Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Ανησυχία και προετοιμασίες κλιμάκωσης της έντασης λόγω και ενεργειακών συμφερόντων

Ανησυχία και προετοιμασίες κλιμάκωσης της έντασης λόγω και ενεργειακών συμφερόντων











Το σημείο όπου στήθηκε η νέα προβοκάτσια του Ισραήλ με τους 4 νεκρούς Λιβανέζους

Σαν καζάνι που βράζει περιγράφουν οι περισσότεροι αναλυτές την περιοχή της Μέσης Ανατολής, προειδοποιώντας ότι μόνο μία σπίθα αρκεί για να προκαλέσει γενικευμένη έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες. Ως τέτοιου είδους εν δυνάμει σπίθες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν πολλοί παράγοντες.



Ενα νέο κύκλο βίας θα μπορούσε να πυροδοτήσει το προδιαγραφόμενο αδιέξοδο στις έμμεσες ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες και οι πιέσεις που ασκούνται από ΗΠΑ και Ισραήλ στην παλαιστινιακή και στις αραβικές ηγεσίες να αποδεχτούν άνευ εγγυήσεων και προϋποθέσεων άμεσες διαπραγματεύσεις. Αναλόγως θα μπορούσε να λειτουργήσει η ένταση στις ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις με αφορμή την αιματηρή, για την Τουρκία, ισραηλινή επίθεση στη νηοπομπή βοήθειας προς τη Γάζα στις 31 του Μάη και με πραγματικά αίτια το διαγκωνισμό μεταξύ των δύο, πάλαι ποτέ, καλών συμμάχων για ισχυρό ρόλο περιφερειακής δύναμης στο πλαίσιο των νέων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή.



Τέλος, δεν μπορεί κανείς ν' αποκλείσει το ενδεχόμενο ξαφνικής κλιμάκωσης με αφορμή απροσδόκητα γεγονότα, όπως η εκτόξευση ρουκετών κατά της Ακαμπα στην Ιορδανία και του Εϊλάτ στο Ισραήλ. Πόσο μάλλον, που οι αιγυπτιακές αρχές ρίχνουν την ευθύνη στη «Χαμάς» ή σε παρακλάδια της, που παρεισέφρησαν στην περιοχή, προκαλώντας την οργή της οργάνωσης. Και αυτό παρά το γεγονός ότι στη Χερσόνησο του Σινά και παλαιότερα έχει καταγραφεί δράση άγνωστων ομάδων, με αδιευκρίνιστα κίνητρα, που επιδιώκουν μια γενική ένταση και εξυπηρετούν, εκτός των πιθανώς δικών τους στόχων, και άλλα σκοτεινά συμφέροντα.





Λιβανέζοι πολίτες διαμαρτύρονται στις δυνάμεις του ΟΗΕ για τη νέα πρόκληση του Ισραήλ

Σε όλα αυτά, θα πρέπει κανείς να προσθέσει και την ένταση που σοβεί με αφορμή το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.



Στο προσκήνιο το λιβανο-ισραηλινό «μέτωπο»

Παρ' όλα αυτά, το βλέμμα των περισσότερων αναλυτών στρέφεται στις σχέσεις Ισραήλ - Λιβάνου ως το πλέον πιθανό πεδίο που θα «δώσει» τη σπίθα της ανάφλεξης. Τα πνεύματα μεταξύ των δύο χωρών και πιο συγκεκριμένα μεταξύ της σιιτικής «Χεζμπολάχ» και του Ισραήλ, τους τελευταίους μήνες, ήταν εξαιρετικά τεταμένα.



Η «Χεζμπολάχ» κατηγορεί το Ισραήλ ότι συνεχίζει να προκαλεί παραβιάζοντας τον λιβανικό εναέριο χώρο και στήνοντας κατασκοπευτικά δίκτυα (καταγγελίες που έχουν αποδειχτεί αληθείς και έχουν διατυπωθεί και από τη λιβανική κυβέρνηση στο σύνολό της) και το Τελ Αβίβ ανταπαντά ότι η «Χεζμπολάχ» έχει ενισχύσει το πυραυλικό της οπλοστάσιο και έχει καταστεί εξαιρετικά επικίνδυνη. Η αιματηρή ανταλλαγή πυρών, στη λιβανο-ισραηλινή μεθόριο, την περασμένη Τρίτη, με αφορμή τις εργασίες κοπής ενός δέντρου από το Ισραήλ στην μπλε γραμμή του ΟΗΕ, που στοίχισε τη ζωή σε έναν Ισραηλινό αξιωματικό, τρεις Λιβανέζους στρατιώτες και έναν δημοσιογράφο, μέλος του Λιβανέζικου ΚΚ, που βρισκόταν σε ώρα εργασίας, επιβεβαίωσε ακριβώς το τεντωμένο σχοινί στο οποίο βρίσκεται η κατάσταση.



Πόσο μάλιστα, που το αιματηρό επεισόδιο έγινε υπό το βλέμμα της UNIFIL, της δύναμης του ΟΗΕ, η οποία έχει αναπτυχθεί στην περιοχή ως μέρος της απόφασης 1701, με την οποία τελείωσε η ισραηλινή επίθεση το 2006, και υποτίθεται ότι αποστολή της έχει να διατηρεί την ηρεμία στη μεθόριο. Αξίζει, δε, να υπενθυμιστεί ότι στη δύναμη αυτή συμμετέχει και η Ελλάδα, με πολεμικό της πλοίο που παίρνει μέρος στις νηοψίες στα ανοιχτά του Λιβάνου.



Η ανακοίνωση του Λιβανέζικου ΚΚ

To ΠΓ του Λιβανέζικου ΚΚ, με ανακοίνωσή του, κατήγγειλε τη βάρβαρη ισραηλινή επίθεση ενάντια στο λιβανικό στρατό στην περιοχή Αντάισαχ στο νότιο Λίβανο και επισήμανε: «Το Λιβανέζικο ΚΚ θεωρεί ότι αυτή η επίθεση ενάντια στο Λίβανο, στην εδαφική ακεραιότητα και την εθνική του κυριαρχία, δε θα μπορούσε να γίνει χωρίς την αμφίβολη σιωπή της διεθνούς νομιμότητας.



Αυτή η επίθεση έγινε, επί της ουσίας, μπροστά στα μάτια και εν γνώσει των χιλιάδων στρατιωτών της UΝΙFIL. Το Ισραήλ, με αυτό το νέο του έγκλημα, περιφρόνησε όλες τις διεθνείς αποφάσεις. Εξ αυτών η τελευταία, η απόφαση 1701, υπήρξε, όντως, μια απόφαση άδικη καθώς εφαρμόζεται στα θύματα ξεχνώντας τους πραγματικούς εγκληματίες και δίνει στους Ισραηλινούς κάθε περιθώριο να παραβιάζουν την κυριαρχία των εδαφών μας.



Το ΠΓ του Λιβανέζικου ΚΚ εφιστά την προσοχή στις επαναλαμβανόμενες απειλές ενάντια στο λαό μας και στις προετοιμασίες ενός νέου πολέμου. Καλεί τους Λιβανέζους σε εγρήγορση και σε συνεργασία με την εθνική αντίσταση και με το στρατό που κλήθηκε ν' αντιμετωπίσει αυτήν την εγκληματική επίθεση.



Το ΠΓ υποκλίνεται μπροστά στους πεσόντες μάρτυρες, τόσο στις γραμμές των στρατιωτικών όσο και στις γραμμές των δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται ο σύντροφος Ασάφ Αμπού Ραχάλ, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της τελευταίας ισραηλινής εγκληματικής επίθεσης, ενώ έκανε τη δουλειά του στο νότιο Λίβανο.



Ο σύντροφος Ραχάλ εντάχθηκε στις γραμμές του Λιβανέζικου ΚΚ το 1976 και συμμετείχε σε όλες τις φάσεις του αγώνα ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των φτωχών και στη συνέχεια από το 1982 ως μέλος του Λιβανέζικου Εθνικού Μετώπου Αντίστασης, που αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από την ισραηλινή κατοχή. Του αποτίουμε φόρο τιμής».



Εσωτερικές αντιπαραθέσεις

Την ανησυχία τους για τη περιοχή δεν κρύβουν πλέον ούτε οι αραβικές ηγεσίες. Σε πρώτο επίπεδο, όπως φαίνεται, φοβούνται το ενδεχόμενο κάποιου είδους εσωτερικής εμφύλιας αναταραχής, μεταξύ σουνιτών - σιιτών, στο Λίβανο, με αφορμή την εμπλοκή μελών της σιιτικής «Χεζμπολάχ» στη λίστα υπόπτων της δολοφονίας του πρωθυπουργού σουνίτη Χαρίρι.



Οι ηγεσίες των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων, σήμερα, συνεργάζονται στους κόλπους μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ομως, δεν μπορεί εύκολα να παραμεριστεί σε επίπεδο πληθυσμού η, εδώ και δεκαετίες, καλλιεργούμενη μισαλλοδοξία στη βάση των θρησκευτικών σεκτών, που διατήρησαν με κάθε τρόπο οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σε συνεργασία με τους περιφερειακούς και Λιβανέζους συμμάχους τους, για να υποδαυλίζουν τον εθνικό διχασμό και να διευκολύνουν τις εξωτερικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά του Λιβάνου, μετατρέποντάς τον σε πεδίο εκδήλωσης αντιπαραθέσεων που συχνά λίγο είχαν να κάνουν με την ίδια τη χώρα.



Γι' αυτό το λόγο, έσπευσαν να μεταβούν από κοινού στο Λίβανο ο Σύρος Πρόεδρος και ο Σαουδάραβας βασιλιάς, δύο ηγέτες που στήριξαν αντιμαχόμενες πολιτικές και θρησκευτικές λιβανικές οντότητες. Η ιστορική αυτή κοινή επίσκεψη είχε ως στόχο, κατ' αρχάς, να δοθεί σαφές μήνυμα ενότητας στον πληθυσμό της χώρας.



Κατά δεύτερον, όμως, είχε ως στόχο να δοθεί και ένα σαφές μήνυμα και εκτός Λιβάνου, προς το Ισραήλ. Γιατί εδώ έγκειται το δεύτερο και σημαντικότερο επίπεδο ανησυχιών με επίκεντρο το Λίβανο. Οι αραβικές ηγεσίες θεωρούν βέβαιο ότι μια οποιαδήποτε εσωτερική αναταραχή στο Λίβανο θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από το Ισραήλ για να εξαπολύσει νέα στρατιωτική επίθεση (αν δε γίνει και προσπάθεια να προκληθεί κιόλας από το Ισραήλ μια τέτοια αναταραχή προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή).



Στόχος, ο ενεργειακός πλούτος

Το γιατί το βλέμμα όλων στρέφεται στη λιβανο-ισραηλινή μεθόριο θα μπορούσε να απαντηθεί, σε ένα σημαντικό βαθμό, από την επιβεβαίωση της έναρξης εργασιών για την εκμετάλλευση δύο κοιτασμάτων φυσικού αερίου που εντοπίστηκαν στα θαλάσσια όρια μεταξύ των δύο χωρών και στην είδηση ότι επίκειται έναρξη εργασιών και σε ένα τρίτο ακόμη μεγαλύτερο κοίτασμα. Οι εργασίες δρομολογήθηκαν από την ισραηλινή πλευρά με τη σύσταση μιας κοινοπραξίας που αποτελείται, τουλάχιστον με βάση όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, από κρατικά και ιδιωτικά ισραηλινά κεφάλαια και την αμερικανική ενεργειακή εταιρεία «Noble Energy».



Πιο συγκεκριμένα, γίνονται, ήδη, εργασίες στα κοιτάσματα Ταμάρ και Νταλίτ με στόχο ν' αρχίσουν να παράγουν φυσικό αέριο από το 2012. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα αποθέματα των δύο κοιτασμάτων φθάνουν τα 160 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, και μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες του Ισραήλ για δύο δεκαετίες. Αυτό θα ανακουφίσει τα μέγιστα το ισραηλινό κράτος, καθώς η χώρα εξαρτάται πλήρως από την εισαγωγή ενέργειας από τρίτες χώρες, η οποία της κοστίζει 1 δισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο. Ποσό που εκτιμάται ότι θα μειωθεί στα 400 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, την ώρα που θ' αρχίσει να εξορύσσεται φυσικό αέριο από το Ταμάρ, το ένα από τα δύο κοιτάσματα.



Και οι προοπτικές για το Τελ Αβίβ γίνονται ακόμη καλύτερες, μετά την ανακοίνωση της «Noble Energy» ότι εντοπίστηκε και τρίτο κοίτασμα, το Λεβιάθαν, το οποίο είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, καθώς τα αποθέματά του, κατά προσέγγιση, αποτιμώνται στα 450 δισεκατομμύρια κ.μ. Αν το συγκεκριμένο κοίτασμα αξιοποιηθεί, υποστήριζαν ενθουσιασμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, τότε το Ισραήλ θα είναι σε θέση ακόμη και να εξάγει φυσικό αέριο προς την Ασία και την Ευρώπη, γεγονός που εκτιμάται ότι θα του εξοικονομήσει 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος χρόνου, εκ των οποίων 16 δισεκατομμύρια θα πηγαίνουν κατευθείαν στα κρατικά ταμεία ως έσοδα.



Λιβανικό «αγκάθι» στα ισραηλινά σχέδια

Στα αισιόδοξα αυτά ισραηλινά σενάρια, εμπόδιο αποτελεί ο Λίβανος, ο οποίος διεκδικεί μέρος, αν όχι ολόκληρη την κυριότητα των κοιτασμάτων, υποστηρίζοντας ότι βρίσκονται σε λιβανικά χωρικά ύδατα. Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Υποδομών παρουσίασε σειρά χαρτών της περιοχής που έχουν εκπονηθεί από τη «Noble Energy» και όπου ισχυρίζεται ότι τα κοιτάσματα βρίσκονται σε ισραηλινά χωρικά ύδατα. Ωστόσο, εφόσον το Ισραήλ και ο Λίβανος βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και δεν υπάρχει συμφωνία ειρήνης, δεν έχουν καθοριστεί τελικώς και τα σύνορα των δύο χωρών, ούτε η υφαλοκρηπίδα, δηλαδή τα όρια των χωρικών υδάτων τους, κάτι που σημαίνει ότι ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να διεκδικήσει όχι μόνο την κυριότητα των όποιων κοιτασμάτων αλλά ούτε να προχωρήσει σε εκμετάλλευσή τους.



Ταυτόχρονα, την κατάσταση περιπλέκει και το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη νομοθεσία ενεργειακής διαχείρισης στο Λίβανο (ο συντονισμός της ανάπτυξης των όποιων ενεργειακών πόρων έχει ανατεθεί στη νορβηγική ενεργειακή εταιρεία «Petroleum Geo-Service») και αυτό γιατί οι θρησκευτικές σέκτες που δυναστεύουν την πολιτική ζωή του τόπου διαγκωνίζονται ακόμη για το ποιος, στο πλαίσιο αυτού του κατακερματισμένου συστήματος, θα έχει τον τελικό λόγο επί του ελέγχου των ενεργειακών πόρων της χώρας.



Εκατέρωθεν κούρσα για το φυσικό αέριο

Στο σημείο αυτό, δεν μπορεί κανείς να μην υποθέσει ότι στις, κεκλεισμένων των θυρών, συναντήσεις που είχαν ο Σύρος Πρόεδρος και ο Σαουδάραβας μονάρχης με τις λιβανικές πολιτικές δυνάμεις τέθηκε επί τάπητος και μια προσπάθεια εύρεσης μιας κοινά αποδεκτής φόρμουλας διαχείρισης των ενεργειακών πόρων της χώρας, η οποία, εννοείται, θα διασφαλίζει και τη δυνατότητα επενδύσεων εκ μέρους τους στη νέα επικερδή δραστηριότητα. Μια φόρμουλα που θα αποτρέψει τυχόν εμφύλιες εντάσεις και δε θα επιτρέψει να αξιοποιηθεί η όποια λίστα υπόπτων για τη δολοφονία Χαρίρι για πρόκληση εμφύλιας έντασης.



Τα ισραηλινά συμφέροντα, από την άλλη, θα εξυπηρετούνταν ιδιαιτέρως στην προοπτική μιας εμφύλιας έντασης στο Λίβανο (άλλωστε είναι γνωστές οι αλλεπάλληλες ισραηλινές παρεμβάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση, είτε διά μέσου υποστήριξης μίας από τις λιβανικές παρατάξεις, είτε διά μέσου κατασκοπευτικών δικτύων, με δολιοφθορές, προβοκάτσιες κλπ.), έτσι ώστε να δοθεί και το τελικό πρόσχημα για εξαπόλυση μιας ολομέτωπης στρατιωτικής επίθεσης κατά του Λιβάνου. Μια τέτοια επίθεση δε θα είναι μόνο η «απάντηση» για την ταπεινωτική ήττα του ισραηλινού στρατού το 2006, από τη λιβανική αντίσταση.



Μια τέτοια επίθεση έχει ζωτική σημασία για τα ενεργειακά σχέδια του Ισραήλ, αφού, εκτός της κυριότητας των κοιτασμάτων, θα του διασφαλίζει το εξής σημαντικότατο: Την ασφάλεια των όποιων εγκαταστάσεων εξόρυξης φυσικού αερίου ανεγερθούν. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αν πραγματικά δεν ισοπεδωθεί κάθε ένοπλη δύναμη αντίστασης στο Λίβανο, αλλά και ο ίδιος ο λιβανικός στρατός, και μάλιστα μέχρι το 2012, οπότε προγραμματίζεται να λειτουργήσει το πρώτο κοίτασμα. Μόνο που μια τέτοια ενέργεια είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο και ουδείς μπορεί ν' αποκλείσει το ενδεχόμενο να εμπλακούν σε μια τέτοια σύρραξη και άλλες αραβικές χώρες.



Υπό την έννοια αυτή, είναι μάλλον προφανές γιατί όλη η ανησυχία και όλα τα βλέμματα στρέφονται προς την ισραηλινο-λιβανική μεθόριο «φωτογραφίζοντάς» την ως το πιθανότερο σημείο «ανάφλεξης» στη Μέση Ανατολή. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι το αιματηρό επεισόδιο αυτής της βδομάδας ήταν μια «πρόβα τζενεράλε» για όσα σχεδιάζονται, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι προετοιμάζεται το έδαφος για μια νέα πολεμική σύρραξη. Πόσο μάλλον, που η ύπαρξη μιας νέας πηγής ενέργειας αντικειμενικά θέτει και νέα δεδομένα στο πλαίσιο των γενικότερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και διαγκωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ευρύτερη, γεωστρατηγική και ενεργειακά, πολύτιμη περιοχή.





Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ
 
http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5784443

Ραντεβού σε μια ελεύθερη Κερύνεια έδωσαν οι μοτοσικλετιστές





Μνήμες ανάμεσα στα μνήματα. Τόσα χρόνια μετά και τα συναισθήματα παραμένουν τα ίδια. Η αδυναμία να συλλάβεις τόση βαρβαρότητα. Η αδυναμία να πιστέψεις πως τόση παλληκαριά κρύβεται κάτω από ένα μνήμα. Ο κόσμος δεν σκέφτηκε τη ζέστη. Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στάθηκε μικρή για να χωρέσει όλους όσοι ήθελαν να παραστούν στο μνημόσυνο του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού. Κοσμοσυρροή και στο Κοιμητήριο Παραλιμνίου, στο οποίο πραγματοποιήθηκε και τρισάγιο για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας που κατάγονταν από την περιοχή και αρκετοί από τους παρευρισκομένους προσπάθησαν να παραστούν και στα δύο.




Πορεία μνήμης



Πολύ νωρίς το πρωί άρχισαν να μαζεύονται μοτοσικλέτες απ’ όλη τη Λευκωσία στο σημείο εκκίνησης της πόλης, η πλειοψηφία των οποίων είχε δύο επιβάτες. Η «Σ» ήταν παρούσα από εκείνη τη στιγμή και καθ’ όλην τη διάρκεια της πορείας μνήμης και την κατέγραψε βήμα με βήμα. Οι μοτοσικλετιστές έδειξαν πολύ καλή διάθεση συνεργασίας με την Αστυνομία, εξού και η πορεία κύλησε άψογα, χωρίς να επηρεαστεί ιδιαίτερα ούτε η αυξημένη κίνηση προς την περιοχή Αμμοχώστου ούτε και να συμβεί οτιδήποτε το μεμπτό. Όλοι έφεραν προστατευτικά κράνη και τις φανέλες και άλλα διακριτικά που μοιράζονταν στα σημεία εκκίνησης. Οι συμμετέχοντες συμμορφώθηκαν πλήρως με τις υποδείξεις τόσο των αστυνομικών όσο και των υπευθύνων της «Πρωτοβουλίας» και τήρησαν το όριο ταχύτητας, με αποτέλεσμα η πορεία να γίνει ακριβώς όπως άρμοζε σε μια τέτοια ημέρα.



Από το σημείο εκκίνησης της Λευκωσίας, η πορεία κατευθύνθηκε στον αυτοκινητόδρομο και έκανε στάση λίγο μετά τον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς. Εκεί ενσωματώθηκε με τους μοτοσικλετιστές της Λάρνακας που τους ανέμεναν και μετά από μια σύντομη αναμονή, κατέφθασε και η πορεία της Λεμεσού, γεμίζοντας έτσι τον αυτοκινητόδρομο με μοτοσικλέτες. Η τελευταία στάση έγινε στον κυκλικό κόμβο Αγίας Νάπας, όπου ενσωματώθηκαν στην πορεία οι μοτοσικλετιστές της επαρχίας Αμμοχώστου και ο συνολικός αριθμός υπολογίζεται ότι άγγιξε τους 750.



Σύμβολα λεβεντιάς



Σύμβολα εκτίμησης και περηφάνιας χαρακτήρισε ο τέως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και τέως ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης τούς ηρωομάρτυρες Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού, οι οποίοι ξεψύχησαν τον εφιαλτικό Αύγουστο του 1996 στο βωμό της ελευθερίας, αλλά και τους δύο ηρωικούς νέους του Παραλιμνίου, τον Αντώνη Καφέτζιη και τον Βάσο Αγαθαγγέλου, που θυσίασαν τη ζωή τους, πολεμώντας ενάντια στον τουρκικό Αττίλα το 1974, στην περιοχή Αγίου Παύλου στη Λευκωσία.



Στον επιμνημόσυνο λόγο που εκφώνησε ο κ. Μάτσης στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, έθεσε το καυτό ζήτημα ότι οι επιζήσαντες είναι εκείνοι που οφείλουν να ανταποκριθούν στη θυσία τους και να αποκαταστήσουν το δίκαιο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στην κατεχόμενη επί 36 χρόνια πατρίδα. Δυστυχώς, όμως, όπως είπε, οι πράξεις και οι ενέργειές μας δεν ανταποκρίνονται προς την ιστορική ανάγκη καθώς καθημερινά παρουσιάζεται μια εικόνα πλήρους αντιπαράθεσης και διάσπασης στο πολιτικό σκηνικό, πράγμα που πρέπει να ανατραπεί για να μην εκτίθεται η πολιτική ηγεσία.



Υποστήριξε, μάλιστα, την ανάγκη ότι, για να επιτύχουμε λύση, η στρατηγική μας πρέπει να στηριχθεί διεθνώς σε δύο πυλώνες, την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά τα θέματα αρχών και στο ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλειας και γεωστρατηγικής. Ο κ. Μάτσης επισήμανε ότι η Κύπρος δεν πρέπει να απομονώνεται εντός και εκτός Ευρωπαϊής Ένωσης και αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία δεν είναι η ονομασία λύσης, αλλά αν εφαρμόζονται οι αρχές της Ε.Ε. ως βάση λύσης.







Τέλος, ανέδειξε το πρόβλημα της λεηλάτησης της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, με 500 εκκλησίες, με τζαμιά σε όλες τις πόλεις και χωριά της κατεχόμενης Κύπρου. «Η αξιοπρέπεια, η δημοκρατία και η ελευθερία δεν είναι μαξιμαλισμός, είναι χρέος και τη χρωστάμε στους λεβέντες, στις μελλοντικές γενιές στα παιδιά και στα εγγόνια μας. Σιωπηλοί αποδέκτες της καταστροφής δεν θα παραμείνουμε», κατέληξε ο κ. Μάτσης.



Αδικαίωτη η θυσία



Αδικαίωτη παραμένει η θυσία των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, υπογράμμισε ο Σιλουανός Νικολάου, εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΑΕΦΠ, ο οποίος στο μνημόσυνο τόνισε ότι το πρόβλημα της Κύπρου παραμένει πρόβλημα εισβολής, κατοχής και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών. Όπως είπε, το καλύτερο μνημόσυνο για τους δύο ηρωομάρτυρες είναι η συνέχιση του αγώνα τους για ελευθερία και επιστροφή. «Ας αγωνιστούμε όλοι μαζί», υπογράμμισε ο κ. Νικολάου, «αφήνοντας πίσω τα μικροκομματικά συμφέρντα και άλλες διαφορές, για να μην πάει χαμένη η θυσία τους και για να κατέβει επιτέλους η σημαία της κατοχής από τον ιστό».








«Ως πότε θα ανεχόμαστε να βλέπουμε την τουρκική σημαία να κυματίζει στα χώματα που πότισαν με το αίμα τους; Ως πότε θα βλέπουμε τον Πενταδάκτυλο βεβηλωμένο;», αναρωτήθηκε ο κ. Νικολάου τελειώνοντας την ομιλία του. Μετά το τέλος της λειτουργίας, υπό το βρυχηθμό των μηχανών, 750 μοτοσικλετιστές με το σύνθημα «Πορεία μνήμης Ισαάκ - Σολωμού - Οι μοτοσικλετιστές δεν ξεχνούν», που ήταν γραμμένο πάνω σε λευκές φανέλες, και κρατώντας ελληνικές και κυπριακές σημαίες, διοργάνωσαν για 14η χρονιά εκδήλωση-πορεία εις μνήμην των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, η οποία στέφθηκε με επιτυχία και αναζωπύρωσε το αίσθημα της συνέχισης του αγώνα για την ελευθερία και τη δικαίωση.



Τρισάγιο



Μετά το πέρας της λειτουργίας, οι μοτοσικλετιστές από κάθε γωνιά της Κύπρου κατευθύνθηκαν προς το Παραλίμνι και πήγαν κατ’ ευθείαν στο κοιμητήριο, ώστε να μη δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο γύρω από την εκκλησία.



Του τρισαγίου προέστη ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος. Στεφάνια κατατέθηκαν εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής, της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ παρόντες ήταν αρκετοί βουλευτές της επαρχίας Αμμοχώστου. Κόμματα, οργανωμένα σύνολα, φοιτητικές οργανώσεις, οργανώσεις νεολαίας, σύνδεσμοι φιλάθλων ποδοσφαιρικών σωματείων και άλλοι φορείς, καθώς και οι οικογένειες των δύο ηρώων, κατέθεσαν στεφάνια στον τάφο τους.



Απαιτώντας, όχι επαιτώντας



Από το κοιμητήριο οι μοτοσικλετιστές και αρκετά αυτοκίνητα έκαναν μία μικρή πορεία στην περιοχή και κατέληξαν στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι. Εκεί διοργανώθηκε μια σύντομη μουσική εκδήλωση, όπου δόθηκαν τιμητικές πλακέτες στις οικογένειες των ηρωομαρτύρων μας. Λαμβάνοντας την πλακέτα του, ο πατέρας του Σολωμού Σολωμού, Σπύρος, πήρε και το λόγο και είπε στους παρευρισκομένους ότι, βλέποντάς τους, ξύπνησαν μέσα του οι μνήμες. Αναφερόμενος στο γιο του αλλά και στον Τάσο Ισαάκ, τόνισε ότι οι δύο ήρωες με το αίμα τους βάπτισαν χιλιάδες Σολωμούς και Ισαάκ. «Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφερόμουν στα χάλια της πολιτικής μας ηγεσίας», κατέληξε, λέγοντας ότι «αντί να πηγαίνουν διαπραγματεύσεις απαιτώντας, πηγαίνουν επαιτώντας».



Να εκδοθεί ο Ντενκτάς



Σύντομη ομιλία έκανε και ο δημοσιογράφος-πολιτικός αναλυτής Δρ Γιάννος Χαραλαμπίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, με βάση το δυτικό σύστημα αξιών, για κάτι μεγαλύτερο: Την ελευθερία. Βλέποντας, όμως, τον αέρα ελευθερίας που έφεραν οι μοτοσικλετιστές, αντιλήφθηκε ότι οι θυσίες τους δεν πήγαν χαμένες, όπως ανέφερε. Οι δύο ήρωες, είπε, «υπέγραψαν με το αίμα τους συμβόλαιο τιμής, αρχών και αξιών». Πρόσθεσε δε, ότι η παρουσία τόσου κόσμου στο μνημόσυνο διέψευσε αυτούς που ισχυρίζονται ότι η νεολαία δεν θέλει να αγωνιστεί, και αν έρχονταν θα το έβλεπαν με τα μάτια τους.



Χθες, πρόσθεσε, τιμούσαμε την 31η μοίρα καταδρομών, που έδωσε μαθήματα παλληκαριάς στην ηρωική Τηλλυρία. Η αντίθεση, όπως εξήγησε, έγκειται στο γεγονός πως ο Ισαάκ και ο Σολωμός δεν είχαν καν την ευκαιρία να πολεμήσουν.



Ο κ. Χαραλαμπίδης διερωτήθηκε γιατί πάγωσε η διαδικασία με τα εντάλματα σύλληψης των δολοφόνων των Ισαάκ - Σολωμού και γιατί δεν έχει ακόμα διωχθεί ο Ραούφ Ντενκτάς, ως ο ηθικός αυτουργός, που κατηύθυνε τα γεγονότα.



Κλείνοντας, ο κ. Χαραλαμπίδης είπε ότι ο αγώνας είναι καθημερινή υποχρέωση όλων μας, «μέχρις ότου το επόμενο ραντεβού μας να είναι στην Κερύνεια».

http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/294392

Ιράν: «Παραμένουμε ανοιχτοί σε διάλογο για τα πυρηνικά»

Το Ιράν παραμένει ανοιχτό στο διάλογο με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Συρία.




«Παρόλο που δεν εμπιστευόμαστε καθόλου την αμερικανική κυβέρνηση, το Ιράν είναι έτοιμο να ξεκινήσει διάλογο για το πυρηνικό του πρόγραμμα», δήλωσε ο Βελαγιατί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό.



«Το Ιράν έχει επιφυλάξεις για τη σύσταση της Ομάδας 5+1 (Γερμανία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία), όμως παραμένει δεσμευμένο στο διάλογο για την επίλυση του προβλήματος», πρόσθεσε.



Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ είχε δηλώσει στις αρχές Αυγούστου ότι το Ιράν είναι έτοιμο για «έναν διάλογο σε υψηλό επίπεδο» με τις ΗΠΑ.



Από την αμερικανική πλευρά ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καθώς η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον διαβεβαίωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι η πόρτα παραμένει ανοιχτή για διαπραγματεύσεις με το Ιράν.



Οσον αφορά τη δημιουργία νέας κυβέρνησης στο Ιράκ, ο Βελαγιατί δήλωσε ότι δεν υπάρχει «διαφωνία» στο θέμα αυτό με τη Συρία. «Το Ιράν δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο αίτημα σχετικά με τη σύνθεση της κυβέρνησης του Ιράκ», υπογράμμισε, διαψεύδοντας ότι η χώρα του υποστηρίζει τον ιρακινό ριζοσπάστη σιίτη κληρικό Μοκτάντα Σαντρ.



www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ισίκ Κόσανερ θα αντικαταστήσει τον στρατηγό Ιλκέρ Μπάσμπουγ

Εγκρίθηκε τελικά ο διορισμός του διοικητή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων


Εκτονώθηκε η πολιτική κρίση στην Τουρκία, μετά την έγκριση του διορισμού του Ισίκ Κοσάνερ στη θέση του διοικητή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Ο Ισίκ Κόσανερ θα αντικαταστήσει τον στρατηγό Ιλκέρ Μπάσμπουγ που αναμένεται να αποσυρθεί από τη θέση του διοικητή στο τέλος Αυγούστου.



Χθες το βράδυ ο Αμπντουλάχ Γκιούλ ενέκρινε και το διορισμό του στρατηγού Ερντάλ Τζεϊλάνογλου στη θέση του διοικητή του στρατού ξηράς.



Και οι δύο θέσεις ειχαν μείνει κενές μετά τις ετήσιες κρίσεις του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, στις 4 Αυγούστου, καθώς κυβέρνηση και στρατιωτικοί διαφωνούσαν για το ποιος θα αναλάβει την ηγεσία του στρατού ξηράς, εντείνοντας τους φόβους για πολιτική αστάθεια στη χώρα.



Την περασμένη εβδομάδα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αρνηθεί να υπογράψει τη λίστα με τις προαγωγές στο στράτευμα που του είχε παρουσιάσει ο στρατός. Η διαφωνία του Τούρκου πρωθυπουργού αφορούσε στην στην προαγωγή 11 ανώτατων αξιωματικών, τα ονόματα των οποίων είχαν εμπλακεί σε απόπειρες ανατροπής της ισλαμιστικών καταβολών κυβέρνησής του.

ΠΟΣΟΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΠΙΑ;

Ο εξευτελισμός έγινε θεσμός!!!


1836 άτομα, Τουρκοκύπριοι και έποικοι, μετέβηκαν χωρίς έλεγχο, μέσω ελευθέρων περιοχών, με δική μας άδεια και διευκόλυνση, στα Κόκκινα.





Μετέβηκαν εκεί, για να γιορτάσουν, τις σφαγές των Ελληνοκυπρίων εκ μέρους τους, που έγιναν τη δεκαετία του 60.





Μάλιστα οι εορτασμοί, συνέπεσαν με τις μαύρες επετείους των μνημοσύνων των πεσόντων στον Παχύαμο και των ηρωομαρτύρων μας Ισάακ και Σολωμού.





Θέλουμε να ρωτήσουμε:





1) έχουμε έστω και μία μέρα του χρόνου, εμείς οι Ελληνοκύπριοι, που να γιορτάζουμε την σφαγή Τουρκοκυπρίων; Έχουμε μέρα που να γιορτάζουμε ενέργειες κατά του νόμιμου κράτους μας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κοινού μας κράτους με τους Τουρκοκυπρίους;





Βεβαίως και όχι! Γιατί εμείς -και καλά κάνουμε- θεωρούμε ντροπή και αίσχος τις οποιεσδήποτε εξτρεμιστικές ενέργειες έλαβαν χώρα από συμπατριώτες μας, είτε μέλη της ελληνοκυπριακής κοινότητας είτε μέλη της τουρκοκυπριακής.





Οπότε γιατί επιτρέπουμε, με δική μας ανοχή και συνδρομή, να λαμβάνουν χώρα προκλητικοί εορτασμοί;





Γι' αυτό έδωσαν τη ζωή τους οι νεκροί της Αγίας Τηλλυρίας;





Γι' αυτό έδωσαν τα παλικάρια τους στην πατρίδα, ο πατέρας του Τάσσου και ο πατέρας του Σολωμού;





Για να τους εξευτελίζει ο κάθε χαρτογιακάς;





2) Εντάξει, είπαμε, δεν μπορούμε άμεσα, η Κυπριακή Δημοκρατία, να φύγουμε το προκλητικό έκτρωμα από τον Πενταδάχτυλο.





Δεν μπορούμε άμεσα να εκδιώξουμε τον Αττίλα από τα πατρογονικά μας εδάφη, τα οποία αυθαίρετα και παράνομα εξακολουθεί να κατέχει.





Δεν μπορούσαμε τουλάχιστον να αποφύγουμε τον εξευτελισμό, να αποφύγουμε το να διευκολύνουμε τον εορτασμό της δολοφονίας των συμπατριωτών μας και της ανταρσίας κατά του κράτους μας;





3) Γιατί καταδικάζουμε το πραξικόπημα, γιατί το θεωρούμε μαύρη επέτειο και την ίδια ώρα, μια ανάλογη ενέργεια, την τ/κ ανταρσία, τη θεωρούμε άξια εορτασμών τους οποίους ανεχόμαστε;





4) Δεν ήταν αυτονόητο, ότι ανάμεσα στους εορτάζοντες και πανηγυρίζοντες ήταν πολλοί έποικοι; Ανεχόμαστε τον εποικισμό; Αφήνουμε εποίκους να διέρχονται ανεξέλεκτα και μάλιστα για να πανηγυρίζουν; Δεν έπρεπε να υπάρξει έλεγχος και οι παράνομοι έποικοι που θα εντοπίζονταν, να συλλαμβάνονταν και αφού εξέτιαν τις ποινές τους για τα ποινικά αδικήματα που διέπραξαν με την παράνομη είσοδό τους στη Δημοκρατία, μετά να αποστέλλονταν μετά πίσω στην Τουρκία από όπου ήρθαν;





κ. Χριστόφια, σας θεωρούμε, ως κυβερνώντα, υπαίτιο για τον εξευτελισμό στον οποίο μας υποβάλλετε. Θεωρούμε, ότι με την ολότελα παράλογη ανοχή σας προς την κατοχή και τον εποικισμό, προσβάλλετε για ακόμη μια φορά το μαρτυρικό λαό μας.





Και θα το πούμε ξανά: είστε πολύ κατώτερος των περιστάσεων.





Ρίμαχος για το christofias-watch

http://christofias-watch.blogspot.com/

Ντροπή για τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό! Η υπουργός Α. Διαμαντοπούλου συμμέτοχη στην γενοκτονία των Πομάκων

Η υποκρισία της υπουργού παιδείας κας Α. Διαμαντοπούλου έχει δημιουργήσει αφόρητη ένταση στους κόλπους των Πομάκων, οι οποίοι βλέπουν μία υπουργό με … προοδευτικές αντιλήψεις να συμμετέχει ενεργά στην γενοκτονία των νέων γενεών των Πομάκων. Η κα Διαμαντοπούλου, κρύβεται πίσω από την κα Θ. Δραγώνα και αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν ως υπουργού ενός Ευρωπαϊκού κράτους και όχι ως ενός μικρού διαμετρήματος παλαιοκομματικού στελέχους. Η υπουργός, η οποία πέρασε από τα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν προβληματίστηκε άραγε για το πώς θα αντιμετώπιζε τον ιστορικό λαό των Πομάκων, οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή κυβέρνηση; Θα επέτρεπε στον τουρκικό ρατσισμό να μας εκτουρκίζει δια της βίας μέσα στις εκπαιδευτικές βαθμίδες; Καμία εμπειρία δεν απεκόμισε από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο;






Θα πρέπει να γνωρίζει ότι η πολιτική που ακολουθεί με την «εισαγωγή» της τουρκικής γλώσσας στα νηπιαγωγεία, παρά τους λεκτικούς ακροβατισμούς και την πολιτική της συσκότισης προς όλες τις πλευρές που ακολουθεί η υφιστάμενή της Θάλεια Δραγώνα, θα συσσωρεύσει επικίνδυνη εθνοτική ένταση στην Ελληνική Θράκη και θα είναι προσωπικά υπεύθυνη για ό,τι συμβεί στο άμεσο μέλλον… Αυτή την προειδοποίησή μας θα πρέπει να τη θυμάται, γιατί εμείς δεν θα την ξεχάσουμε ακόμα και όταν πάψει να είναι υπουργός και γυρίσει στην μικρή της πόλη.



Όσο για την κα Θάλεια Δραγώνα, θεωρούμε ότι η πολιτική/κομματική της παιδεία χρωματίζεται από τέτοια μονομέρεια που δεν της επιτρέπει να αντιληφθεί την Θρακική πραγματικότητα. Την αθροίζουμε απλά στην σωρό των πολιτικά ανίκανων υπευθύνων που πέρασαν από τη θέση αυτή.



Όσο όμως η θρακική κοινωνία χαρακτηρίζεται από την μακαριότητα, τόσο θα μπορούν κάποιοι εξ Αθηνών να παίζουν με το μέλλον μας
 
 
 
 
http://zagalisa.gr/

Τα ανθρωπάκια και οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Κάθε πρωί παίρνω την τοπική εφημερίδα της πόλης μου με στόχο να ενημερωθώ για αυτά που έγιναν η θα γίνουν. Είναι μια ωραία συνήθεια καθώς γνωρίζεις τη γίνετε στην πόλη η στο Νομό σου και νιώθεις όμορφα με αυτή την αόρατη επαφή.


Δυστυχώς στον πύργο οι εφημερίδες είναι πτωτικές σε θεματολογία δεν βρίσκονται όμως στο στάδιο παρακμής των αθηναϊκών εφημερίδων. Τέλος πάντων .

(Οι τοπικές εφημερίδες έχουν την δυνατότητα και ίσως τελευταία να κάνουν τους πολίτες να πάψουν να αγοράζουν αθηναϊκές.)






Όταν διαβάζω για τα πολιτικά του ΝΟΜΟΥ πάντα μα πάντα αναρωτιέμαι γιατί τα θέματα που αφορούν τα ζητήματα αυτά είναι τόσο πρόχειρα, ανούσια και αδιάφορα .

Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω ,παρόλο που όταν το συζητάω με φίλους μου λένε το στερεότυπο «αφού ο κόσμος τα τρώει.. » και ίσως επιδερμικά να έχουν δίκαιο .

Όμως …

Για τους πολίτες του πύργου αλλά και ευρύτερα του Νομού Ηλείας πιστεύω ότι απλά είναι εγκλωβισμένοι πνευματικά σε μια μεσαιωνικού τύπου σχέση με τα πολιτικά δρώμενα .

Η αλήθεια η καλύτερα η πραγματικότητα είναι ότι αισθάνονται προδομένοι από όλους τους φορείς…

Για παράδειγμα εδώ και δυο εβδομάδες (τόσο τουλάχιστον έχω παρατηρήσει ) εκπομπή ενημερωτική κρατικού καναλιού προβάλει το Ν. Ηλείας . Ένα πεντάλεπτο στημένο χαρούμενο …





Ουσία μηδέν διότι εδώ δεν μιλάμε είμαι κοντά στον πολίτη μιλάμε για στυγνή κοροϊδία όταν οι βουλευτές το Νομού δεν κάνουν βόλτα ούτε στην πλατεία του πύργου .

Για τι να έρθει η κυβέρνηση;

Ξέρουν που πάνε… τώρα που είναι καλοκαίρι και το κάθε χωριό έχει το πανηγύρι του παίρνανε για μια καλησπέρα… με κινήσεις σώματος μελετημένες λες και κάποιος τους δίδαξε πώς να λένε καλησπέρα η καλημέρα ..

Το ίδιο ισχύ και δημάρχους αντιδημάρχους ,νομάρχες ,αντινομάρχες ,γραμματείς κομμάτων ,πολιτευτές και κάθε άνθρωπο που νομίζει ότι είναι κάτι που αξίζει την προσοχή του άλλου.

Στις σύγχρονες κοινωνίες η Τηλεόραση απευθύνεται σε μοναχικούς ανθρώπους και αυτό το ξέρουμε όλοι πάρα πολύ καλά …



Διάβαζα λοιπόν ότι προωθείτε ένα νέο σύστημα για το Νομό Ηλείας όπου αντί για 6 βουλευτές θα εκλέγονται 4. Όταν το διάβασα είπα μέσα μου «ε! και;»

Δεν μπορεί να έχουμε 6 βουλευτές στο Νομό Ηλείας και να είναι εγκαταλειμμένος στην τύχη του ….δεν μπορεί να έρχονται υποψήφιοι από δεν ζουν στο Νομό και να γίνονται βουλευτές επειδή τους προτείνει το κόμμα .Αλλά ούτε και να μην ξαναπατάνε στο Νομό αν ο λαός δεν τους βγάλει …δεν μπορεί το βάζεις γενικότερα σε εκλογές να είναι αναβάθμιση της προσωπικής καριέρας …δεν μπορεί να βάζει σε εκλογές αυτός που έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει της δαπάνες για την προπαγάνδα ….θα μπορούσα να μιλώ συνέχεια ….

Δεν υπάρχει ίχνος κακιάς απλά ρωτώ θέτω ερώτημα ακόμα και για ανθρώπους που είναι από άλλους νομούς της Ελλάδας τη άλλαξε στην καθημερινότητα τους από τότε που ήσαν παιδιά;

Σε καμιά περίπτωση δεν περνώ κάποια πολιτική γραμμή.

Ανήκω σε αυτούς τους ανθρώπους που πιστεύω στον ΑΝΘΡΩΠΟ και όχι στον ενεργό πολίτη ούτε στον ευαισθητοποιημένο πολίτη αλλά ούτε και στην πειθήνια υποταγή στα κόμματα .



Όταν λέμε ΑΝΘΡΩΠΟΣ δεν χρειάζεται να προσθέσεις τίποτα και μόνο η λέξη τα περιέχει όλα .



Υγ 1

Θέλω να πω ότι ανήκω στους ανθρώπους που πιστεύουν ότι το ψηφίζεις στις εκλογές είναι δημοκρατική κατάκτηση και αρνούμαι να δεχτώ αυτούς που δεν πάνε .

Όποιο κομματικό σχηματισμό και να ψηφίζεις στις εκλογές είναι η δική σου επιλογή η δική σου άποψη και ακόμα και αν διαφωνώ υποκλίνομαι σε αυτόν που ασκεί το δημοκρατικό αυτό δικαίωμα .

Στη νέα τάξη πραγμάτων εσκεμμένα προβάλουν εικόνες απαξιώσεις της πολίτικης ΣΤΟΧΟΣ μείωση τον πολιτών στις κάλπες που για μένα αυτό σημαίνει απαξίωση της Δημοκρατίας.

ΥΓ2

ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΥΓΕΙΑ