Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Κρίση στην κορεατική χερσόνησο

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο


Την οργή της Βορείου Κορέας έχει προκαλέσει η απόφαση της Ουάσινγκτον να της επιβάλλει νέες κυρώσεις, αλλά και να διεξάγει στρατιωτική άσκηση από κοινού με τη Νότιο Κορέα, στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Η Πιονγιάνγκ χαρακτήρισε την άσκηση, που θα ξεκινήσει την Κυριακή 25 Ιουλίου, ως «μέγιστη απειλή» για την ασφάλεια της χώρας, ενώ για τις κυρώσεις υποστήριξε πως παραβιάζουν πρόσφατο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών.



Σύμφωνα με το BBC, στην άσκηση θα πάρουν μέρος 8.000 στρατιώτες, 20 πολεμικά σκάφη και υποβρύχια, 100 αεροσκάφη, αλλά και το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Τζ.Ουάσινγκτον».



«Η απόφαση για από κοινού στρατιωτική άσκηση αποτελεί μέγιστη απειλή της ασφάλειας της χώρας» δήλωσε ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος Ρι Τονγκ-ιλ, προσθέτοντας πως οι νέες κυρώσεις, που εξήγγειλε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, παραβιάζουν το ψήφισμα που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη μετά τη βύθιση νοτιοκορεατικού πολεμικού σκάφους.



Ο ΟΗΕ κράτησε αποστάσεις και δεν κατηγόρησε ευθέως τη Β.Κορέα, αλλά καταδίκασε την ενέργεια, σημειώνοντας ότι βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής. Κάλεσε, δε, τη Σεούλ και την Πιονγιάνγκ να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου ώστε να αποκλιμακωθεί η κρίση στην κορεατική χερσόνησο.



Η επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Β.Κορέας ανακοινώθηκε την Τετάρτη από την επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον. Οι κυρώσεις αφορούν την πώληση ή την προμήθεια όπλων και σχετικού υλικού, την απόκτηση ειδών πολυτελείας, καθώς και παράνομες δραστηριότητες της ηγεσίας της χώρας.



Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από τη Σεούλ, όπου η Χίλαρι Κλίντον, μαζί με τον υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, είχε διαδοχικές επαφές με Νοτιοκορεάτες αξιωματούχος. Η κοινή επίσκεψη Κλίντον-Γκέιτς στη Νότιο Κορέα χαρακτηρίζεται ως σαφές μήνυμα υποστήριξης της χώρας από την Ουάσινγκτον.



Να σημειωθεί ότι με σκεπτικισμό αντιμετώπισε και η Κίνα την κοινή στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ-Ν.Κορέας.



«Καλούμε τις εμπλεκόμενες πλευρές να παραμείνουν ψύχραιμες, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην προβούν σε πράξεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσιν Γκανγκ.



Newsroom ΔΟΛ
http://news.in.gr/world/article/?aid=1231053046

Σατιρικό τραγούδι για την ελληνική κρίση χρέους, σε εκπομπή που φιλοξένησε συνέντευξη του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου. Τραγουδιστής της country προτείνει την πώληση της Κρήτης για την αποπληρωμή των ελληνικών οφειλών

Ειρωνικά σχόλια για την ελληνική κρίση χρέους περιέχονται σε σατιρικό τραγούδι της εκπομπής Making Sen$e του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Public Broadcasting Service (PBS). Την εκπομπή παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Paul Solman, ο οποίος στις αρχές της εβδομάδας πήρε συνέντευξη από τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.




Το Making Sen$e στις 20 Ιουλίου παρουσίασε σατιρικό τραγούδι του επενδυτικού συμβούλου- τραγουδιστή της country και συγγραφέα Merle Hazard κατά κόσμο Jon Shayne, το οποίο μεταξύ άλλων παρουσιάζει την Ελλάδα επαίτη της Γαλλίας και της Γερμανίας και προτείνει την πώληση της Κρήτης σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου.



Στις 21 Ιουλίου, μία ημέρα μετά, το PBS μετέδωσε την συνέντευξη που έλαβε ο Paul Solman από τον Γ. Παπανδρέου και στην οποία ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρεται στην οικονομική κρίση, στο πως γίνεται η διαχείρισή, στα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα και στο ενδεχόμενο η χώρα μας να υποστεί ύφεση διπλού πυθμένα (W).



http://finance.in.gr/Article.aspx?articleID=35629

μετωπική σύγκρουση τουριστικού λεωφορείου με φορτηγό στο 45ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Βέροιας

Θεσσαλονίκη


Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 10 τραυματίστηκαν από μετωπική σύγκρουση τουριστικού λεωφορείου με φορτηγό στο 45ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Βέροιας το πρωί της Πέμπτης.



Νεκροί είναι οι οδηγοί του λεωφορείου και του φορτηγού και ένας ιερέας, που ήταν ο συνοδηγός του λεωφορείου.



Οι τραυματίες, κάποιοι εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση, μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας Ημαθίας και στο νοσοκομείο Βέροιας. Μεταξύ των τραυματιών είναι και τρία παιδιά.



Οι πολύ σοβαρά τραυματισμένοι μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να μεταφερθούν και τα τραυματισμένα παιδιά, καθώς στη Βέροια δεν υπάρχει παιδοχειρούργος.



Στο λεωφορείο, το οποίο ταξίδευε από Σέρρες προς Λιτόχωρο Κατερίνης, επέβαιναν περίπου 50 άτομα και σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιούσαν προσκυνηματική εκδρομή σε μοναστήρια του νομού Ημαθίας.



Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, στην περιοχή έριχνε ψιλόβροχο και ο δρόμος ήταν αρκετά ολισθηρός, με αποτέλεσμα ο οδηγός του φορτηγού να χάσει τον έλεγχο του οχήματος και να βρεθεί στο αντίθετο ρεύμα, όπου συγκρούστηκε σφοδρά με το λεωφορείο.



Η σύγκρουση έγινε σε σημείο, που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς εκεί έχουν σημειωθεί αρκετά τροχαία.



Η μετωπική σύγκρουση του λεωφορείου με το φορτηγό σημειώθηκε στις 9:35 το πρωί της Πέμπτης και επί τόπου έσπευσαν ασθενοφόρα και άνδρες της πυροσβεστικής, που πραγματοποίησαν τους απεγκλωβισμούς.



Μετά τη σύγκρουση, η κυκλοφορία διεκόπη στο συγκεκριμένο σημείο της εθνικής και διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.





http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231053045