι, γνωστές ως "μαύρες χήρες" επειδή μερικές είναι συγγενείς ανταρτών που έχουν σκοτωθεί, έχουν πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις την ευθύνη για τις οποίες έχουν αναλάβει ισλαμιστές μαχητές.
Το Βόλγκογκραντ --πρόκειται για το ιστορικό Στάλινγκραντ-- βρίσκεται λίγο πάνω από την ταραγμένη ρωσική περιφέρεια του Βορείου Καυκάσου, μια σειρά από κυρίως μουσουλμανικές επαρχίες που περιλαμβάνουν την Τσετσενία, όπου η Ρωσία διεξήγαγε τις δύο τελευταίες δεκαετίες δύο πολέμους εναντίον των αυτονομιστών.
Είναι μια πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων και μείζων κόμβος για τις μεταφορές στη νότια Ρωσία. Βρίσκεται σε απόσταση 690 χλμ. βορειοανατολικά του Σότσι, όπου θα αρχίσουν στις 7 Φεβρουαρίου οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί.
Η βία αποτελεί σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στην περιοχή. Το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ μετέδωσε επικαλούμενο πηγή των δυνάμεων ασφαλείας ότι η καμικάζι μπορεί να ήρθε από το Νταγκεστάν, την επαρχία που συνορεύει με την Τσετσενία και αποτελεί τώρα το κέντρο της εξέγερσης. Η καμικάζι που ανατίναξε τον Οκτώβριο το λεωφορείο ήταν από την ίδια περιοχή.
"Μπορούμε να περιμένουμε κι άλλες τέτοιες επιθέσεις", δήλωσε ο Αλεξέι Φιλάτοφ, αντιπρόεδρος της ένωσης των βετεράνων της επίλεκτης αντιτρομοκρατικής μονάδας Άλφα.
"Η απειλή είναι τώρα μεγαλύτερη επειδή τώρα οι τρομοκράτες μπορούν να κάνουν τη μεγαλύτερη εντύπωση", δήλωσε προς το Ρόιτερς. "Τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί από καιρό γύρω από το Σότσι, έτσι οι τρομοκράτες θα πλήττουν τις γειτονικές πόλεις όπως το Βόλγκογκραντ".
Οι αρχές ανακοίνωσαν πως η γυναίκα ανατίναξε τα εκρηκτικά της αφού η αστυνομία επισήμανε πως έμοιαζε ύποπτη και ένας αστυνομικός άρχισε να την πλησιάζει. Πρόσθεσαν πως ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να ήταν πολύ μεγαλύτερος αν η καμικάζι είχε καταφέρει να μπει στην αίθουσα αναμονής του σταθμού.
Ωστόσο ο Φιλάτοφ επισήμανε πως η ευρέως διαδεδομένη πρακτική να τοποθετούνται ανιχνευτές μετάλλων στις εισόδους αεροδρομίων και σιδηροδρομικών σταθμών υπάρχει κίνδυνος να επιφέρει περισσότερα θύματα. "Δημιουργούμε αυτό τον κίνδυνο εμείς οι ίδιοι δημιουργώντας σημεία στα οποία συνωστίζεται υποχρεωτικά ένα πλήθος ανθρώπων", εξήγησε.
ΑΜΠΕ

Προσάρτηση περιοχής στην κατεχόμενη Δ. Όχθη από το Ισραήλ προωθούν ακροδεξιά μέλη του Λικούντ

Προσάρτηση περιοχής στην κατεχόμενη Δ. Όχθη από το Ισραήλ προωθούν ακροδεξιά μέλη του Λικούντ

Η πρόταση του Ισραήλ να ενσωματώσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη στα σύνορά του είναι το πρώτο βήμα που κάνει το Ισραήλ εδώ και χρόνια για να προσαρτήσει κάποια περιοχή που κατέλαβε το 1967.
Μία πρόταση νόμου η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει κρίση στις σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστινίων ενέκρινε επιτροπή του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ.
Η πρόταση νόμου προβλέπει την προσάρτηση μιας περιοχής της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, η οποία θα είναι πιθανόν το ανατολικό σύνορο ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.
Η απόφαση αυτή, που προωθήθηκε από ακροδεξιά μέλη του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα μπορούσε να επηρεάσει της ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών μερικές ημέρες πριν από άλλη μια επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στην περιοχή.
Όμως η κεντρώα υπουργός Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι, η οποία ηγείται επίσης των διαπραγματεύσεων του Ισραήλ με τους Παλαιστινίους, εξέφρασε αμέσως τις αντιρρήσεις της και είπε ότι θα χρησιμοποιήσει την εξουσία που διαθέτει προκειμένου να εμποδίσει την ψήφιση του νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο αφότου ο Κέρι επέβλεψε την επανάληψή τους τον Ιούλιο έπειτα από αδιέξοδο τριών χρόνων.
Ο σκοπός είναι να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τον Απρίλιο στην κατεύθυνση της επίτευξης μιας "λύσης δύο κρατών" στην οποία το Ισραήλ και ένα νέο παλαιστινιακό κράτος θα μπορούν να συνυπάρχουν το ένα δίπλα στο άλλο.
Η περιοχή της Κοιλάδας του Ιορδάνη στη Δυτική Όχθη, την οποία το Ισραήλ κατέλαβε στον πόλεμο του 1967 και οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν να συμπεριλάβουν στο μελλοντικό κράτος τους, έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας πρόσφατης διαφωνίας. Οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν την απαίτηση του Ισραήλ να διατηρήσει μια παρουσία ασφαλείας εκεί.
Ο Κέρι δήλωσε στην Ουάσινγκτον νωρίτερα αυτό το μήνα πως η ανάγκη να επιλυθεί η διαμάχη για την Κοιλάδα του Ιορδάνη είναι "ένα κρίσιμο πέρασμα της βελόνας που πρέπει να συμβεί προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία". Είπε πως συντονίζεται επίσης με την Ιορδανία.
Η πρόταση του Ισραήλ να ενσωματώσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη στα σύνορά του, την οποία ενέκρινε η νομοθετική επιτροπή του υπουργικού συμβουλίου, είναι το πρώτο βήμα που κάνει το Ισραήλ εδώ και χρόνια για να προσαρτήσει κάποια περιοχή που κατέλαβε το 1967.
Λίγο μετά τον πόλεμο αυτόν, σε μια κίνηση που δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, το Ισραήλ προσάρτησε την Ανατολική Ιερουσαλήμ και πρόσθεσε παρακείμενη γη της Δυτικής Όχθης στην πόλη, την οποία θεωρεί πρωτεύουσά του.
Η τελευταία φορά που το Ισραήλ προσάρτησε γη που είχε καταληφθεί το 1967 ήταν το 1981, όταν εφάρμοσε το δικό του νόμο στα Υψίπεδα Γκολάν της Συρίας, μια στρατηγική περιοχή που βρίσκεται βόρεια.
ΑΜΠΕ