Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

ΕΦΥΓΕ ENAΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΘΕΑΤΡΑΝΘΡΩΠΟΣ




Ένας μεγάλος θεατράνθρωπος δεν είναι πια μαζί μας... Ο Λυκούργος Καλλέργης, μία πολυσχιδής προσωπικότητα με πολυσήμαντη προσφορά στον πολιτισμό αλλά και σημαντική παρουσία στον πολιτικό στίβο, απεβίωσε πλήρης ημερών το
Σάββατο το...πρωΐ νικημένος από τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη, στις 5 το απόγευμα, στο Πρώτο Νεκροταφείο. Ηθοποιός, μεταφραστής, αλλά και τέως βουλευτής της Αριστεράς, ο Λυκούργος Καλλέργης γεννήθηκε το 1914 στο Χουμέρι Μυλοποτάμου Κρήτης. Με καταγωγή από οικογένεια με πολιτική παράδοση - ο πατέρας του Σταύρος Καλλέργης υπήρξε δημοσιογράφος, πρωτοπόρος σοσιαλιστής ηγέτης και οργανωτής της πρώτης εργατικής πρωτομαγιάς στην Ελλάδα. Με θεατρικές σπουδές στη δραματική σχολή της Λαϊκής Σκηνής του Καρόλου Κουν, κάνει την πρώτη του εμφάνιση το 1934 στον ρόλο του Πανάρετου στην Ερωφίλη του Χορτάτση. Ιδρυτικό μέλος και πρωταγωνιστής του Θεάτρου Τέχνης, πήρε μέρος σε μεγάλη σειρά έργων, ερμηνεύοντας ρόλους σε θεατρικά έργα του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου. Υπήρξε πρωταγωνιστής του Εθνικού Θεάτρου, και διετέλεσε καθηγητής της Δραματικής Σχολής. Μετέφρασε τα θεατρικά έργα του Τσέχωφ και έγραψε το βιβλίο «Στο διάβα του πολυτάραχου 20ου αιώνα». Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με τον συνδικαλισμό και το 1977 εκλέχτηκε Βουλευτής του ΚΚΕ. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Πιραντέλλο και Βεάκη και έχει αναγορευτεί Επίτιμος Διδάκτωρ του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μαρία Φωκά, με την οποία απέκτησε μία κόρη και σε δεύτερο γάμο με την ηθοποιό Τζένη Κολλάρου από την οποία έχει ένα γιο.

http://anti-ntp.blogspot.com/2011/08/ena.html
Πηγη

Το ξεπούλημα αρχίζει...Κρατική περιουσία ως εγγυήσεις για το δεύτερο πακέτο

Διμερείς συμφωνίες, δηλώσεις, μεθοδεύσεις, επιτροπές-ομάδες εργασίες στην Ε.Ε, μηχανεύονται τρόπους να μας φάνε την "προίκα" και τα "ασημικά". Αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς...Διαβάστε για να δείτε πως μεθοδεύεται το ξεπούλημα. Η Ελλάδα μπορεί να υποχρεωθεί να παραδώσει κάποια από πολύτιμα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της στη ευρωζώνη, σε αντάλλαγμα για ένα δεύτερο σχέδιο διάσωσης, σύμφωνα με αναφορές στο Φινλανδικό Τύπο και πηγές στις Βρυξέλλες.


Πολλές χώρες έχουν αναζητήσει εγγυήσεις για τη συμβολή τους σε ένα δεύτερο ελληνικό σχέδιο διάσωσης. Η αρχική συμφωνία της Φινλανδίας να πάρει 600 € εκατομμύρια σε αντάλλαγμα για το 1.4 δις €, που ήταν η συμμετοχή της στο νέο πακέτο διάσωσης 109 δις €, είναι σε κίνδυνο, και τώρα η σκανδιναβική χώρα φέρεται να ενδιαφέρεται για ελληνικά ακίνητα ή μετοχές κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Η αίτηση της Φινλανδίας για μετρητά μπροστά αποδοκιμάστηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, τους κύριους "παίχτες" της ελληνικής διάσωσης.

Ένας μαραθώνιος των τηλεδιασκέψεων φέρεται να έχει πραγματοποιηθεί για να πείσει τους Φινλανδούς να απορρίψουν την ζήτηση μετρητών, εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να προκαλέσει διάφορες χώρες για να ζητήσουν το ίδιο και εκτροχιάσει την όλη διάσωση, λένε διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

"Τώρα που η φινλανδική-ελληνική συμφωνία δεν έγινε δεκτή από τους άλλους, είναι στο χέρι όλων των μελών της ευρωζώνης η εξεύρεση ενός αποδεκτού μοντέλου, χρηματοδότησης της Φινλανδίας είπε η υπουργός Jutta Urpilainen, σε δημοσιογράφους χθες. Μια ομάδα εργασίας για το ελληνικό σχέδιο διάσωσης που περιλαμβάνει αξιωματούχους από τη Φινλανδία, την Αυστρία και τις Κάτω Χώρες, σύμφωνα με πληροφορίες επεξεργάζονται διαφορετικά μοντέλα εγγυήσεων.

Παρά τις αναφορές για μια ελληνική-Φινλανδική συμφωνία, η Ελλάδα είναι από καιρό απρόθυμη να δώσει μετρητά για ένα σχέδιο διάσωσης και η ομάδα εργασίας της Ε.Ε εξετάζει αυτή τη στιγμή, ελληνικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία αντ 'αυτού.

"Δεν μπορείτε να πουλήσετε όλα τα περιουσιακά στοιχεία μέσω ιδιωτικοποίησης αμέσως, αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια.

Έτσι, η πρότασή μας είναι ότι μπορείτε να πάρετε κρατική περιουσία στο ενεργητικό του οργανισμού ιδιωτικοποιήσεων και μέχρι να την πουλήσετε, να την χρησιμοποιήσετε για παροχή εγγυήσεων" φέρεται να δήλωσε Φιλανδός αξιωματούχος.

"Ακόμα κι αν οι Κάτω Χώρες δεν είναι υποστηρικτές των εγγυήσεων, θα επιμείνω ιδιαίτερα στην έννοια της ίσης μεταχείρισης όλων των χωρών της ευρωζώνης. Εάν ένα κράτος μέλος λαμβάνει εγγυήσεις, τότε οι Κάτω Χώρες, όπως και μια σειρά άλλων μελών, θα θέλουν το ίδιο, δήλωσε στο κοινοβούλιο του τη Δευτέρα, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Jan Kees de Jager, όταν η φινλανδική συμφωνία για μετρητά έγινε πρωτοσέλιδο.

http://greeknation.blogspot.com/2011/08/blog-post_8819.html

Μιχάλης Ιγνατίου: Αδύναμη διπλωματία απέναντι στις ορέξεις του Ερντογάν

http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=26852&category_id=100
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κύπρου έχουν περίεργες...
Μιχάλης Ιγνατίου: Αδύναμη διπλωματία απέναντι στις ορέξεις του Ερντογάν
αντιλήψεις για τις σχέσεις με την Τουρκία και γενικά για τον τρόπο αντιμετώπισης των προκλήσεων του Ταγίπ Ερντογάν. Προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο νεοσουλτάνος της Τουρκίας, μεθυσμένος από την εκλογική του νίκη και την επιτυχία της «εκκαθάρισης» των στρατηγών, νιώθει πως ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Χριστόφιας δεν αποτελούν ούτε καν «πρόγευμα» για τις ορέξεις του. Είναι δύο ακίνδυνοι άνθρωποι, που αντιμετωπίζουν τον πρωθυπουργό της Τουρκίας με τρόμο. Και αυτό τους αναγκάζει να μην τον ενοχλούν ακόμη και για τα αυτονόητα.
Ο κ. Παπανδρέου συνεχίζει να απαιτεί από την ομάδα που ανέλαβε τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία να επιτύχει πρόοδο, και μάλιστα σε μία στιγμή κατά την οποία η Άγκυρα απαιτεί «συμβιβασμό» που θα κοστίσει ακριβά στην Ελλάδα. Οι προτάσεις της Τουρκίας απειλούν την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία της Ελλάδας και με αυτό το δεδομένο ο πρωθυπουργός έπρεπε να είχε τερματίσει τις συνομιλίες που οδηγούν σε απώλεια ελληνικών νησιών. Αντίθετα, επιθυμεί πρόοδο για να μπορέσει, στη νέα συνάντηση κορυφής με τον κ. Ερντογάν, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τον Οκτώβριο στην Άγκυρα, να ανακοινώσει τα μαντάτα. Η τρομακτική οικονομική κρίση και η δραματική μείωση της δημοτικότητας του ίδιου και του νέου ΠΑΣΟΚ απαγορεύουν κάθε διαπραγμάτευση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Από τη δική του πλευρά, ο κ. Χριστόφιας, που έχει απωλέσει πλήρως την εμπιστοσύνη των Ελληνοκυπρίων, προχώρησε σε εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, στοχεύοντας σε διευθέτηση του Κυπριακού πριν από την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η επιμονή του προκαλεί τεράστια ζημία στην εθνική υπόθεση της Κύπρου, κάτι που από μόνο του καθιστά επικίνδυνη τη διαδικασία των συνομιλιών. Ο Κύπριος πρόεδρος δεν έχει την υποστήριξη του λαού σε αυτού του είδους τη διαπραγμάτευση και δεν πρέπει να έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι στο νέο δημοψήφισμα οι Ελληνοκύπριοι θα απορρίψουν τις «θανατηφόρες» προτάσεις του για εκ περιτροπής προεδρία, για παραμονή των εποίκων και για την απώλεια των περιουσιών μεγάλου ποσοστού προσφύγων. Είναι προτάσεις απαράδεκτες, που οδηγούν σε τουρκοποίηση του νησιού.
Ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Χριστόφιας έχουν «κοινό» πολιτικό βίο. Εξελέγησαν από τον ελληνικό και τον κυπριακό λαό αντίστοιχα, για να υλοποιήσουν υποσχέσεις που έδωσαν και οι οποίες ήσαν εντελώς διαφορετικές από αυτές που τελικά υλοποιούν καθημερινά εις βάρος των ανθρώπων που τους εμπιστεύτηκαν. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην οικονομική κρίση των δύο χωρών, οι οποίες με τις αποφάσεις τους οδηγήθηκαν στο χείλος του γκρεμού. Η αναφορά μου βασικά γίνεται για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τα εθνικά θέματα. Ο κ. Παπανδρέου κάθεται και ακούει κάθε βλακώδη πρόταση των Αμερικανών και μάλιστα την επιβάλλει. Και ο κ. Χριστόφιας, αν και προερχόμενος από το αντι-ιμπεριλιαστικό ΑΚΕΛ, συνεχίζει να έχει τυφλή εμπιστοσύνη στους Βρετανούς, που αποτελούν λαίλαπα για την Κύπρο.
Θα ανέμενε κανείς ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κύπρου θα γνώριζαν πως τα συμφέροντα των χωρών τους δεν συναντώνται πουθενά με τα αυτά των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Η επιμονή τους να ταυτίζονται με τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς προκαλεί δικαιολογημένα μεγάλη ανησυχία... 

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα: 4/08/2011
http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=26852&category_id=100