Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Αιχμές Καρχιμάκη για ελλιπή ενημέρωση του κόμματος

Αιχμές για ελλιπή ενημέρωση του κόμματος επί των βασικών πτυχών της κυβερνητικής πολιτικής άφησε...








ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου το οποίο συνεδριάζει υπό τον Γιώργο Παπανδρέου: «Για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την Κυβέρνησή μας, θα πρέπει και εμείς να έχουμε την στήριξη της Κυβέρνησης. Για να εξηγήσουμε την πολιτική της, θα πρέπει να την ξέρουμε. Θα πρέπει λοιπόν, καθοριστικής σημασίας νομοσχέδια και κυβερνητικές πρωτοβουλίες, να συζητούνται και στο κόμμα.»






http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=3637&category_id=88

Γιώργος Παπανδρέου: «Ζητώ μορατόριουμ για ένα χρόνο»

Γιώργος Παπανδρέου: «Ζητώ μορατόριουμ για ένα χρόνο»


26/11/2010 - 19:28


Μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός στις πολιτικές δυνάμεις και αλλά και στα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ...


στελέχη των ΔΕΚΟ,στις οποίες θα γίνουν αλλαγές, προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση.



«Ζητώ μορατόριουμ για ένα χρόνο τουλάχιστον για να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι και να πάει μπροστά η χώρα».


Είναι χαρακτηριστική και η φράση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι «στις ΔΕΚΟ θα συγκρουστούμε με τα σπλάχνα μας, αλλά πρέπει να γίνει».

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο αίτημα για καλύτερη ενημέρωση του κόμματος αλλά και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την κυβερνητική πολιτική, είπε ότι θα υπάρξει ένα τριμερές σχήμα κόμματος – κυβέρνησης – βουλευτών όπου θα συζητούνται όλα τα βασικά νομοσχέδια.

«Θα είμαι πολύ αυστηρός με τους υπουργούς που δεν συνεργάζονται», τόνισε χαρακτηριστικά.







http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=3671&category_id=88

Μενέλαος Γκίβαλος: «Ισχύς μου η αγάπη του ΔΝΤ»

Οι δύο Κυριακές των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών συμπύκνωσαν και εξέφρασαν, ίσως...








και με αντιφατικό τρόπο, την αγωνία και την αγανάκτηση ενός λαού, μιας ολόκληρης κοινωνίας, η οποία εδώ και ένα χρόνο έχει οδηγηθεί σε μια ιστορικού χαρακτήρα δοκιμασία, που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ιστορική τραγωδία.



Το πρώτο σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι το πολιτικό σύστημα, τα κόμματα της διακυβέρνησης μοιάζουν αδύναμα και ανίκανα να αντιμετωπίσουν τα κρίσιμα προβλήματα που καθορίζουν την πορεία της χώρας. Το κυβερνών κόμμα, μέσα σε ένα μόλις χρόνο, έχει απωλέσει την πολιτική ηγεμονία στο επίπεδο των κομματικών συσχετισμών και –το κυριότερο– έχει απωλέσει ταυτόχρονα την κοινωνική του νομιμοποίηση.



Τα διλήμματα, οι εκβιασμοί, η συνεχής τρομοκράτηση των πολιτών, οι απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί κατά όλων εκείνων που αντιδρούν ή διαμαρτύρονται για τις κυβερνητικές επιλογές αποτελούν συμπτώματα και αντιδράσεις μιας ασταθούς και ανίκανης πολιτικής εξουσίας που όχι μόνον δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες για την ορθότητα και την προοπτική των επιλογών της, αλλά αντιμετωπίζει τελικά την κοινωνία ως αντίπαλο και τις κοινωνικές ομάδες ως φορείς ανωμαλίας και αποσταθεροποίησης.



Η πολιτική απάντηση των πολιτών εκφράζεται μέσα από το τεράστιο ποσοστό της αποχής, που δεν αποτελεί απλώς αποδοκιμασία και άρνηση των επιλογών του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης αλλά και υπόμνηση ότι η κοινωνία δεν πρόκειται να υποταγεί σε εκβιασμούς ούτε να αποδεχτεί «ως σφάγιον» τις επιλογές ενός Μνημονίου που οδηγεί, μήνα με το μήνα, στη φτώχεια, στη βαθιά ύφεση και στη χρεοκοπία.



Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές μόνο σ’ ένα δεύτερο επίπεδο αφορούσαν τον ίδιο το θεσμό του «Καλλικράτη», αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα το κριτήριο της κοινωνικής του νομιμοποίησης, αμφισβητώντας μάλιστα και την πολιτική του νομιμοποίηση στο Κοινοβούλιο με το δίλημμα περί εκλογών. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι δεν διαθέτει ούτε την πολιτική ισχύ ούτε τη δυνατότητα ούτε όμως και την κοινωνική συναίνεση για να προχωρήσει. Ο ίδιος με τη στάση του και τις επιλογές του αμφισβήτησε τον εαυτό του και αυτοακυρώθηκε.



Εάν υποθέσουμε ότι ο «Καλλικράτης» αποτελεί θεσμικό - πολιτικό «τέκνο» της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, τότε εξελίσσεται αυτόματα και στο πρώτο τους «θύμα». Οι περιφερειάρχες ούτως ή άλλως κομματικοποιήθηκαν πλήρως. Οι δε δήμαρχοι, ιδιαίτερα σε όσους δήμους η αναμέτρηση προσέλαβε κομματικό χαρακτήρα, εκλέγονται με πρωτοφανή μειοψηφικά ποσοστά της τάξης του 20%-25% του συνολικού ενεργού εκλογικού σώματος. Ποια ισχύ μπορούν να έχουν, ποια κοινωνική συναίνεση μπορούν να επικαλεστούν ορισμένοι δήμαρχοι μεγάλων πόλεων αλλά και περιφερειάρχες, όταν τα ποσοστά της αποχής στη δεύτερη Κυριακή έφτασαν στο 70% του εκλογικού σώματος;



Τι απομένει από την «περίφημη» αυτή εκλογική αναμέτρηση; Ότι από εδώ και εμπρός έχουμε, επίσημα και καταγεγραμμένα, μια κυβέρνηση ασταθή, αδύναμη, με ασθενή κοινωνική νομιμοποίηση, που είναι αναγκασμένη στο άμεσο προσεχές διάστημα να πάρει ακόμα πιο σκληρά μέτρα: Απολύσεις της τάξεως των 60.000 με τους συμβασιούχους του Δημοσίου, μειώσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων με το «κόλπο» του ενιαίου μισθολογίου, μειώσεις συντάξεων λόγω κατάργησης του επικουρικού, αυξήσεις στο ΦΠΑ κ.λπ. κ.λπ. Και βεβαίως περικοπή πόρων του Δημοσίου στην υγεία, παιδεία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις δημόσιες επενδύσεις...



Είναι έτοιμος ο κ. Παπανδρέου να αντιμετωπίσει το ένα εκατομμύριο ανέργων που επέρχεται μέσα στο 2011; Ή τις χιλιάδες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις που είτε κλείνουν είτε μετακινούνται σε γειτονικές χώρες (17.000 τον αριθμό την τελευταία περίοδο);



Ο κ. πρωθυπουργός είναι αισιόδοξος. Βλέπει μάλιστα και φως στην άκρη του τούνελ... Μόνο που το φως που βλέπει είναι το τρένο της χρεοκοπίας που έρχεται κατά πάνω μας... Άλλωστε, ο κ. πρωθυπουργός έχει κι άλλα «κρυμμένα χαρτιά»... Πιθανόν την άνοιξη, μπροστά στο νέο αδιέξοδο, να βγει και πάλι σε «διακαναλική» και να μας «απειλήσει»: Ή υποτάσσεσθε ή πάμε σε εκλογές για να μου δώσει το ΔΝΤ και η τρόικα την επόμενη δόση... Στην περίπτωση αυτή ο ίδιος θα έχει επιλέξει το τέλος του.







Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Επίκαιρα" στις 18/11/10

H EKT αρνείται να δωσει στοιχεία για τα ομόλογα (Σημίτη)...

Σύμφωνα με το άρθρο, ο Πρόεδρος Jean-Claude Trichet, δήλωσε ότι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αρνήθηκε λόγω κίνδυνου των αγορών. να δώσει στη δημοσιότητα εσωτερικά έγγραφα που αποδεικνύουν πως η Ελλάδα χρησιμοποιούσε παράγωγα για να κρύψει το δημόσιο χρέος της.


Η ΕΚΤ απέρριψε αίτημα και από το Bloomberg News να απελευθερώσει δύο ενημερωτικά έγγραφα, που συντάχθηκαν για τους υπαλλήλους εξαμελούς Εκτελεστικής Επιτροπή της Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη το τρέχον έτος.

"Οι πληροφορίες που περιέχονται στα δύο έγγραφα θα υπέσκαπταν την εμπιστοσύνη του κοινού όσον αφορά την αποτελεσματική άσκηση της οικονομικής πολιτικής». Αυτά φέρεται να έγραψε ο Trichet έγραψε ατις 21 Οκτωβρίου, σε μια επιστολή με την οποία απέρριψε το αίτημα.

Τα ελληνικά swaps τροφοδότησαν μια οικονομική κρίση που απειλούσε τη διάλυση του νομίσματος της περιοχής. Η κυβέρνηση λέει τώρα ότι τα swaps, μερικά από τα οποία ήταν τοποθετημένα από την Goldman Sachs Group Inc, μπορεί να έχουν προκαλέσει «μακροπρόθεσμη ζημία" για τους φορολογούμενους.

«Υπάρχει μόνο μία λύση για την επίλυση των αβεβαιότητας: η πλήρης αποκάλυψη», είπε ο Γκουστάβο Πιγά, συγγραφέας του βιβλίου "Παραγώγων και Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους," και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Vergata στη Ρώμη. «Η ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Eurostat πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν λάβει γνώση όλων των συναλλαγών και ότι δεν έχουν θέμα με την κοινοποίηση των εγγράφων αυτών. Η αγορά έχει αφεθεί να σκεφτόμαστε τα χειρότερα. "

Η Eurostat στις 15 Νοεμβρίου θα δημοσιεύει αναθεωρημένα στοιχεία για το έλλειμμα του προϋπολογισμού για την Ελλάδα που θα λάβει υπόψη και τις επιπτώσεις των swaps.

Ο αντίκτυπος των swaps στο έλλειμμα είναι «μικρός», σύμφωνα με πληροφορίες

H δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα έστρεψε την προσοχή της σε εκτός της αγοράς ανταλλαγές, που οργανώθηκαν από την Goldman Sachs, που επέτρεψε στη χώρα να κρύψει το μέγεθος του χρέους της από το 2000 και μετά. Τα swaps της Goldman Sachs , το 2000 και το 2001, μείωσαν το χρέος της χώρας, κατά 2,37 δις € και ως ποσοστό του ΑΕΠ σε 103,7 % από 105,3 %, σύμφωνα με μια δήλωση της Goldman Sachs στις 21 Φεβρουαρίου .

"Δεδομένου του ιστορικού της διαφάνειας όσον αφορά την Ελλάδα, που όλοι γνωρίζουμε , ήταν μεγάλο λάθος εκ μέρους της ΕΚΤ να αρνηθεί αυτό το« αίτημα, είπε ο Manfred Neumann, καθηγητής της οικονομικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. «Οι ψηφοφόροι θα είναι πιο καχύποπτοι τώρα από ό, τι στο παρελθόν. Κατά την άποψή μου, δεν υπάρχει άμυνα για την μη δημοσιοποίηση των εγγράφων.


http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/11/h-ekt.html