Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

H Άγκυρα έβγαλε το "Πίρι Ρέϊς" - Ώρα αποφάσεων για την Ελλάδα - Υπερασπίζουμε ή παραχωρούμε;

Έρευνες για πετρέλαιο μέσα στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην θαλάσσια περιοχή νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου, αλλά και εντός της κυπριακή ΑΟΖ, ξεκίνησε η Τουρκία με επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερκών. Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί από το ερευνητικό σκάφος "Πίρι Ρεις". Πρόικειται για μία κίνηση που παραβιάζει όλα τα Πρωτόκολλα (Καραμανλή-Ετζεβίτι, 1976 Βέρνη, Παπούλια-Γιλμάζ, 1987) και έχει θέσει ήδη σε συναγερμό τα ελληνικά Επιτελεία και το υπουργείο Εξωτερκών. Αν επιτραπεί στο "Πίρι Ρέϊς" να προχωρήσει ανενόχλητο σε έρευνες στο βυθό προς εντοπισμό πετρελαϊκών κοιτασμάτων εντός της ελληνικής ΑΟΖ (εντός των νοητών θαλασσίων ορίων του FIR Αθηνών) και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τότε απεμπολούμε στην πράξη οικονομικά δικαιώματα αλλά πρακτικά και δικαιώματα ελέγχου σε ολόκληρη της ανατολική Μεσόγειο.




Πληροφορίες του defencenet.gr αναφέρουν ότι ήδη από χθες το "Πίρι Ρέϊς" βρίσκεται στην δεσμευμένη περιοχή και έχει ξεκινήσει σεισμικές έρευνες. Απέπλευσε από το λιμάνι του Κας, χθες το απόγευμα στις 19.00, πέρασε μέσα από την ελληνική ΑΟΖ και τώρα βρίσκεται σε μία περιοχή μεταξύ ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ, η οποία θεωρείται "πετρελαιοφόρος" περιοχή. Η συνολικά δεσμευμένη περιοχή ανήκει κατά το ήμισυ στην ελληνική ΑΟΖ και κατά το έτερο ήμισυ στην κυπριακή.



Οι έρευνες του Τουρκικού σκάφους θα διαρκέσουν μέχρι τις 20 Αυγούστου ενώ από ελληνικής πλευράς το υπουργείο Εξωτερικών κατά τις πληροφορίες παρακολουθεί στενά την υπόθεση ενώ σήμερα (λέγεται ότι...) θα προβεί σε διάβημα. Θα συνοδεύεται από ένα σκάφος του τουρκικού Ναυτικού, ενώ είναι βέβαιο, κατά πάγια τακτική της Τουρκίας, ότι στην περιοχή θα περιπολεί και ένα τουρκικό υποβρύχιο.



Ελληνικά πολεμικά σκάφη ήδη βρίσκονται ή ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για την περιοχή, έστω και αν από το ΓΕΕΘΑ δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα. Στη Ρόδο βρίσκεται η κανονιοφόρος ΤΟΛΜΗ.



Eίναι "η ώρα των αποφάσεων" και σίγουρα η συνέχιση της πολιτικής κατευνασμού απλά θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά σε ότι αφορά την τουρκική επιθετικότητα.



Για το θέμα θα υπάρχει συνεχής ροή ειδήσεων.




Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=13141&Itemid=139

«Τούρκος» με απόφαση της UNESCO ο Καραγκιόζης

Η UNESCO έδωσε την τουρκική υπηκοότητα στον Καραγκιόζη, επικυρώνοντας σχετική απόφαση που είχε ληφθεί πέρυσι από μία υποεπιτροπή της, η οποία απαρτιζόταν από εκπροσώπους έξι χωρών: της Τουρκίας, της Εσθονίας, του Μεξικού, της Βόρειας Κορέας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κένυας.




Η υποεπιτροπή είχε συνεδριάσει στο Αμπου Ντάμπι και είχε αποδεχθεί την εισήγηση που συνέταξε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, βάσει της οποίας τόσο ο Καραγκιόζης όσο και ο Χατζηαβάτης είναι Τούρκοι.



Σύμφωνα με το Βήμα, η απόφαση επικυρώθηκε και από την αρμόδια επιτροπή της UΝΕSCΟ, χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση της Ελλάδος, παρά μόνο μία επιφύλαξη που διατύπωσε η διευθύντρια του Νεότερου Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Τέτη Χατζηνικολάου, ότι ο Καραγκιόζης αποτελεί άυλη φιγούρα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.



Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει τα υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού. Ήδη, ο Π. Γερουλάνος ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες λεπτομερή ενημέρωση, ενώ ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην UΝΕSCΟ Γ. Αναστόπουλος δήλωσε ότι είχε συστήσει εδώ και καιρό στο υπουργείο Πολιτισμού να δηλώσει στην UΝΕSCΟ ότι ο Καραγκιόζης αποτελεί τμήμα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.



Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η μοναδική περίπτωση να συμπεριληφθούν και οι πολιτιστικές ενστάσεις της Ελλάδας όσον αφορά τον Καραγκιόζη είναι να υπάρξει ένα είδος συμφωνίας με την Τουρκία.



http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=4584406

Και τρίτη τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο σε μία εβδομάδα






Το Αιγαίο παίρνει φωτιά, αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει να ξέρει τι συμβαίνει


Πρόσχημα η βοήθεια σε ιστιοφόρο που εμφάνισε βλάβη

Απλή διέλευση θέλει να βλέπει η Αθήνα παρά τις μαρτυρίες που αναφέρουν παραβίαση

Τρίτη συνεχή πρόκληση σε διάστημα μίας εβδομάδας στο θέμα της έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο (μετά τους Καλόγερους και τον Αϊ-Στράτη) σημειώθηκε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τους Τούρκους την περασμένη Παρασκευή στο Αγαθονήσι, με παραβίαση των χωρικών μας υδάτων και παρενόχληση λετονικού πλοιαρίου, το οποίο ρυμουλκούσε ιστιοφόρο με μηχανική βλάβη.

Το γεγονός αποκρύφτηκε από το ΓΕΕΘΑ και από το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Εθνους», στις 13:25 την περασμένη Παρασκευή, ιστιοφόρο με επιβάτες Βέλγους υπηκόους εξέπεμψε σήμα κινδύνου στην περιοχή του Αγαθονησίου. Το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) έστειλε σε βοήθειά του λετονικό σκάφος από το Αγαθονήσι, το οποίο επιχειρεί στο πλαίσιο της FRONTEX. To λετονικό σκάφος άρχισε να ρυμουλκεί το ιστιοφόρο στις 13:45, προς το Αγαθονήσι, ενώ και ένα πλωτό του Λιμενικού Σώματος πήρε εντολή να καταπλεύσει στην περιοχή, από το Πυθαγόρειο.

Τότε εμφανίστηκε στην περιοχή η ακταιωρός TCSG-311, κλάσης KAAN-33, που εδρεύει στο Κουσάντασι, μπήκε στα χωρικά μας ύδατα στις 14:37 και μέσω ασυρμάτου ρώτησε αν θέλουν βοήθεια.

Μετά την αρνητική απάντηση το λετονικό σκάφος υπενθύμισε στην ακταιωρό πως βρίσκεται σε περιοχή έρευνας και διάσωσης, δεσμευμένης από το ελληνικό Κέντρο και δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στην περιοχή. Το τουρκικό σκάφος συνέχισε να βρίσκεται δίπλα στο λετονικό καθ’ όλη τη διάρκεια της ρυμούλκησης, μέχρι τις 14:52 και στη συνέχεια βγήκε από τα χωρικά μας ύδατα στις 15:10. Το περιστατικό δεν ανακοινώθηκε από την επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ, όπου αναφέρονται οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου και τα ναυτικά συμβάντα.

Το Λιμενικό επίσημα κάνει λόγο για αβλαβή διέλευση (!) του τουρκικού σκάφους, ενώ πηγές επιβεβαιώνουν το περιστατικό με ακρίβεια λεπτών.

kostasxan



Read more: http://pentapostagma.blogspot.com/2010/07/blog-post_2537.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=facebook#ixzz0teOChHQk