Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Αναπτυξιακά έργα .....

Δεν επέλεξα τυχαία τις δυο ομιλίες του Γ.Α.Π στην πρώτη του επίσκεψη στο Νομό ΗΛΕΙΑΣ ως πρωθυπουργό.


(για όσους τις διάβασαν τις αναρτήσεις Αφιερωμένο εξαιρετικά στους φορείς του Ν. Ηλείας και Αφιερωμένο σε βουλευτές ,φορείς και πάσης φύσεως της εξουσίας εραστές. )



Ήθελα να περάσω ένα μήνυμα ότι δεν είναι κακό να ανατρέχουμε στο παρελθών και να αντλούμε στοιχειά που μας βοηθούν να δούμε καθαρά αν μια εξαγγελία είναι έντιμη και όχι τηλεοπτικό πανηγύρι .

Θέλω να πω ότι ένας έντιμος άνθρωπος δεν θα πάει σε ένα ετοιμοθάνατο από ανίατη ασθένεια για να του πει ότι βρήκε το φάρμακο που θα του χαρίσει την ζωή .

Τουλάχιστον έτσι το πιστεύω εγώ .



Δεν θέλω να φαίνομαι εμπαθής αλλά ρωτώ ποια ήταν η ανάπτυξη που βίωσε ο ΝΟΜΟΣ μέχρι σήμερα . Απαντήστε στον εαυτό σας όσοι μου κάνετε την τιμή και αφιερώνετε τον χρόνο σας διαβάζοντας το κείμενο μου .

Η αδιαφορία είναι τόσο φανερή που οι πολίτες στις κουβέντες τους συζητάνε για δυο πράγματα ( τουλάχιστον αυτά άκουσα εγώ) «για ποιο λόγο να ενδιαφερθούν αφού θεωρούν το ΝΟΜΟ ΗΛΕΙΑΣ Πράσινο» ως προς το έμβλημα του ΠΑΣΟΚ γιατί κατά τα άλλα τα δάση είναι μαύρα .

Ξέρετε ο Νομός Ηλείας είναι αγροτικός κατά κύριο λόγο.

Ο δεύτερος λόγος είναι φρίκη « εσκεμμένα αφήνουν σκανδαλωδώς το Νομό ΗΛΕΙΑΣ απαξιωμένο και εγκαταλειμμένο για να πουλήσουν δημόσια γη σε ιδιώτες ,παραθαλάσσιες εκτάσεις κ.τ.λ..

Ανάπτυξη σημαίνει ότι και ο τελευταίος πολίτης του ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ θα καταλάβει ότι η Ζωή του χαμογελά ότι κάτι άλλαξε στην καθημερινότητα του .Αν δεν υπάρξει αυτό Τότε έχουμε κάτι άλλο που σαν λέξη δεν μου έρχεται αυτή την στιγμή για την ονομάσω .

Τελειώνοντας κάνω έκκληση σε όλους τους ανθρώπους που θα λάβουν μέρος στις εκλογές από οποιοδήποτε πόστο. Αφού τα κόμματα που σας υποστηρίζουν δεν έχουν ακόμα σαφή ιδεολογική τοποθέτηση και αφού όλα τα κόμματα βρίσκονται σε υπαρξιακό προσανατολισμό ,δώστε την ψυχή σας αυτή την φορά για το Νομό Ηλείας .

Δεν θα σας βγει σε κακό αντίθετα .

Αφιερωμένο εξαιρετικά στους φορείς του Ν. Ηλείας.

Σύσκεψη με Φορείς της Ηλείας


Αρχαία Ολυμπία, 11 Οκτωβρίου 2009





Ο Γιώργος Α. ΠαπανδρέουΧαιρετισμός του Πρωθυπουργός Γιώργου Α. Παπανδρέου σε σύσκεψη Εκπροσώπων Φορέων της Ηλείας



"Φίλες και φίλοι, σας ευχαριστούμε όλοι για αυτό το θερμό καλωσόρισμα και τη μαζική σας συμμετοχή, στη σημερινή σύσκεψη.



Είναι ιδιαίτερη η τιμή και ευχαριστώ για την απόφασή σας, κύριε Δήμαρχε και Δημοτικοί Σύμβουλοι της Ολυμπίας, να με ανακηρύξετε επίτιμο δημότη, κάτι για το οποίο θα κάνω ό,τι μπορώ να τιμήσω.



Σήμερα είναι μόνο η αρχή. Με γνωρίζετε καλά και δεν είναι η πρώτη φορά που με βλέπετε εδώ, δεν θα είναι και η τελευταία. Ήρθα σήμερα εδώ, μόλις πέντε μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Πρωθυπουργού της χώρας, κατόπιν της εντολής που μου έδωσε ο Ελληνικός λαός πριν από μια εβδομάδα.



Είμαι σήμερα εδώ, για να τηρήσω τη δέσμευση που είχα αναλάβει, ότι η πρώτη επίσκεψή μου ως Πρωθυπουργός θα ήταν στην περιοχή σας. Και δεν ήρθα μόνος, με συνοδεύουν πέντε Υπουργοί της νέας κυβέρνησης. Είναι οι κατεξοχήν αρμόδιοι για όλα τα καυτά θέματα που αφορούν την περιοχή. Η πρώτη επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου όφειλε να αφορά την Ηλεία και ευρύτερα την Πελοπόννησο. Είναι χρέος της Πολιτείας, είναι δικό μας χρέος.



Φίλες και φίλοι, το καλοκαίρι του 2007 η περιοχή σας έζησε μία από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες και φυσικές καταστροφές της πρόσφατης ιστορίας μας. Και θυμάμαι καλά -γιατί ήμασταν μαζί τότε- ότι η ανησυχία σας ήταν πως μόλις φύγουν οι κάμερες και τα φώτα της δημοσιότητας από την περιοχή, η Πολιτεία θα σας ξεχάσει. Και φοβόσασταν ότι θα ξεχαστεί και η παγκόσμια συγκίνηση και κατακραυγή, καθώς και η σύσσωμη διάθεση για προσφορά για την ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου και της Ολυμπίας.



Γι’ αυτό και νιώθω ιδιαίτερη χαρά και τιμή που μας συνοδεύει σήμερα ένας διακεκριμένος αρχιτέκτονας, χωροτάκτης, ο Josep Acebillo, ο οποίος είναι εδώ μαζί μας. Τον ευχαριστούμε. Ο Acebillo είναι ο αναμορφωτής της πόλης της Βαρκελώνης, μια πόλη ολυμπιακή και αυτή, και όπως ξέρετε είναι ένας άνθρωπος με πλούσιο έργο σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, μόλις ήρθε από τον Καναδά, ακριβώς γι’ αυτή τη συνάντηση. Τον ευχαριστώ θερμά που ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκλησή μου και είναι σήμερα μαζί μας. Θα μας βοηθήσει με την δική του μοναδική εμπειρία, συνεργαζόμενος βέβαια με τα αρμόδια Υπουργεία και με τους Έλληνες επιστήμονες εδώ και αλλού στην Ελλάδα.



Είναι ένα μικρό δείγμα της προσπάθειάς μας να κινητοποιήσουμε ξανά την διεθνή κοινή γνώμη και όλους τους φορείς για προσφορά και επένδυση στο νέο αυτό πρότυπο ανάπτυξης, της Πράσινης Ανάπτυξης, της νέας Πολιτείας.



Ξέρετε καλά ότι έδειξα έμπρακτα το ενδιαφέρον μου για την Ηλεία, αλλά και για ολόκληρη την Πελοπόννησο. Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια, καταρτίσαμε αμέσως ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης για την περιοχή. Καταθέσαμε νομοσχέδιο στη Βουλή, που δυστυχώς απορρίφθηκε από την απελθούσα κυβέρνηση. Καταθέσαμε χρήματα για την ανασυγκρότηση της περιοχής, ως αξιωματική αντιπολίτευση.



Ολοκληρώσαμε και πρόσφατα διαγωνισμό, με την ευθύνη του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Λαλιώτη, για την ανάδειξη προτάσεων που θα βοηθήσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Ο Κώστας Λαλιώτης είναι εδώ.



Ένα πρότυπο ανάπτυξης για την περιοχή, αλλά ακόμη και για ένα νέο πρότυπο της Πράσινης Ανάπτυξης που θα συμβολίσει η περιοχή σας, σηματοδοτώντας παράλληλα και μια νέα εποχή για την Ελλάδα.



Είμαι σήμερα εδώ για να ξεκινήσουμε μαζί σας, με όλους τους θεσμικούς φορείς της περιοχής, μια συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της Ηλείας, αλλά και ευρύτερα της Πελοποννήσου. Ήρθαμε για να σας ακούσουμε, να ενημερωθούμε από πρώτο χέρι, αλλά και για να σας διαβεβαιώσουμε πως οι δεσμεύσεις μας θα γίνουν πράξεις. Μετά από τον απαραίτητο διάλογο και την επικαιροποίηση όπου χρειάζεται, θα ψηφίσουμε άμεσα το νομοσχέδιο που είχαμε καταθέσει και θα υλοποιήσουμε το σχέδιο ανασυγκρότησης που είχαμε παρουσιάσει.



Αυτά θα γίνουν πράξη. Θα δουλέψουμε μαζί και θα πετύχουμε αυτούς τους στόχους.



Και πάλι σας ευχαριστώ."



Αμέσως μετά τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, τόνισε:



"Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις, τις προτάσεις, τις ευχές σας και τη βούλησή σας για συνεργασία. Μια συνεργασία που δεν βασίζεται, όπως πολύ σωστά ειπώθηκε από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, σε μια πελατειακή αντίληψη, αλλά σε ένα σοβαρό πια σχεδιασμό, όπου τα χρήματα του ελληνικού λαού τα αξιοποιούμε με σχέδιο για να πιάσουν τόπο, για να μην χάνονται σε μαύρες τρύπες, αλλά να επενδύονται σε ουσιαστικές πολιτικές που αναπτύσσουν την περιφέρεια, τις υποδομές, το ανθρώπινο δυναμικό, που συμβάλλουν στην καινοτομία, στο καινούργιο, στην ανταγωνιστική οικονομία, σε ένα νέο πρότυπο.



Αυτός ο σχεδιασμός τον οποίο έχουμε κάνει -και όπως είπα, υπάρχει η ανάγκη μιας επικαιροποίησης γιατί έχουν περάσει δυο χρόνια, άρα και με μια περαιτέρω διαβούλευση- ενσωματώνει το πρόγραμμα στο οποίο αναφέρθηκε, και ο κ. Λαλιώτης, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης πυρόπληκτων περιοχών. Αυτό είναι το πρόγραμμα που μας δεσμεύει και πιστεύω ότι αντιμετωπίζει τις περισσότερες από τις ανησυχίες σας και ενσωματώνει τις ελπίδες της περιοχής, με συγκεκριμένα μέτρα, αλλά και με μέτρα τα οποία δημιουργούν την υποδομή και την προοπτική για ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης.



Αυτό είναι το στοίχημά μας, να πετύχει αυτή η δράση, αυτό το σχέδιο, αυτός ο στόχος. Είναι για όλους μας στοίχημα. Δεν είναι απλώς μια προσφορά της Πολιτείας, ως υποχρέωση απέναντι στο νομό Ηλείας, την Πελοπόννησο και σε άλλες πυρόπληκτες περιοχές, αλλά θεωρώ ότι είναι ένα στοίχημα ολόκληρης της Ελλάδας, όλων μας, να μπορέσουμε και να βοηθήσουμε αυτές τις περιοχές που έχουν πληγεί, αλλά πάνω σ’ αυτή τη μεγάλη πληγή των πυρκαγιών και των σεισμών, να διαμορφώσουμε και ένα άλλο πρότυπο, που χρειάζεται πια η Ελλάδα, αυτό το οποίο ονομάζουμε εμείς «Πράσινη Ανάπτυξη».



Το δικό μου επιτελείο είναι εδώ, και για να ενημερωθεί πλήρως, αλλά και για να τονίσουμε τόσο τη δική μου, όσο και την συλλογική μας βούληση, να υλοποιηθούν αυτές οι αποφάσεις.



Στην προσπάθεια αυτή υπάρχουν βέβαια πολλές παράμετροι. Δεν αρκεί απλά η ψήφιση ενός νομοσχεδίου, χρειάζεται και η εφαρμογή. Και η εφαρμογή δεν είναι απλά θέμα εντολών που εκτελούνται από δημοσίους υπαλλήλους, είναι πρωτίστως η στενή μας συνεργασία, η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και η συνεργασία μεταξύ των φορέων της περιοχής. Έχω και εγώ διατελέσει βουλευτής επαρχίας και ξέρω ότι πολλές φορές οι φορείς μπορεί μεταξύ τους να μην συνεργάζονται και να έχει ο καθένας το δικό του στόχο. Άρα λοιπόν, χρειάζεται να ενοποιήσουμε το στόχο αυτό ως ένα συμβολικό, τοπικό, περιφερειακό και εθνικό στόχο. Αλλά οπωσδήποτε απαιτείται και η κινητοποίηση κεφαλαίων, καθώς και του πνευματικού δυναμικού, στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο.



Αυτό το νομοσχέδιο για τις πυρόπληκτες περιοχές, και για την ανασυγκρότηση τους, θα συνδυαστεί βεβαίως με θεσμικές αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών για την αποκέντρωση και για την περιφέρεια. Έτσι, θα δώσουμε πνοή σε όλη την Ελλάδα μέσα απ’ αυτή την διαδικασία.



Θέλω να τονίσω ότι το κράτος για μας και για σας δεν θα πρέπει να είναι ένας αντίπαλος, ένας δυνάστης, ή να αισθάνεται κανείς ως επαίτης απέναντι του. Στόχος των πρώτων μας μέτρων, ένας επίπονος και επίμονος στόχος μας, είναι να αλλάξουμε αυτή τη σχέση κράτους - πολίτη, ώστε να βλέπετε το κράτος ως σύμβουλο. Θα είναι σύμβουλός σας, συνεργάτης σας, συμπαραστάτης σας, σε μια κοινή προσπάθεια που έχουμε, να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής, την ευημερία, τις προοπτικές αυτής της χώρας.



Έτσι θέλω να μας βλέπετε, αυτή θα είναι και η προσπάθεια όλων των υπουργών και των υπηρεσιών, παρά τις μεγάλες δυσκολίες και τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε ως χώρα, καθώς και σειρά θεμάτων που έχουμε κληρονομήσει, τα οποία δημιουργούν μεγάλες δυσκολίες. Εμείς αυτή την αντίληψη προωθούμε και αυτή την αντίληψη θα κατακτήσουμε και ως κοινωνία.



Φίλες και φίλοι, τώρα είναι η δική μας σειρά, η σειρά της Πολιτείας να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της και βεβαίως, οι δεσμεύσεις να γίνουν πράξη. Θα φέρουμε λοιπόν άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο, μετά από την απαραίτητη διαβούλευση, για την ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση της περιοχής. Θα προχωρήσουμε στην εξειδικευμένη πια μελέτη, για να καταστεί η Ολυμπία πρότυπη πόλη αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και οικιστικής ανάπτυξης. Και βεβαίως, θα προωθήσουμε παρόμοιες παρεμβάσεις και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.



Με τη ίδρυση μιας νέας Σχολής Αθλητισμού, Ολυμπισμού, Πολιτισμού, και Πρότυπης Ανάπτυξης, που εκ των πραγμάτων θα έχει διεθνές ενδιαφέρον. Μιλάμε για μια διεθνή σχολή που μπορεί να αναπτυχθεί και σε ένα διεθνές πανεπιστήμιο εδώ στην Ολυμπία, με ένα διεθνές πρότυπο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο, για την εκπαίδευση σε τομείς αθλητισμού, αλλά και για την διοργάνωση εκδηλώσεων και αγώνων.



Με την ανάπτυξη του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ώστε να καταστεί αυτός ο συμβολισμός ακόμη πιο έντονος και η Ολυμπία να είναι πραγματικά το επίκεντρο πρωτοβουλιών για την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών.



Όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν βεβαίως από την ελληνική Πολιτεία, αλλά πάνω από όλα με την κινητοποίηση, όπως είπα, των φορέων και των κεφαλαίων σε διεθνές επίπεδο για την ολοκλήρωση αυτών των στόχων.



Θέλω να σας ευχαριστήσω ειλικρινά για την παρουσία σας και την θερμή αυτή υποδοχή. Αυτή η παρουσία, μάς δίνει δύναμη σε αυτή τη νέα μας αρχή, δύναμη και ελπίδα να συνεχίσουμε δυναμικά και αποτελεσματικά. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε.



Ευχαριστώ πάρα πολύ."

http://www.papandreou.gr/papandreou/content/Document.aspx?d=6&rd=7739474&f=1721&rf=-1853366823&m=12545&rm=13469533&l=2

Αφιερωμένο σε βουλευτές ,φορείς και πάσης φύσεως της εξουσίας εραστές.

Ομιλία στην Αρχαία Ολυμπία


Αρχαία Ολυμπία, 11 Οκτωβρίου 2009





Ομιλία στην Αρχαία ΟλυμπίαΟμιλία του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Αρχαία Ολυμπία



"Φίλες και φίλοι της Ολυμπίας, της Ηλείας, της Πελοποννήσου, το καλοκαίρι του 2007 η περιοχή σας έζησε μια από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες και φυσικές καταστροφές της πρόσφατης ιστορίας μας. Μια πραγματική τραγωδία που συγκλόνισε όλη τη χώρα, όλους τους Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδας.



Ο πόνος για τις άδικες απώλειες των συμπολιτών μας, είναι ανείπωτος. Η καταστροφή του περιβάλλοντος και των περιουσιών, πρωτοφανής. Και θυμάμαι καλά, ήμασταν μαζί τότε, η ανησυχία σας ήταν ότι μόλις φύγουν οι κάμερες, τα φώτα της δημοσιότητας από την περιοχή, η πολιτεία θα σας ξεχάσει. Δυστυχώς, ο φόβος σας ήταν δικαιολογημένος.



Φίλες και φίλοι, ξέρετε πως από την πρώτη στιγμή βρέθηκα κοντά σας. Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια. Καταρτίσαμε αμέσως ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης για την περιοχή. Καταθέσαμε νομοσχέδιο στη Βουλή ακριβώς για την ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου, που δυστυχώς απορρίφθηκε από την απελθούσα κυβέρνηση.



Βοηθήσαμε οικονομικά, παρ’ ότι ήμασταν αντιπολίτευση, για την ανασυγκρότηση της περιοχής. Οργανώσαμε διαγωνισμό για την ανάδειξη των καλύτερων προτάσεων διεθνώς, που θα βοηθήσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην ανασυγκρότηση αυτής της περιοχής.



Και όπως θυμάστε φίλες και φίλοι, είχα δεσμευτεί ότι η πρώτη μου επίσκεψη ως Πρωθυπουργός θα ήταν εδώ. Κάνω πράξη τη δέσμευσή μου, γιατί πιστεύω αυτά που λέω και για να υπενθυμίσω ότι η πολιτεία οφείλει να είναι εδώ κοντά σας και είναι εδώ κοντά σας. Η ελληνική κυβέρνηση είναι και θα είναι δίπλα σας. Δεν θα σας ξεχάσει.



Και αυτή ακριβώς είναι μια νέα σχέση που εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε, μια νέα σχέση μεταξύ του κράτους και του πολίτη, ώστε να μην αισθάνεται ο πολίτης ότι το κράτος είναι δυνάστης, είναι εχθρός, ή ότι ο ίδιος είναι επαίτης.



Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε μαζί και μαζί θα δουλέψουμε, το κράτος από κοντά, η πολιτεία μαζί σας, για να φτιάξουμε τον τόπο, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις ελπίδες της νέας γενιάς, και να διασφαλίσουμε τη σιγουριά και την ασφάλεια όλων.



Γνωρίζω ότι οι καθυστερήσεις και η έλλειψη σχεδιασμού μέχρι σήμερα σας έχουν απογοητεύσει. Όμως από τώρα και στο εξής, η κυβέρνηση ξεκινά εντατική και κοπιαστική δουλειά, όχι απλώς για να επουλώσει τα τραύματα που άφησε στην περιοχή ο Αύγουστος του 2007, αλλά και για την πλήρη ανασυγκρότηση της Ηλείας και της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου που επλήγη από τις πυρκαγιές.



Μια καταστροφή σαν κι αυτή που ζήσατε εδώ το 2007, είναι για κάθε χώρα, για κάθε κοινωνία, μια πληγή που επουλώνεται δύσκολα. Οφείλουμε όμως να κάνουμε αυτή την καταστροφή ελπίδα. Πρώτον, με το να βγάλουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα για τους λόγους που οδήγησαν στην καταστροφή του 2007. Και έτσι να οργανώσουμε το κράτος, την πολιτεία, την Αυτοδιοίκηση και τον εθελοντισμό με το σωστό τρόπο, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη και οι παραλείψεις του παρελθόντος. Να αντιμετωπίζει πια το κράτος άμεσα και με επάρκεια κάθε παρόμοια φυσική καταστροφή. Θα αποκαταστήσουμε άμεσα την ασφάλεια και το αίσθημα προστασίας ανάμεσα σε όλους τους πολίτες.



Δεύτερον, έχουμε καθήκον να δώσουμε μια νέα ζωή στην περιοχή, με νέο περιεχόμενο, όχι αποσπασματικά, όχι πελατειακά, αλλά με σχεδιασμό και με όραμα. Να απαντήσουμε στο ερώτημα πώς θέλουμε να αναπτύσσεται από εδώ και πέρα αυτή η περιοχή. Ποια θα είναι η ταυτότητα της περιοχής; Ποιο θα είναι το προϊόν και τα προϊόντα που θα παράγει σε 5-10-20 χρόνια; Πώς θέλουμε να αναπτύσσεται από εδώ και πέρα όλη η Ελλάδα;



Η ανασυγκρότηση της Ηλείας οφείλει να είναι το πρόκριμα για την ανασυγκρότηση της χώρας. Η νέα Ολυμπία πρέπει να σηματοδοτήσει μια πιλοτική εφαρμογή για ένα πρότυπο ανάπτυξης για όλη τη χώρα, αυτό που λέμε «Πράσινη Ανάπτυξη», ιδιαίτερα μάλιστα για την περιφέρεια. Γιατί η τραγωδία οφείλει να γίνει ευκαιρία για να εφαρμόσουμε εδώ στην πράξη αυτό το μοντέλο, μέσα από την ανάδειξη και την αξιοποίηση όλου του φυσικού, όλου του πολιτιστικού πλούτου, αλλά βεβαίως και του ανθρώπινου πλούτου, επενδύοντας στον άνθρωπο, επενδύοντας στην καινοτομία, και στην παιδεία.



Η Ηλεία είναι μια περιοχή προικισμένη απλόχερα με όλους τους παραπάνω παράγοντες. Με αγροτική παραγωγή που μπορεί να κρατήσει τους ανθρώπους στον τόπο τους και μέσα από την ποιότητα των προϊόντων να δημιουργήσει ευκαιρίες για ανάπτυξη και ευημερία. Με πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά που τα λόγια δεν επαρκούν για να την περιγράψουν.



Αυτή η ιστορία της περιοχής δημιούργησε το 2007 παγκόσμια συγκίνηση και κινητοποίηση γύρω από το σύμβολο της Ολυμπίας. Σύμβολο αθλητισμού, πολιτισμού, αλλά και ειρήνης και εκεχειρίας. Πρέπει να κινητοποιήσουμε ξανά την παγκόσμια κοινή γνώμη και τους διεθνείς φορείς. Και αυτός θα είναι ο δικός μου στόχος, η διεθνής κοινότητα να ενδιαφερθεί ξανά και να συμβάλει στην επένδυση και στην ανασυγκρότηση αυτού του τόπου.



Γι’ αυτό και ζήτησα από έναν διάσημο αρχιτέκτονα, αυτόν ο οποίος άλλαξε την πόλη της Βαρκελώνης στην Ισπανία, να είναι κοντά μας σήμερα και είναι κοντά μας ο κ. Josep Acebillo, ο οποίος θα συμβάλει και αυτός, μαζί με Έλληνες επιστήμονες και διεθνείς προσωπικότητες, προς αυτή την κατεύθυνση.

Είχαμε βέβαια και την κινητοποίηση ολόκληρου του Ελληνικού λαού, που έδωσε απλόχερα από το υστέρημά του για να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση της Ολυμπίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Μεσσηνίας, ολόκληρης της Πελοποννήσου.



Φίλες και φίλοι, τώρα είναι η δική μας σειρά, η σειρά της Πολιτείας να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της. Είναι ώρα οι δεσμεύσεις οι δικές μας να γίνουν πράξη.



Θα φέρουμε άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, μετά από την απαραίτητη διαβούλευση, το νομοσχέδιο το οποίο είχαμε παρουσιάσει, το πρόγραμμά μας το οποίο επίσης είχαμε παρουσιάσει το 2007 στον Πύργο, για την ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση της περιοχής.



Θα προχωρήσουμε στην εξειδικευμένη μελέτη για να καταστεί η Ολυμπία πρότυπη πόλη αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και οικιστικής ανάπτυξης, ένα πρότυπο που θα συμβάλει και στη δημιουργία παρόμοιων προτύπων για την ευρύτερη περιοχή.



Με την ίδρυση μιας νέας Σχολής Αθλητισμού, Ολυμπισμού, Πολιτισμού και Πρότυπης Ανάπτυξης, που εκ των πραγμάτων θα έχει και διεθνές ενδιαφέρον, διότι θα είναι μια διεθνής Σχολή, που θα αναπτυχθεί και θα γίνει κάποια στιγμή ολοκληρωμένο Πανεπιστήμιο.



Ένα διεθνές πρότυπο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο, που θα συμβάλει για την εκπαίδευση σε τομείς αθλητισμού και τη διοργάνωση εκδηλώσεων και αγώνων.



Και βεβαίως, με την ανάπτυξη του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ώστε να καταστεί η Ολυμπία και η χώρα μας, όχι μόνο κέντρο του ολυμπισμού, αλλά και της ειρήνης, της εκεχειρίας, της συνεργασίας των λαών.



Όλα αυτά δεν θα πραγματοποιηθούν μόνο από την Ελληνική Πολιτεία, αλλά και με την κινητοποίηση όλων των τοπικών φορέων σε συνεργασία με σας, τον τοπικό πληθυσμό, τους δημότες, τους κατοίκους της περιοχής αλλά βεβαίως και τον Ελληνισμό της Διασποράς.



Η μεγάλη κινητοποίηση και η συνεργασία είναι προϋπόθεση ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις ιδέες και να γίνουν πράξη, όπως βέβαια και να προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε τα απαραίτητα κεφάλαια και διεθνώς, που θα επενδύσουν σε αυτό το νέο πρότυπο ανάπτυξης.



Φίλες και φίλοι, θέλω κλείνοντας να σας ευχαριστήσω ειλικρινά για την παρουσία και τη θερμή υποδοχή σας σήμερα εδώ. Μας δίνετε δύναμη και μου δίνετε δύναμη και αισιοδοξία σε μια δύσκολη αρχή, που νομίζω φέρνει ελπίδα στη χώρα.



Ξέρετε ότι σηκώνουμε τα μανίκια για να δουλέψουμε, για να φτιάξουμε ένα κράτος ευνομούμενο, να αλλάξουμε αντιλήψεις και νοοτροπίες, να σκύψουμε πάνω στα προβλήματα, να βοηθήσουμε τον κάθε πολίτη, και τον αδύναμο, για να έχει την ασφάλεια και τη σιγουριά που χρειάζεται, αλλά βεβαίως και το παραγωγικό δυναμικό, ώστε να απελευθερωθεί, για να μπορεί να ενισχυθεί η χώρα στον τομέα της ανάπτυξης, και ειδικά η περιφέρεια.



Θέλω να ξέρετε ότι θα είμαι πάντα δίπλα σας. Και σας καλώ να γίνουμε όλοι συνοδοιπόροι σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινάμε. Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε και την Ηλεία, μαζί μπορούμε να αλλάξουμε και την Ελλάδα. Να δημιουργήσουμε μια πατρίδα που μπορεί να προστατεύει ό,τι καλύτερο έχει, να αναδεικνύει ό,τι καλύτερο έχει, να αξιοποιεί ό,τι καλύτερο έχει. Και βεβαίως, πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο. Πάντα πρώτα ο πολίτης.



Σας ευχαριστώ θερμά."

http://www.papandreou.gr/papandreou/content/Document.aspx?d=6&rd=7739474&f=1721&rf=-1853366823&m=12546&rm=20158129&l=2

Θυμάμαι

Στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης θα γίνει και το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της «νέας κυβέρνησης» ο λόγος συμβολικός είπαν …. Πρέπει να δείξουμε ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα , είπαν ….


Και τότε μου ήρθε στο μυαλό το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης στο Δήμο αρχαίας Ολυμπιάς ξέρετε στο..... ξεχασμένο   στο Νομό Ηλείας .

Δεν χρειάστηκε πολύ να καταλάβω ότι ακόμα και αν σε φτύσουν στα μούτρα είναι τόση η αποβλάκωση που δεχόμαστε καθημερινά από τα Μ.Μ.Ε . που λέμε και ευχαριστώ .

6 βουλευτές έχει ο Νομός Ηλείας και κανένας δεν βγήκε να καταγγείλει ΤΩΡΑ ότι ο συμβολισμός στην σημερινή  κοινωνία δεν σημαίνει τίποτα άλλο εκτός από την  συνειδητή κτηνωδία σε βάρος ανθρώπινων ψυχών