Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Πρώτη επίσκεψη ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ελλάδα

Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα (την πρώτη ισραηλινού πρωθυπουργού στη χώρα μας) πραγματοποιεί την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Βενιαμίν Νετανιάχου . Πρόκειται για την ταχεία ανταπόδοση της επίσκεψης που πραγματοποίησε προ τριών εβδομάδων ο κ. Γ. Παπανδρέου στο Τελ Αβίβ.




Η σύσφιγξη των ελληνοϊσραηλινών διπλωματικών σχέσεων συμπίπτει με μια περίοδο έντονης κινητικότητας αλλά και έντασης στη Μέση Ανατολή, αλλά και ιδιαίτερης έντασης στις ισραηλινοτουρκικές σχέσεις, με αποκορύφωμα το επεισόδιο, τον περασμένο Ιούνιο, με την επίθεση που δέχθηκε το υπό τουρκική σημαία πλοίο «Μαρμαρά», στο οποίο επέβαιναν και Ελληνες που συμμετείχαν στην ανθρωπιστική αποστολή προς τη Λωρίδα της Γάζας.



Παρατηρητές προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών και σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις η εξέλιξη δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μονοδιάστατα ως απόρροια της έντασης στις ισραηλινοτουρκικές σχέσεις, αλλά και ως προσπάθεια γενικότερης εκτόνωσης.



Είναι πάντως γνωστό ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει υπάρξει στενότερη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ισραήλ στον στρατιωτικό τομέα, με τη διεξαγωγή κοινών αεροναυτικών ασκήσεων.



Η τελευταία προγραμματισμένη κοινή άσκηση πάντως ματαιώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, έπειτα από το επεισόδιο με το πλοίο «Μαρμαρά».







Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, ένα μήνα μετά την αντίστοιχη επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στo Tελ Αβίβ. “Το ταξίδι δείχνει τη νέα δυναμική στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας”, δηλώνει διπλωματική πηγή στην εφημερίδα.



Το Γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει τις πλήροφορίες που θέλουν απώτερο στόχο της επίσκεψης να είναι η επίτευξη διμερούς συμφωνίας για χρήση του ελληνικού Εθνικού Εναέριου Χώρου από τα μαχητικά αεροσκάφη της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF).



Σημειώνεται ότι το Τελ Αβιβ βρίσκεται σε αναζήτηση χώρων εκπαίδευσης στα Βαλκάνια μετά τον αποκλεισμό του τουρκικού εναέριου χώρου για τα ισραηλινά μαχητικά.









Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
http://elliniki-stratigiki.blogspot.com/2010/08/blog-post_12.html