Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Ο Τ. Κουνναφής ξεσκεπάζει την αθλιότητα Δρουσιώτη και του καθεστώτος Χριστόφια!



ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


Φιλελεύθερος 23/5/2010

Αναδημοσιεύουμε από το σημερινό Φιλελεύθερο (23/5/2010), το κείμενο του Τάκη Κουνναφή, Διευθυντή της Εφημερίδας, παλιού αντιστασιακού ΕΔΕΚίτη, απ' αυτούς που υπήρξαν παρόντες σε κάθε κάλεσμα της ιστορίας, από την τουρκανταρσία μέχρι το πραξικόπημα και το μεταπραξικόπημα.




Γνωρίζετε ότι ο Τάκης Κουνναφής κυκλοφορούσε τα ΝΕΑ με λευκά τα σημεία που λογόκριναν οι μεταπραξικοπηματίες, για να δείχνει τη λογοκρισία; Γνωρίζει κανείς ότι κάποιοι έδιναν τη μάχη για αποκατάσταση της νομιμότητας, όταν οι άλλοι γνωστοί βολεμένοι με το φασισμό, κερνούσαν γλυκά καρυδάκια του πραξικόπημα, αποκαλούσαν τον μεταπραξικοπηματία Κληρίδη Πρόεδρο και πίεζαν το Μακάριο να μην επιστρέψει στην Κύπρο και να δεχτεί τη διζωνική;



Ευτυχώς ο Τάκης Κουνναφής παρέμεινε πολέμιος του φασισμού. Οι άλλοι, από γλυκοκεραστές του, έγιναν σήμερα η προσωποποίησή του!



Είναι γνωστή η αλλεργία της Κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος στην κριτική και η (με κάθε μέθοδο) επιχείρηση χειραγώγησης των Μέσων Επικοινωνίας.



Και μόνον ο… θριαμβευτικός τίτλος της κομματικής εφημερίδας («Έφοδος στο Χριστόφια watch») αποδεικνύει ποιος ήταν ο στόχος της αστυνομικής επιχείρησης (με τέσσερις αστυνομικούς!) χαράματα, κάτω από συνθήκες που περιγράφηκαν (παράνομη παρακολούθηση, στόχευση ενός από τους χρήστες του Διαδικτύου) και… ποινικοποίηση του συγκεκριμένου «μπλογκ» (από τα εκατοντάδες που λειτουργούν) με το πρόσχημα ότι… απειλείται η ζωή του δημοσιογράφου Μ. Δρουσιώτη.



Η… σοβαρότητα της καταγγελίας αποδεικνύεται από την αναδημοσίευση και επανάληψη από τον ίδιο. Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο (τον Μ. Δρουσιώτη) που προ τετραετίας μάς κατάγγελλε (ονομαστικά τον γράφοντα) σαν… σφαγείς και εξολοθρευτές Τουρκοκυπρίων, χωρίς καμιά… ευαίσθητη Αστυνομία να… συγκινηθεί για κίνδυνο της ζωής μας από ΜΙΤ και ΤΜΤ. Και πρόκειται για την ίδια Αστυνομία, της οποίας το κλιμάκιο ηλεκτρονικού εγκλήματος αδυνατεί (όπως ισχυρίζεται) να παρακολουθήσει τα πραγματικά εγκλήματα (παράνομες αγορές, παράνομες δοσοληψίες, πορνογραφία, τζόγο κ.λπ.) αλλά προθύμως (για να υπηρετηθεί το κομματικό Γραφείο Επαγρύπνησης) ταλαιπωρεί (εν γνώσει της ότι σε ουδεμία κρίση για αδίκημα μπορούν να ελεγχθούν, διεθνώς, ανώνυμα σχόλια στα «μπλογκ») συγκεκριμένη (και στοχευμένα) οικογένεια, σε τόπο που (αρκούντως) γνωρίζει ο ένας τον άλλο, τόσον τους… παραπονούμενους όσον και τους «υπόπτους»!



Στον χορό της διαστροφής μπήκε και η γνωστή εκπομπή της Δευτέρας του ΡΙΚ με τη «μαγκιά» της (όπως επαίρεται η παρουσιάστρια, που από την ημέρα που την… επέλεξε ο πρόεδρος για να εξοβελίσει, μέσω της εκπομπής, τον πιο στενό συνεργάτη του, πετά στα σύννεφα της ασυδοσίας και της πρόκλησης) παρουσιάζοντας μια (καθαρά) πολιτική δίωξη σαν… ποινικό αδίκημα.





Κηφεύς για το christofias-watch
http://christofias-watch.blogspot.com/2010/05/blog-post_23.html


Λονδίνο: Μπορεί ο νέος ηγέτης της τ/κ κοινότητας, Ντερβίς Έρογλου, να ανταποκρίθηκε θετικά στην συνέχιση των συνομιλιών, το πιο σημαντικό όμως είναι ο κ. Έρογλου να επαναβεβαιώσει τη βάση διαπραγμάτευσης, δήλωσε το Σάββατο το βράδυ από το Λονδίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.



Σε ομιλία του σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Μεγάλης Βρετανίας, ο πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι η ανάδειξη του κ. Έρογλου, έχοντας υπόψη τις διαχρονικές θέσεις του στο Κυπριακό, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.



«Είναι κοινή διαπίστωση όλων των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο ότι η ανάδειξη του κ. Έρογλου θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια για εξεύρεση λύσης», είπε.



Αναφέρθηκε στην επιστολή που απέστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ αμέσως μετά την ανάδειξη Έρογλου στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται πως οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν στη βάση των κοινών ανακοινωθέντων της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου 2008, δηλαδή, «στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα», καθώς και επί της αρχής ότι «τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα, που είναι μια πάγια θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς».



Σημειώνοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη δημόσια ανταποκρίθηκαν θετικά και αποδέχθηκαν αυτές θέσεις που έχουν υιοθετηθεί και από ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «αναμένουμε από τον κ. Έρογλου να ενεργήσει μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια».



«Ήδη, ο κ. Έρογλου έχει ανταποκριθεί θετικά στη θέση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Βέβαια, το πιο σημαντικό είναι ο κ. Έρογλου να επαναβεβαιώσει τη βάση διαπραγμάτευσης και να συνεχίσουμε από το σημείο που βρισκόμασταν με τον κ. Ταλάτ. Αυτό είναι κάτι που θα διαφανεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γι’ αυτό κι εμείς με υπομονή αναμένουμε την έναρξη των διαπραγματεύσεων», τόνισε.



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε και στη θέση ότι δεν επετεύχθη πρόοδος στα κεφάλαια πέραν της Διακυβέρνησης, των ευρωπαϊκών θεμάτων και της οικονομίας, φέροντας ως παράδειγμα το ότι για το περιουσιακό αφιερώθηκαν 18 συναντήσεις, αλλά «δεν επετεύχθη πρόοδος γιατί οι θέσεις των δύο πλευρών απέχουν πολύ μεταξύ τους», όπως είπε.



Όπως τόνισε ο Δημήτρης Χριστόφιας, «έχουμε ισχυρή την άποψη ότι τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα διαπραγμάτευσης θα μπορούσαν να ήταν πολύ περισσότερα. Η πρόοδος θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγαλύτερη, αν η τουρκοκυπριακή πλευρά εμφανιζόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πιο συνεπής στη βάση της λύσης για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».



«Μοχλός πίεσης προς την Άγκυρα η ενταξιακή της πορεία»



Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο πρόεδρος Χριστόφια αναγνώρισε μεν ότι μετά την εκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρωθυπουργικό θώκο, παρατηρήθηκε αλλαγή θέσης από το «Κυπριακό λύθηκε το 1974» στο «το Κυπριακό πρέπει να λυθεί», αλλά σημείωσε δε ότι «η λύση του Κυπριακού δεν είναι μέσα στις πρώτες προτεραιότητες της Τουρκίας».



Σημείωσε ότι «αυτό ασφαλώς δεν μας οδηγεί στην παραίτηση και στην εγκατάλειψη των προσπαθειών για λύση».



«Ακριβώς το αντίθετο! Με ακόμα μεγαλύτερη ζέση και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε τις προσπάθειες έτσι ώστε η Τουρκία να πειθαναγκαστεί να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα το Κυπριακό και να υποχρεωθεί να συνεργαστεί για λύση. Εργαζόμαστε ώστε να υποχρεωθεί η κατοχική δύναμη να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να σταματήσει να παραβιάζει τον Καταστατικό Χάρτη και το Διεθνές Δίκαιο στην Κύπρο», είπε.



Σύμφωνα με τον πρόεδρο Χριστόφια, ο μοχλός επιρροής και πίεσης στην Τουρκία για να αλλάξει στάση, είναι η ενταξιακή της πορεία και οι ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες. «Η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει τη δυνατότητα για αξιοποίηση αυτού του μοχλού και για τούτο εργαζόμαστε συστηματικά και στοχευμένα. Με την έντονη μας παρουσία στην ΕΕ», συμπλήρωσε.



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε «ορισμένους» που υποστηρίζουν ότι η Κύπρος πρέπει να διακόψει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι έτσι θα ακυρώσουμε το μοχλό άσκησης πίεσης, αλλά και το κίνητρο της Τουρκίας να αποδεχθεί λύση που να εξυπηρετεί πρώτα απ’ όλα τους Κυπρίους».



Για εκ περιτροπής και εποίκους



Αναφορικά με τη θέση που προβάλλεται περί παραχωρήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις και την απόσυρση των προτάσεων για την εκ περιτροπής προεδρία, τη σταθμισμένη ψήφο, την παραμονή αριθμού εποίκων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως «αν οι θέσεις που έχουμε καταθέσει αποτελούν παραχωρήσεις, υποχωρήσεις ή ότι άλλο ορισμένοι τις ονομάζουν, τότε αυτές έγιναν τα προηγούμενα χρόνια».



«Τόσο το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας όσο και το θέμα της παραμονής εποίκων δεν είναι σήμερα που συζητούνται. Και οι δύο θέσεις έχουν τη δική τους ιστορία», είπε.



Ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η εκ περιτροπής προεδρία είναι στο τραπέζι από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, υπήρχε και στα πέντε σχέδια Ανάν, από το 2002 μέχρι και το 2004 «και ποτέ ως ελληνοκυπριακή κοινότητα δεν την αμφισβητήσαμε στις διαπραγματεύσεις που κάναμε τότε».



«Και όχι μόνο! Δεν την αμφισβητήσαμε, όταν το 2005 προβήκαμε σε κωδικοποίηση των θέσεών μας ζητώντας συγκεκριμένες αλλαγές επί του Σχεδίου», είπε.



Ο Δ.Χριστόφιας ανέφερε ότι «αυτό το καθημερινό αναμάσημα περί απόσυρσης θέσεων μπορεί να ικανοποιεί και να εξυπηρετεί τις όποιες πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες, αλλά σίγουρα δεν εξυπηρετεί την πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς ούτε και ενισχύει την αξιοπιστία της».



Υπογραμμίζοντας για μια ακόμη φορά ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται επί της αρχής ότι «τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο, αν δεν συμφωνηθούν όλα», ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «η διαπραγμάτευση είναι μια ανοικτή και συνεχής διαδικασία και ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος που είναι ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής κοινότητας, έχει την ευχέρεια, αφού συνεκτιμηθούν και αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα, αν το κρίνει κι αν το αποφασίσει, να εμπλουτίσει, να τροποποιήσει, να αναδιαμορφώσει ή να αντικαταστήσει προτάσεις».



Τόνισε όμως ότι «ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, κρίνω ότι η όποια απόσυρση θέσεων θα είναι ζημιογόνα τόσο για την προοπτική επίτευξης λύσης όσο και για την αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς».



Απηύθυνε μάλιστα, έκκληση προς όλους να τερματιστεί η δημόσια συζήτηση περί απόσυρσης θέσεων, τονίζοντας ότι πέραν από τη ζημιά που προκαλεί, δημιουργεί και αχρείαστες αντιπαραθέσεις και υποσκάπτει την ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο.



Πηγή: ΚΥΠΕ

η ειδική γραμματέας Παιδείας Θάλεια Δραγώνα έχει αποτύχει


Οπως καταγγέλλει ο αναπληρωτής καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Γιώργος Παύλος, που εδώ και χρόνια εργάζεται για την εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων, η ειδική γραμματέας Παιδείας Θάλεια Δραγώνα έχει αποτύχει να δώσει λύσεις στα καίρια προβλήματα της μειονοτικής εκπαίδευσης στη Θράκη, στερώντας από τον μουσουλμανικό πληθυσμό τη δυνατότητα συστηματικής εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, ενώ εισάγει... καινά δαιμόνια (δημοψηφίσματα κ.ά.), που εύκολα γίνονται «βούτυρο στο ψωμί» των πολιτικών επιδιώξεων του τουρκικού προξενείου.




Ο καθηγητής Γ. Παύλος, στο Προεδρικό Μέγαρο με τον κ. Κάρολο Παπούλια.

Επιστολή στην υπουργό

Τον Μάρτιο του 2010 το υπουργείο Παιδείας απηύθυνε πρόσκληση προς τα ΑΕΙ της χώρας για την υποβολή προτάσεων για την «Εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη» για τα έτη 2010-2013. «Ή εμείς έχουμε χάσει τα λογικά μας και παραλογιζόμεθα ή εδώ στη Θράκη συμβαίνουν παράλογα πράγματα» σημειώνει ο καθηγητής στην επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.



«Στη Θράκη του 2010 το ελληνικό υπουργείο Παιδείας μελετά και σχεδιάζει επίσημα την εισαγωγή της τουρκικής σε όλα τα δημόσια σχολεία, δημιουργεί δίγλωσσα νηπιαγωγεία, για τα οποία δεν προνοεί κατά στον σχεδιασμό του τη χρήση των άλλων μητρικών γλωσσών της μειονότητας (πομακική και ρομά), προάγει διαφοροποιημένη παιδαγωγική, υποβιβάζει την ελληνική σε δεύτερη γλώσσα...



Για τα ανωτέρω το υπουργείο Παιδείας διαθέτει για τους επόμενους 36 μήνες 10 εκατομμύρια ευρώ, εν μέσω περικοπών συντάξεων, μισθών και νέων φορολογικών αυξήσεων. Δεν μπορούμε παρά να καταγγείλουμε αυτήν την προσβλητική για τη Δημοκρατία και την επιστημονική δεοντολογία μεθόδευση» τονίζει στην επιστολή του προς την Αννα Διαμαντοπούλου.



Μύδρους εξαπολύει στην ειδική γραμματέα Θάλεια Δραγώνα στην επιστολή που της απευθύνει ο καθηγητής κ. Παύλος. «Στις δηλώσεις σας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή σας στην Ξάνθη, περί δίγλωσσων νηπιαγωγείων, ναι μεν μιλάτε για χρήση της μητρικής γλώσσας, αλλά διευκρινίζετε εφόσον αυτό ζητηθεί από τα ίδια τα μέλη της μειονότητας» σημειώνει.



«Πώς, όμως, θα ζητηθεί ό,τι ζητηθεί; Σίγουρα με κάποιον τρόπο αντικειμενικό και μετρήσιμο. Στο σημείο αυτό διαπράττετε μέγιστο και ιστορικό σφάλμα, που θα πυροδοτήσει ανήκουστες πλέον διεκδικήσεις στη Θράκη, έξω από κάθε λογική, δίκαιη και σύμφωνη προς το διεθνές δίκαιο διαχείριση μειονοτικών θεμάτων. Διότι, όπως γνωρίζετε πολύ καλά -ή θα πρέπει να γνωρίζετε- η μη τουρκόφωνη μουσουλμανική κοινωνία της Θράκης βρίσκεται εγκλωβισμένη -με την ανοχή της ελληνικής Πολιτείας δυστυχώς- στον ασφυκτικό κλοιό του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, το οποίο λειτουργεί ως άτυπο τουρκικό υπουργείο Θράκης».



Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Παύλο, η κ. Δραγώνα «θέτει για πρώτη φορά τις βάσεις για τη μελλοντική νομιμοποίηση του δημοψηφίσματος ως μέσου έκφρασης των διαφόρων αιτημάτων από πλευράς της μουσουλμανικής κοινωνίας της Θράκης προς την ελληνική Πολιτεία, την οποία αν δεν την ακυρώσει άμεσα, ανοίγει τον δρόμο για τη σταδιακή και άτυπη διχοτόμηση της Θράκης, αρχής γενομένης από την εκπαίδευση...».





ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΙΛΙΑ

«Συνεργασία, αλλά όχι με όρους υποτέλειας»







Oι παρατηρήσεις του αναπληρωτή καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θράκης έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού ο Γιώργος Παύλος ήταν αυτός που σχεδίασε και υλοποίησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 το καινοτόμο «Πρόγραμμα Φροντιστηρίων Ενισχυτικής Διδασκαλίας», προσφέροντας δωρεάν μαθήματα στους μαθητές της μουσουλμανικής κοινωνίας στη Θράκη. Στο πρόγραμμα αυτό διετέλεσε επιστημονικός υπεύθυνος έως το 1997, οπότε και παραχώρησε τη λειτουργία τους στο καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Παιδείας.



«Πάντοτε ήμουν υπέρμαχος της ελληνοτουρκικής φιλίας και της γόνιμης συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά όχι με όρους υποτέλειας», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο Γ.Παύλος. «Προσωπικά δεν έχω τίποτε εναντίον του προσώπου της κ. Δραγώνα, κάτι το οποίο άλλωστε φανερώνει και η σιωπή μου επί 13 χρόνια, ενώ διαπίστωνα τα συνεχή της λάθη.



Θεωρώ όμως ότι είμαστε υποχρεωμένοι ως Ελληνες πολίτες αλλά και ως επιστήμονες, γνωρίζοντες από κάθε άποψη και σε βάθος τα θέματα της Θράκης, να ζητήσουμε από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της χώρας, αλλά και ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο και την ελληνική κοινωνία να προστατεύσουν τη Θράκη από ενέργειες που θα στοιχίσουν ακριβά και θα οδηγήσουν σε μη αντιστρεπτά φαινόμενα. Βρισκόμαστε άλλωστε προ μεγάλης εκπλήξεως και απορίας, διότι φθάσαμε να αγωνιζόμαστε να προασπίσουμε τη Θράκη από το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, ωσάν να πρόκειται περί ενός υπουργείου ξένου προς την Ελλάδα και τα ελληνικά συμφέροντα!».





Επιστολές

Ενθαρρύνετε τη δημιουργία κράτους εν κράτει



Δριμύ κατηγορώ απευθύνει ο καθηγητής κ. Παύλος στη Θάλεια Δραγώνα μέσω της επιστολής του.



«Παραβιάσατε και παραβιάζετε βασικές δημοκρατικές, παιδαγωγικές και διαπολιτισμικές αρχές, εγκλωβίζοντας την ελληνική Πολιτεία σε ένα νέο αδιέξοδο και μη αντιστρεπτό δρόμο, που αργά ή γρήγορα θα καταλήξει σε καταστροφικές για τη Θράκη και την Ελλάδα συνέπειες.



Ενθαρρύνετε την ανάπτυξη ενός ανθελληνικού και αντιευρωπαϊκού τουρκικού εθνικισμού στη Θράκη και αποδυναμώσατε τη γνήσια ελληνο-τουρκική φιλία μεταξύ των δύο λαών. - Στερήσατε με τους λανθασμένους σας σχεδιασμούς το σύνολο της μουσουλμανικής νεολαίας από τη δυνατότητα συστηματικής εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και παροχής ενισχυτικής διδασκαλίας.



-Με τις πρόσφατα δρομολογημένες μεθοδεύσεις σας συνεχίζετε έμμεσα να συμβάλλετε και να ανέχεστε την αυταρχική τουρκοποίηση όλης της μουσουλμανικής κοινωνίας της Θράκης. -Εχετε δημιουργήσει συνθήκες μονοπωλίου στα εκπαιδευτικά πράγματα της περιοχής, αποκλείοντας δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που δεν ευθυγραμμίζονται με τις δικές σας ιδεολογικές επιλογές και προκαταλήψεις», καταγγέλλει ο καθηγητής κ. Παύλος.



Υπόνοιες αφήνει ο καθηγητής και για τα προηγούμενα προγράμματα της Θ. Δραγώνα στην περιοχή. «Με δική σας ευθύνη σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από το 1997 έως σήμερα 3 εθνικά προγράμματα ΕΠΕΑΕΚ του υπουργείου Παιδείας ύψους μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, και ενώ θα μπορούσατε να έχετε δώσει πραγματικές λύσεις στο γλωσσικό και εκπαιδευτικό πρόβλημα των μουσουλμάνων της Θράκης, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε πιο πίσω και από εκεί που ξεκινήσαμε» σημειώνεται στην επιστολή.



ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

mapsara@pegasus.gr
ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 

Το παιχνίδι της Αγκυρας με τους ιμάμηδες

Τα σχέδια στη Θράκη

Το παιχνίδι της Αγκυρας με τους ιμάμηδες

Συνάντηση κορυφής εφ΄ όλης της ύλης με την ηγεσία της μειονότητας είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα - Κυριακή 23 Μαΐου 2010



«Γκρίζες ζώνες» στη Θράκη αναζητεί η Αγκυρα, χρησιμοποιώντας ως μοχλό την εκλογή μουφτήδων και αξιοποιώντας όταν μπορεί την αναβλητικότητα των ελληνικών κυβερνήσεων. Το ζήτημα έθεσε επιτακτικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, αν και η κίνησή του να μην επισκεφθεί την περιοχή ερμηνεύθηκε θετικά. Αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς της Θράκης θα επιφέρουν και οι αλλαγές του «Καλλικράτη», καθώς στη Ροδόπη οι μουσουλμάνοι ξεπερνούν το 50% του πληθυσμού και στην Ξάνθη αποτελούν περίπου το 40%. Ο τούρκος πρωθυπουργός είχε και συνάντηση κορυφής με σύσσωμη την ηγεσία της μειονότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκλογή μουφτήδων αποτελεί το πρώτο βήμα της τουρκικής στρατηγικής στη Θράκη. Ακολουθεί η δημιουργία παράλληλων δομών σε εκπαίδευση και θρησκεία, ώστε να εκπροσωπηθούν σταδιακά όλοι οι μουσουλμάνοι της Ελλάδας. Και το τελικό στάδιο είναι η διαμόρφωση- μακροπρόθεσμα- ενός πόλου θρησκευτικής και πολιτικής επιρροής στα Βαλκάνια.





Η εκλογή του μουφτή

Η σημασία που αποδίδει η Αγκυρα στη μειονότητα της Θράκης ήταν εμφανέστατη κατά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν. Ο τούρκος πρωθυπουργός έθεσε πάλι στην πρώτη γραμμή το ζήτημα της αμοιβαιότητας μεταξύ ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Αυτή τη φορά δεν περιορίστηκε μόνο στον συσχετισμό της εκλογής μουφτήδων με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Προχώρησε περισσότερο συνδέοντάς την με αυτή του Οικουμενικού Πατριάρχη.



«Οπως εμείς δεν θεωρούμε δικαίωμά μας να εκλέγουμε Πατριάρχη, έτσι και εσείς θα πρέπει να αναγνωρίσετε το δικαίωμα στη μουσουλμανική κοινότητα να εκλέγει τον δικό της θρησκευτικό ηγέτη» δήλωσε ο κ. Ερντογάν.



Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί την εκλογή ενός μουφτή από τον λαό. Πέραν του ότι αυτό θα τον μετέτρεπε αυτομάτως σε πολιτικό ηγέτη,δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα κάτι ανάλογο. Η εκλογή θα μπορούσε να γίνει από ένα εκλεκτορικό σώμα ιμάμηδων».

Εκπαίδευση και ιμάμηδες

Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους δύο μουσουλμάνους βουλευτές του ΠαΣοΚ κκ. Αχμέτ Χατζηοσμάν και Τσετίν Μάντατζη, τους ψευδομουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής Αχμέτ Μετέ και Ιμπραήμ Σερίφ αντιστοίχως, καθώς και μειονοτικούς συλλόγους. Παρόντες ήταν κορυφαίοι τούρκοι υπουργοί όπως ο Εγκεμέν Μπαγίς αλλά και η Νιμέτ Τσουμπουκτσού, υπουργός Παιδείας.



Στη συζήτηση κυριάρχησαν, κατά πληροφορίες, θέματα εκπαίδευσης. Η αύξηση της επιρροής των δημοσίων σχολείων έναντι των μειονοτικών ανησυχεί τη Συμβουλευτική Επιτροπή, που λειτουργεί ως συντονιστικό όργανο της μειονότητας. Η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι έτσι μειώνεται η απήχηση των δίγλωσσων μειονοτικών σχολείων, όπου τα μαθήματα διδάσκονται μισά μισά στα ελληνικά και στα τουρκικά. Παράλληλα ενόχληση προκαλεί στη «φιλοτουρκική» πτέρυγα της μειονότητας η υποχρεωτική εκπαίδευση στα δημόσια νηπιαγωγεία, ιδιαίτερα από τη στιγμή που αυτά δεν θα είναι δίγλωσσα.



Οσο για τους ιμάμηδες, εκπρόσωποι της μειονότητας θεωρούν ότι ο τελευταίος ελληνικός νόμος που προβλέπει τον διορισμό τους από επιτροπή στην οποία μετέχουν πέντε χριστιανοί αποτελεί «τερατούργημα» και πρέπει να καταργηθεί. Αντιπροτείνουν την επιλογή τους από τους ψευδομουφτήδες. Ο έλεγχος των ιμάμηδων όμως είναι κρίσιμος εν όψει μιας μελλοντικής εκλογής μουφτήδων, εξ ου και ο προβληματισμός της ελληνικής κυβέρνησης.



Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα έχει συσταθεί ένας άτυπος «τριμερής μηχανισμός» που προωθεί τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας. Σε αυτόν συμμετέχουν:



Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης, που έχει έδρα τη Γερμανία και έχει αναλάβει τη διεθνή δράση υπέρ της μειονότητας.



Δεύτερον, η Συμβουλευτική Επιτροπή της μειονότητας, η οποία δρα ως το βασικό συντονιστικό όργανο εντός Ελλάδος.



Τρίτον, ο Σύλλογος Αλληλοβοήθειας Τούρκων Δυτικής Θράκης, με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Επικεφαλής του συλλόγου είναι ο Φερούχ Οζκιάν, Δυτικοθρακιώτης και σύμβουλος του τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν.





ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ

Εκλογή και όχι διορισμός μουφτήδων Αποκλειστικά δίγλωσσα σχολεία Ορισμός ιμάμηδων από τον μουφτή Διορισμός των βακουφικών επιτροπών από τη μειονότητα

ΑΧΜΕΤ ΜΕΤΕ



(ψευδομουφτής Ξάνθης)



«Είμαστε Τούρκοι αλλά δεν το παραδέχεστε»

«Εμείς είμαστε Τούρκοι. Αλλά δεν το παραδέχεστε» λέει στο «Βήμα της Κυριακής» ο Αχμέτ Μετέ. Ο ψευδομουφτής Ξάνθης επιμένει ότι πρέπει να υπάρχει αμοιβαιότητα ανάμεσα στην ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης και στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Και ξεκαθαρίζει ότι οι μουφτήδες στη Θράκη «πρέπει να εκλέγονται. Η ελληνική πολιτεία πρέπει να μας αναγνωρίσει».



Ο κ. Μετέ τονίζει ότι «στην Αθήνα βρίσκονται αυτή τη στιγμή πολλές χιλιάδες μουσουλμάνοι. Αυτούς ποιος θα τους ελέγξει; Ας αρχίσουμε λοιπόν την εκλογή μουφτή από τη Θράκη. Και μετά μπορούμε να εκλέξουμε και κάποιον που θα εκπροσωπεί όλους τους μουσουλμάνους στην Ελλάδα. Θα είναι κάτι σαν “αρχιεπίσκοπος”, σαν “αρχιμουφτής”».



Στην ερώτηση αν οι μουφτήδες πρέπει να ασκούν ή όχι δικαστικές αρμοδιότητες εφαρμόζοντας τον ισλαμικό νόμο (σαρία), ο κ. Μετέ αναρωτιέται: «Ποιος θα κάνει όσα λέει το Κοράνι; Αυτές οι αρμοδιότητες αφορούν τη μειονότητα» . Ο κ. Μετέ διαμαρτύρεται και για την εκπαιδευτική πολιτική της Αθήνας. «Η εκπαίδευση είναι κακή. Δεν υπάρχει ούτε ένα σχολείο για τους ιμάμηδες.Στην Ξάνθη υπάρχουν 30 λύκεια και μόλις ένα είναι μειονοτικό» υποστηρίζει.





Η ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης είναι η μόνη επίσημα αναγνωρισμένη μειονότητα στην Ελλάδα.



Ο πληθυσμός της κυμαίνεται από 80.000 ως 120.000 άτομα. Διακρίνεται σε τρεις εθνοτικές - γλωσσικές ομάδες:



α) Τους τουρκογενείς μουσουλμάνους, που ομιλούν την τουρκική γλώσσα και αποτελούν το 40%-50% του πληθυσμού της μειονότητας. β) Τους Πομάκους, που είναι γηγενείς, ομιλούν μια σλαβική διάλεκτο, εξισλαμίστηκαν κατά την οθωμανική περίοδο και αποτελούν το 35%-40% της μειονότητας.



γ) Τους Ρομά, που αποτελούν το 15%-20% του πληθυσμού της μειονότητας.





http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=333334&dt=23/05/2010

Ποιον ενδιαφέρει άραγε τη θα κάνει η Ντόρα Μητσοτάκη ,ΚΑΝΕΝΑ .

Η απουσία της θα ωφελήσει την Ελλάδα και αυτό πρέπει να το καταλάβει μην κάνει το λάθος που έκανε και ο πατέρας της και ο όποιος με την πολιτική στάση οδήγησε την Ελλάδα στα δυσάρεστα γεγονότα του 1967.


Την καλώ να αναλογιστεί αν μπορεί γιατί δεν την ψήφησε ο κόσμος της Ν.Δ στις εκλογές του περασμένου χρόνου. Ο λόγος είναι απλός δεν την ήθελε . Να επισημάνω ότι η Μητσοτάκη έλεγχε τα πάντα και όμως ο λαός της έδειξε την πόρτα. Για μια φορά ας σεβαστή την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

Την αλλαγή την φέρνουν οι λαοί και όχι η πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι.

«ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ πλέον απελευθερωμένη»

: www.enet.gr/?i=news.el.article&id=95479
Στα σκαριά το κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη

Η τέως υπουργός εντατικοποιεί τις επαφές της με στελέχη της ΝΔ, οργανώνει την άμυνά της απέναντι στην αντεπίθεση Σαμαρά και προετοιμάζεται να... διαβεί τον Ρουβίκωνα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Α. ΡΑΒΑΝΟΣ
Αθήνα - Κυριακή 23 Μαΐου 2010



«ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ πλέον απελευθερωμένη» λέει η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη σε δημοσιογράφους, βουλευτές και κομματικά στελέχη που τη συναντούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα και τη ρωτάνε τι θα κάνει από εδώ και πέρα εκτός ΝΔ. Η τέως υπουργός και διαγραφείσα από τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά εμφανίζεται αρκετά άνετη και, όταν προχωρήσει η συζήτηση με τον εκάστοτε συνομιλητή της, δίνεται η αίσθηση ότι είναι θέμα χρόνου το πότε θα εκδηλώσει τις προθέσεις της και θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα. Το επόμενο διάστημα όμως θα αποφύγει να ανοίξει άλλο τα χαρτιά της και θα αφήνει τους άλλους να ερμηνεύουν, να προβλέπουν ή να καταδικάζουν τις επόμενες κινήσεις της.



Ηκυρία Μπακογιάννη θεωρεί ότι είναι μονόδρομος η επιλογή της δημιουργίας νέου κόμματος αλλά δεν σχεδιάζει να προβεί σε μια τέτοια κίνηση σύντομα και δίνει έναν ορίζοντα για τους επόμενους μήνες.



Αξιολογεί τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και λέει ότι η οικονομική κρίση αλλάζει τα ως σήμερα δεδομένα, ανατρέπει συσχετισμούς και πολιτικά στερεότυπα δεκαετιών και εκτιμά ότι από το φθινόπωρο πολλά θα αλλάξουν και θα επηρεάσουν σημαντικά το πολιτικό σύστημα και τους υφιστάμενους πολιτικούς σχηματισμούς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο χρόνος ανακοίνωσης του νέου πολιτικού φορέα συναρτάται από τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, την πορεία της οικονομίας αλλά και τα μηνύματα που θα προκύψουν από τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου.





Συζητεί καιπεριμένει

Μπορεί η ίδια να μην ανοίγεται ιδιαίτερα και να μην αποκαλύπτει τα σχέδιά της σε σχέση με το υπό ίδρυση κόμμα, αλλά όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τις μύχιες σκέψεις της πρώην υπουργού υποστηρίζουν ότι η κάθοδος της κυρίας Μπακογιάννη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές με δικό της ψηφοδέλτιο είναι σχεδόν σίγουρη. Αυτή την περίοδο συζητεί με δεκάδες πρόσωπα από όλο το πολιτικό φάσμα και επισημαίνει στους πάντες ότι νιώθει απεγκλωβισμένη από τους υφιστάμενους κομματικούς σχηματισμούς, για τους οποίους πιστεύει πως «έκλεισαν τον κύκλο τους».



Πού τοποθετεί τον εαυτό της και τι θέλει να εκφράσει το νέο κόμμα; Οι όποιες αναφορές της παραπέμπουν σε ένα κόμμα που θα κινείται στον χώρο του φιλελεύθερου Κέντρου, έναν πολιτικό χώρο που κατά την ίδια μπορεί να αποτελέσει σημείο σύγκλισης. «Μη βιάζεστε. Ολα θα γίνουν όταν και όπως πρέπει.Αυτή την περίοδο ο κόσμος έχει άλλα προβλήματααλλά είναι και απογοητευμένος από τη σημερινή κατάσταση, το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς» απαντά όταν της τίθεται το ερώτημα πότε θα κάνει την κίνηση. Ουσιαστικά κρατά για τον εαυτό της την επιλογή του χρόνου για την επόμενη καθοριστική κίνησή της.





«Δεν θαπροσφέρω άλλοθι»

Πόσοι συνομιλούν μαζί της; «Πολύ περισσότεροι από όσοι νομίζετε» λέει με αυτοπεποίθηση και, όταν της γίνεται η επισήμανση πως ο αριθμός όσων ενδέχεται να την ακολουθή σουν μπορεί να είναι μονοψήφιος, απαντά ξεκάθαρα: «Θα αστειεύεστε. Θα εκπλαγείτε». Δεν επιθυμεί να συνεχίσει τη συζήτηση για τον αριθμό των βουλευτών που θα συνταχθούν μαζί της λέγοντας ότι το ζήτημα δεν είναι ποσοτικό αλλά ποιοτικό και δεν είναι αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες.



«Από τις προτάσεις μας, τις θέσεις μας και τη συνολική στάση ευθύνης μας έναντι των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος θα μας κρίνουν οι πολίτες. Τα πρόσωπα ίσως ελάχιστα ενδιαφέρουν» σημειώνει. Δεν θέλει σε καμία περίπτωση να υπάρξει η κατηγορία ότι προκάλεσε αυτή τη ρήξη στην ΚΟ και στο κόμμα, αν και υπάρχει η βεβαιότητα ότι η όποια κίνηση βουλευτή να αντιταχθεί στην κομματική γραμμή σε ψηφοφορία νομοσχεδίου ή να επικρίνει την ηγεσία θα θεωρηθεί «δάκτυλος» δικός της.



Στο ενδεχόμενο να ανεξαρτητοποιηθεί ένας τουλάχιστον βουλευτής της ΝΔ ως το συνέδριο είναι σιωπηλή και δεν το σχολιάζει αλλά στην ερώτηση τι συμβουλεύει όσους τη στηρίζουν και είναι διαχρονικά μαζί της επιμένει ότι δεν τους προτρέπει να εγκαταλείψουν την ΚΟ. «Εγώδεν θέλω τη διάσπαση της ΝΔ. Δεν θα δώσω το δικαίωμα να πουν ότι εγώ οδήγησα το κόμμα στη διάσπαση» λέει και αναφέρεται στις λανθασμένες κατ΄ αυτήν επιλογές που κάνει η ηγεσία, χωρίς όμως να εξειδικεύει και να κάνει εκτενή ανάλυση.



«Εγώ ακολουθώ τον δρόμο μου. Εχω πλέον τη δική μου πορεία. Ας κάνουν ό,τι νομίζουν σωστό» σημειώνει και δεν επιθυμεί να συνεχίσει περαιτέρω τη συζήτηση για τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της ΝΔ θεωρώντας ότι αυτή η «εσωστρεφής αναφορά» δεν οδηγεί πουθενά. «Κάνετε λάθη και εσείς οι δημοσιογράφοι, όπως και πολλοί συνάδελφοί μου. Ολες οι ερωτήσεις σας περιστρέφονται γύρω από τη ΝΔ και τα εσωτερικά. Ο τόπος έχει πολλά προβλήματα» συνεχίζει, αν και δεν αρνείται ότι συνομιλεί με αρκετά στελέχη της ΝΔ σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.





«Θα έχω λόγο και ενεργό ρόλο»

Η συνομιλία μαζί της δίνει την εικόνα ότι κινείται πλέον ως αρχηγός ενός κόμματος που ακόμη δεν έχει όνομα, αν και στο παρασκήνιο κυκλοφόρησε προ καιρού το «Νέα Ελλάδα». Η ίδια γελάει όταν γίνεται η αναφορά σε αυτό, αλλά δεν παραλείπει να αναφερθεί πολλές φορές στη δημιουργική Ελλάδα που μπορεί να βγει νικήτρια από την οικονομική κρίση. Πώς θα γίνει αυτό; Με επιμονή στις μεταρρυθμίσεις και στην ανατροπή αντιλήψεων που ήταν τροχοπέδη για την ανάπτυξη του τόπου. «Είμαι έτοιμη να συμβάλω σε αυτό με τις δικές μου προτάσεις. Θα έχω λόγο και ενεργό ρόλο στις εξελίξεις. Είμαι πολιτικός που πάντα είχα σταθερές απόψεις. Αυτά που πίστευα πάντα τα έλεγα. Απλώςτώρα θα τα λέω με μεγαλύτερη άνεση» τονίζει.





ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ:

* «Ας κάνει ό,τι θέλει ο Σαμαράς. Δεν με ενδιαφέρει πλέον» * «Δεν θα τους δώσω το δικαίωμα να πουν ότι εγώ διέσπασα την παράταξη» * «Στόχος μου, να καλύψω τον χώρο του φιλελεύθερου Κέντρου» * «Πλήρωσα ακριβά την υποστήριξη των επιλογών της κυβέρνησης Καραμανλή» * «Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι θα με ακολουθήσουν λίγοι»

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΝΤΟΡΑ





Η κυρία Ελσα Παπαδημητρίου και ο κ. Κ. Κιλτίδης είναι μεταξύ των συνομιλητών της κυρίας Μπακογιάννη που πιθανόν να την ακολουθήσουν σε περίπτωση κατά την οποία δημιουργήσει νέο κόμμα Ο «στρατός» της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη οργανώνεται,κυρίως στην περιφέρεια,και πολλά στελέχη που τη στηρίζουν ετοιμάζονται να «μποϊκοτάρουν» τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέων νομαρχιακών διοικήσεων την επόμενη Κυριακή.Παράλληλα,αρκετά στελέχη που είναι στη σφαίρα επιρροής της,θέλοντας να δημιουργήσουν εσωκομματική ένταση,έχουν ανακοινώσει την αποχώρησή τους από το κόμμα.Ηδη έχουν παραιτηθεί τουλάχιστον τέσσερα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και αναμένονται και άλλα,ενώ ετοιμάζεται και κείμενο με υπογραφές δεκάδων στελεχών με επικριτική διάθεση για την ηγεσία του κόμματος.Σε αυτό το εμφυλιοπολεμικό κλίμα,στο παρασκήνιο οργανώνονται «αντάρτικες» κινήσεις από στελέχη που ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόβλημα στη ΝΔ κατά τις αυτοδιοικητικές εκλογές (δημοτικές και περιφερειακές) τον Νοέμβριο.



Η «αντικατασκοπία» της Ρηγίλλης παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις κινήσεις των «ντορικών» και προσπαθεί να αποτρέψει ενδεχόμενες διαρροές.Γι΄ αυτόν τον σκοπό και ο κ.Σαμαράς αναμένεται να συνεχίσει τα δείπνα φιλίας με βουλευτές της ΝΔ,όπως έγινε προ ημερών.Στην ηγετική ομάδα της ΝΔ εκτιμούν ότι θα είναι μικρός ο αριθμός των βουλευτών που θα ακολουθήσουν την κυρία Μπακογιάννη,αν και η ίδια έχει αντίθετη άποψη και καθημερινά έχει συναντήσεις.



Το επόμενο διάστημα θα βρεθεί σε διάφορες εκδηλώσεις σε Βερολίνο,Βρυξέλλες και Παρίσι,όπου θα συναντηθεί και με στελέχη του ΕΛΚ,ενώ αυτό το Σαββατοκύριακο βρίσκεται στην Κρήτη,όπου είναι το «κάστρο» της,και αργότερα θα ετοιμαστεί για περιοδείες σε όλη την επικράτεια.Σταθεροί συνομιλητές της που ενδέχεται να την ακολουθήσουν,όπως εκτιμούν στη Ρηγίλλης,είναι ο ευρωβουλευτής κ.Θ.Σκυλακάκηςκαι οι βουλευτές κυρίαΕλσα Παπαδημητρίου και κκ.Κ. Κιλτίδης,Αθ. Γιαννόπουλος,Γ. ΚοντογιάννηςκαιΣ. Κεδίκογλου . Επίσης,υπάρχουν κάποιοι βουλευτές οι οποίοι τη στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές,αλλά δεν την ακολουθούν πλέον,όπως π.χ.ο κ.Κ.Χατζηδάκης, ενώ ο αδελφός της κ.Κυρ.Μητσοτάκηςακολουθεί αυτόνομη πορεία και επιμένει ότι δεν φεύγει από τη ΝΔ.Στον κύκλο των βουλευτών που θεωρούνται «ύποπτοι» από τους «σαμαρικούς» ότι μπορεί να την ακολουθήσουν είναι,μεταξύ άλλων,και ο βουλευτής Λέσβου κ.Σπ.Γαληνός.





http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=333331&ct=32&dt=23/05/2010

Μέγα θέμα

sites.google.com/site/agrinioculture/Home/pyt...

Το σαββατοκύριακο κανένα μέσο δεν αφιέρωσε τον απαιτούμενο χρόνο στο να καταλάβουν οι έλληνες πως πήγαν τα παιδιά που δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις .


Δεν θα έπρεπε η υπουργός παιδείας να δώσει το στίγμα της και να διαφωτίσει τους έλληνες για το πώς πάνε τα πράγματα ,να εμψυχώσει τους μαθητές και τους γονείς .

Εκτός και αν το μέλλον των παιδιών που αγωνιούνε αυτοί την περίοδο δεν αφορά το υπουργείο καθώς από ότι γράφουν οι εφημερίδες την υπουργό την ενδιαφέρει αν θα γίνει ανασχηματισμός στην κυβέρνηση.

Γενικότερα πάντως η υπουργός απουσιάζει από τα μέσα με τέτοιο τρόπο που προκαλεί ενδιαφέρων στους έλληνες πολίτες.

Ο κινηματογραφιστής που κατέγραψε τη χρεοκοπία μιας ολόκληρης κοινωνίας

ΦΕΡΝΑΝΤΟ «ΠΙΝΟ» ΣΟΛΑΝΑΣ «Μας θυμίσατε τη δική μας τραγωδία»

Ο κινηματογραφιστής που κατέγραψε τη χρεοκοπία μιας ολόκληρης κοινωνίας μιλάει στο «Βήμα»

Συνέντευξη στον ΓΙΩΡΓΟ ΤΣΙΑΡΑ
Αθήνα - Κυριακή 23 Μαΐου 2010



Εδώ Αθήνα. Εκεί Μπουένος Αϊρες. Η φωνή του 74χρονου «Πίνο» στο τηλέφωνο ακούγεται βαθιά, σταθερή, συχνά οργισμένη. Δείχνει να παρακολουθεί την κατάσταση στην Ελλάδα με αυξημένο ενδιαφέρον. «Η Ελλάδα είναι στα πρωτοσέλιδα, γίνονται ειδικές εκπομπές στην τηλεόραση, σας συζητάει εδώ ο κόσμος.Μόλις ακούσαμε για τους νεκρούς σας, θυμηθήκαμε τη δική μας τραγωδία του 2001» λέει. Η Αργεντινή κάποια στιγμή, μετά τη χρεοκοπία του 2001, έδιωξε το ΔΝΤ. Του το υπενθυμίζουμε. Οι τόνοι ανεβαίνουν. «Το ΔΝΤ είναι όργανο οικονομικής αποικιοποίησης. Μια αστυνομία που δρα για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρήσεων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ιστορικό του στη Λατινική Αμερική τη δεκαετία του ΄90 είναι μια αληθινή τραγωδία. Αυτό που αποκαλούμε “διεθνές πιστωτικό σύστημα” στην πραγματικότητα έχει πεθάνει, αλλά δεν έχουμε βρει τη δύναμη να το μεταρρυθμίσουμε». Ο «Πίνο» έζησε από πρώτο χέρι τον πρωτοφανή ξεσηκωμό των Αργεντινών ενάντια στην ασφυκτική οικονομική κηδεμονία, το «αρχεντινάσο» (argentinazo), όπως έμεινε στη σύγχρονη Ιστορία. Είναι βουλευτής του Μπουένος Αϊρες. Πόσο έχει αλλάξει η πόλη του τανγκό; Υπάρχει σήμερα περισσότερη φτώχεια, μεγαλύτερη ανεργία; «Τα τελευταία χρόνια είδαμε αυτό που λέμε “βιώσιμη ανάπτυξη”. Από το 2003 άρχισε η ανάκαμψη στη βιομηχανία. Αλλά με μεγάλο κοινωνικό κόστος. Η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Νέστορ Κίρσνερ υποτίμησε κατακόρυφα το πέσο:ως και 100%! Ξέσπασε ένα κύμα τρομερής φτώχειας, ωστόσο η υποτίμηση επέτρεψε την επανάκτηση πολλών βιομηχανιών. Αντικαταστάθηκαν εισαγωγές από εγχώρια προϊόντα, έγινε αναδιάρθρωση επιχειρήσεων» εκτιμά.



Αλλά η κρίση δεν ξεπεράστηκε, Και όταν ο ευαίσθητος σκηνοθέτης του «Νότου» («Εl Sur») φθάνει να μιλήσει για το πώς επιβιώνουν οι περισσότεροι συμπατριώτες του, φωνάζει θυμωμένος- σχεδόν σαν έλληνας συνταξιούχος: «Εχουμε σήμερα ένα 30% του πληθυσμού κάτω από τα όρια της φτώχειας!Και πληθωρισμό 14%. Στρατιές είναι οι φτωχοί! Οι κυβερνήσεις των Κίρσνερ ακολούθησαν προοδευτικές πολιτικές στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις διεθνείς σχέσειςαλλά δεν άλλαξαν το οικονομικό μοντέλο. Οι τράπεζες κυριαρχούν πάλι. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με το ΔΝΤ, είναι βαθιά συνδεδεμένη με τις πετρελαϊκές και εξορυκτικές επιχειρήσεις και τις εταιρείες που εξάγουν δημητριακά. Ζητεί πάλι να αυξήσει το εξωτερικό χρέοςκαι δεν έχει επιβάλει δομικές μεταρρυθμίσεις, ούτε οικονομικές ούτε κοινωνικές».



Η όποια αισιοδοξία του, λέει, βασίζεται μόνο στην «αγωνιστική ετοιμότητα» των λαών. Και μας αποχαιρετά συναισθηματικά, σαν να πρόκειται για τηλεφωνική συνομιλία όχι με κορυφαίο καλλιτέχνη αλλά με προσφιλή συγγενή: «Στέλνω έναν αδελφικό χαιρετισμό σε όλους τους Ελληνες. Και ας εκμεταλλευτώ την ευκαιρία για να χαιρετίσω τον παλιό μου φίλο, τον Θόδωρο Αγγελόπουλο» .





Η ευρωπαϊκή Αριστερά έπαψε να σκέφτεται

- Υπάρχουν περιθώρια στην Ευρώπη για μια νέα Αριστερά,σαν αυτή που βλέπουμε στη Λατινική Αμερική την τελευταία δεκαετία;



«Τo τραγικό στην περίπτωση της Ευρώπης είναι ότι παράλληλα με την ευρωπαϊκή ενοποίηση καταστράφηκαν και οι δυνάμεις της Αριστεράς. Η ευρωπαϊκή Αριστερά υπήρξε συνένοχη στην αποικιοποίηση των χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου. Εμείς έτσι το βλέπουμε... Οταν ήλθε ο Φελίπε Γκονζάλες στην Αργεντινή, ήλθε ως εκπρόσωπος των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων της Ισπανίας. Μαζί με τους δικούς μας κυβερνώντες ιδιωτικοποίησαν όλες τις δημόσιες υπηρεσίες της Αργεντινής. Τα ίδια έκαναν και οι γάλλοι Σοσιαλιστές. Και η ιταλική Αριστερά απλώς δεν υπάρχει πια! Σταμάτησαν να σκέφτονται... Το ένδοξο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ιταλίας αντάλλαξε την εξάρτησή του από τη Σοβιετική Ενωση με μια νέα εξάρτηση από το φιλελεύθερο αμερικανικό μοντέλο, τους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ- αυτό είναι φάρσα! Η Αριστερά της Λατινικής Αμερικής αντιστέκεται στον οδοστρωτήρα των ευρωπαϊκών πολυεθνικών επιχειρήσεων».





Μπορεί να σκοτωθούν 3 ή 23 άνθρωποι...



- Εχετε κάποιο προσωπικό μήνυμα για τον ελληνικό λαό;



Υπάρχει ελπίδα ή είναι όλα «μαύρα»;



(Διστάζει) «Το μόνο που μπορώ να πω στον πολυαγαπημένο ελληνικό λαό είναι ότι, όταν οι λαοί αντιστέκονται σε μέτρα τα οποία τους επιβάλλουν μεγαλύτερη υποταγή, σκληρότερους οικονομικούς έλεγχους και τους στερούν τα δικαιώματά τους, ε, τότε αρχίζει το πραγματικό κύμα για την επανάκτηση του δημόσιου πλούτου. Σίγουρα δεν αρκεί μόνο η διαμαρτυρία. Πρέπει η διαμαρτυρία να γίνει πολιτική δύναμη ικανή να αλλάξει την Ιστορία, τον ρου των γεγονότων. Κοιτάξτε, όταν ο λαός αντιστέκεται μπορεί να σκοτωθούν 3 ή 23 άνθρωποι-αλλά περισσότεροι δεν θα σκοτωθούν. Γιατί οι κυβερνήσεις πέφτουν! Η κυβέρνηση του Φερνάντο ντε λα Ρούα, στα τέλη του 2001, αψήφησε τη λαϊκή διαμαρτυρία, όπως κάνει σήμερα και η κυβέρνηση της Ελλάδας. Και κατέληξε να φύγει με το ελικόπτερο! Πώς αψηφάς έναν εξεγερμένο λαό που έχει καταλάβει όλες τις πλατείες της χώρας;».





Στο σινεμά και στους αγώνες με αναπηρικό αμαξίδιο

OΦερνάντο «Πίνο» Σολάνας είναι ο σημαντικότερος σκηνοθέτης τους αργεντίνικου σινεμά. Γεννήθηκε το 1936, σπούδασε θέατρο,μουσική και νομικά.Εντονα πολιτικοποιημένος από τα φοιτητικά του χρόνια, γυρίζει παράνομα το 1968 τo πρώτο του ντοκυμαντέρ «La Ηora de los Ηornos» για την αποικιοκρατία και τις χούντες της Λατινικής Αμερικής.Το 1975 γυρίζει την πρώτη του ταινία μυθοπλασίας,«Los Ηijos de Fierro».Απειλές κατά της ζωής του και μια απόπειρα απαγωγής τον υποχρεώνουν να αυτοεξοριστεί στην Ευρώπη.



Επιστρέφει στο Μπουένος Αϊρες το 1983 και γυρίζει τα περίφημα «Τανγκό του έρωτα», με την υπέροχη μουσική των Κάρλος Γκαρδέλ και Αστορ Πιατσόλα.Το 1988 ακολουθεί «Ο Νότος», ίσως η πιο γνωστή ταινία του διεθνώς.



Το 1991 παρακρατικοί τον πυροβολούν στα πόδια.Μένει παράλυτος,αλλά συνεχίζει να κινηματογραφεί.Το 1994 εκλέγεται βουλευτής Μπουένος Αϊρες με 1 εκατ.ψήφους.



Απογοητεύεται και το ΄97 επιστρέφει στο σινεμά.Το 2002,εν μέσω της χειρότερης κρίσης που είδε ποτέ η Αργεντινή,ξαναπιάνει την κάμερα και βγαίνει με το αναπηρικό αμαξίδιο στους δρόμους για να συλλέξει υλικό για ένα νέο ντοκυμαντέρ που θα ολοκληρωθεί δύο χρόνια αργότερα.Είναι η πολυβραβευμένη «Ανάμνηση μιας ληστείας». Απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από κοινό και κριτική. Το 2007 επανεξελέγη βουλευτής.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=333344&ct=2&dt=23/05/2010

69 χρόνια από την Μάχη της Κρήτης




Κρήτες αγωνιστές μαζί με βετεράνους συμμάχους που βρίσκονται στο Ρέθυμνο, τίμησαν τη Μάχη που από τη μία ανέδειξε το θάρρος των Κρητών και το σημαντικό ρόλο των συμμαχικών δυνάμεων, από την άλλη όμως το πόσο ήταν η συγκεκριμένη μάχη η αιτία που καθυστέρησαν τα Γερμανικά στρατεύματα στην πορεία προς τη Ρωσία, με ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα για την αρχή του τέλους του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.




Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στην οποία παραβρέθηκαν πέρα των βετεράνων, η τοπική πολιτική, αυτοδιοικητική και πνευματική ηγεσία, τιμήθηκαν οι νεκροί της Μάχης της Κρήτης και εψάλει επιμνημόσυνη δέηση.



Στο περιθώριο του εορτασμού πραγματοποιείται και η τρίτη κατά σειρά έκθεση φωτογραφίας που επιμελείται ο Δημήτρης Σκαρτσιλάκης, «Κρήτη: Ο Tόπος και οι άνθρωποι, η καθημερινότητα των ανθρώπων στην Κρήτη την περίοδο της κατοχής μέσα από το βλέμμα του κατακτητή», στο Σπίτι του Πολιτισμού και θα διαρκέσει μέχρι αύριο, Δευτέρα 24 Μαΐου.



Στην έκθεση παρουσιάζεται φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει τις εντυπώσεις των γερμανών κατακτητών καθώς επίσης και την καταναγκαστική εργασία των ντόπιων, στιγμές καθημερινές σε χωριά στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο και τα Χανιά.



Στο μεταξύ, εγκαινιάστηκε την Παρασκευή παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Φράγκου Φραγκούλη το Στρατιωτικό Μουσείο Ρεθύμνου, στο Χρωμοναστήρι.



Πρόκειται για μουσείο που στεγάζεται στο κτήριο που αποτελούσε εξοχική κατοικία της ενετικής οικογένειας Claudio, κατοικήθηκε στη συνέχεια από Τούρκους, δεχόμενο μικρο-παρεμβάσεις και ερειπωμένο από τη χρόνια εγκατάλειψη το 1985 παραχωρήθηκε από τον Χρωμοναστηριανό Αλκιβιάδη Κοτζάμπαση στην κοινότητα Χρωμοναστηρίου.



Το Στρατιωτικό Μουσείο φιλοξενεί πλήθος εκθεμάτων, στρατιωτικές στολές, όπλα διαφόρων εποχών, παράσημα και αποτελείται από την Αίθουσα μακετών και στολών του Ελληνικού Στρατού, από τις αίθουσες κειμηλίων από διάφορες ιστορικές περιόδους, από δύο αίθουσες για περιοδικές εκθέσεις, από συνεδριακή αίθουσα καθώς επίσης και από ειδικά διαμορφωμένους χώρους για μεγάλα εξωτερικού χώρου εκθέματα.



http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=13072946#

Προκάλεσαν το κοινό αίσθημα

Κατά την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα στο Αεροδρόμιο δεν τον υποδέχτηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός , ΓΙΑΤΙ;


Ο τούρκος πρωθυπουργός δεν κατέθεσε στεφάνη στον άγνωστο στρατιώτη όπως προβλέπει το πρωτόκολλο ,ΓΙΑΤΙ;

Ο ανασχηματισμός θα γίνει όταν δώσει εντολή το Δ.ΝΤ

Ο επόμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Παπανδρέου θα γίνει όταν μπουν οι τελευταίες πινελιές της ομάδας του σε θέματα ,απολύσεων ,εξαθλιώσεις της περιφέρειας , σχέσεις με την Τουρκία , λύση στο θέμα της μαρτυρικής Κύπρου ,Θράκη και διάφορα άλλα στη συνεχεία θα γίνουν αλλαγές δομικές όλοι οι εγκληματίες θα χαθούν από το φως της δημοσιότητας.


Οι έλληνες δεν είναι ρατσιστές και ούτε θα γίνουν ,όσοι αγαπούν την Ελλάδα πρέπει να το καταλάβουν αυτό και να μην επηρεάζονται από την εφήμερη εικόνα της τηλεόρασης.

Πρόσφατα ήρθε στην Ελλάδα ο τούρκος μήπως ακούσατε από τα μέσα οι από επίσημα κυβερνητικά χείλη σχετικά με τους αγνοούμενους της ΚΥΠΡΟΥ . ΤΙΠΟΤΑ .

Η ελληνική παιδεία ,υγεία ,πολιτισμός , τουρισμός βρίσκονται σε εξαθλίωση καθώς κανένας δεν νοιάζεται όταν οι άνθρωποι που εκπροσωπούν τον κάθε θεσμό από τους παραπάνω νοιάζονται μόνο για τις συναντήσεις τους με ανθρώπους που λειτουργούν πίσω από κλειστές πόρτες και βγαίνουν μόνο όταν απλωθεί παντού το σκοτάδι .

Οι υπουργοί εσωτερικών και ο εκπρόσωπος τύπου είναι από τα ποιο αξιολύπητα άτομα που γέννησε όχι η Ελλάδα άλλα η βρώμικη φάρα τους .

Ποιος κυβερνά την Ελλάδα ...


Στην χώρα επικρατεί μια κατάσταση που μοιάζει αλλόκοτη πριν λίγες μέρες πήραμε την πρώτη δόση από το δάνειο από το Δ.Ν.Τ και πληρώσαμε τα χρέη που έληγαν αυτό το μήνα. Ωραία θα πει κάποιος κάτι μας λες .


H ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δώσει στην δημοσιότητα το κείμενο που υπέγραψε με το ΤΑΜΕΙΟ και της υποχρεώσεις που ανέλαβε απέναντι του έτσι ο Έλληνας παρακολουθεί τις διώξεις των δημοσίων υπάλληλων λες και από μονή τους μπήκαν στο Δημόσιο δεν καταλαβαίνουν ότι απλά η κυβέρνηση που ψήφισε λειτουργεί κατόπιν εντολής του Δ.Ν. το οποίο έχει το γενικό πρόσταγμα.

Δεν έχουμε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση απλά υπαλλήλους που το παίζουν και διανοούμενοι γράφοντας σε εφημερίδες και άλλα έντυπα


Η επομένη εντολή είναι απολύσεις στο ελληνικό δημόσιο αλλά οι υπάλληλοι του Δ.Ν.Τ για να το κάνουν πρέπει πρώτα να τους εξευτελίσουν στα μάτια του λάου ώστε η επερχόμενη απόλυση να φανεί στο λαό σαν λύτρωση .

Πρέπει όλοι να πούμε γλιτώσαμε από τους κηφήνες.