Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Ευφημίας Μεγαλομάρτυρος, Μελιτίνης, Λουντμίλας, Δωροθέου ο εν Αιγύπτω, Κυπριανού Οσίου, Νινιάν, Editha

Ευφημίας Μεγαλομάρτυρος, Μελιτίνης, Λουντμίλας, Δωροθέου ο εν Αιγύπτω, Κυπριανού Οσίου, Νινιάν, Editha








Η Αγία Ευφημία(εορτή Ευφημία)

Έζησε και μαρτύρησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Γεννήθηκε στη Χαλκηδόνα από οικογένεια θεοσεβή και ευγενική. Οι γονείς της Ψιλόφρων και Θεοδωριανή φρόντισαν ώστε η Θυγατέρα τους να αναπτύξει κάθε χριστιανική αρετή. Η Ευφημία εξελίχθηκε σε άνθρωπο με σπάνια χαρίσματα και δυνατό χριστιανικό φρόνημα, το οποίο επέδειξε όταν ο ειδωλολάτρης ανθύπατος της Μικράς Ασίας Πρίσκος διέταξε να παρευρεθούν όλοι οι κάτοικοι της Χαλκηδόνας σε γιορτή, την οποία οργάνωνε προς τιμή του θεού των ειδωλολατρών Άρη. Τότε η Ευφημία αποφάσισε μαζί με άλλους χριστιανούς να απέχει από τη γιορτή των ειδωλολατρών και για το λόγο αυτό συνελήφθη και φυλακίσθηκε. Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της οι εχθροί του Χριστού προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να πείσουν την Αγία να αρνηθεί την πίστη της και να ασπασθεί τα είδωλα. Όταν συνειδητοποίησαν πως η ευφημία δεν επρόκειτο να αλλάξει την πίστη της με τους λόγους, τη βασάνισαν φριχτά. Όμως με τη θεία χάρη, η Αγία δεν έπαθε τίποτα από τα βασανιστήρια. Τελικά οι δήμιοι, την έριξαν σε άγρια θηρία και η Ευφημία βρήκε το θάνατο από μία αρκούδα.

Απολυτίκιο. Ήχος γ’. Την ωραιότητα.Τω θείω έρωτι, Λαμπρώς αθλήσασα, εις oσμήν έδραμες, Χριστού πανεύφημε, οία νεάνις παγκαλής, και Μάρτυς πεποικιλμένη, όθεν εισελήλυθας, εiς παστάδα ουράνιον, κόσμω διανέμουσα, ιαμάτων χαρίσματα, και σώζουσα τους σοι εκβοώντας, χαίροις θεόφρον Ευφημία.

Κοντάκιον. Ήχος δ’. Ο υψωθείς εν τω Σταυρώ.
Εν τη αθλήσει σου καλώς ηγωνίσω, και μετά θάνατον ημάς αγιάζεις, ταις των θαυμάτων βλύσεσι Πανεύφημε, όθεν σου την κοίμησιν, την αγίαν τιμώμεν, πίστει παριστάμενοι, τω σεπτώ σου λειψάνω, ίνα ρυσθώμεν νόσων ψυχικών, και των θαυμάτων την χάριν αντλήσωμεν.










Η Αγία Μελιτίνη

Η Αγία Μελιτίνη έζησε το έτος 160 μ.Χ., επί βασιλείας Αντωνίνου, ο οποίος ήταν πολύ ευσεβής. Ο τότε ηγεμόνας τής Θράκης, ονόματι Αντίοχος από τους πιο σκληρούς πολέμιους των χριστιανών, διέταξε να συλλάβουν την Μελιτίνη, με το αιτιολογικό ότι διέδιδε το Ευαγγέλιο και τον Χριστό. Προσπάθησε να την κάνει να αλλάξει πίστη αλλά μάταια. Ανέλαβε τότε η γυναίκα του, η οποία με διάφορα ύπουλα γυναικεία μέσα προσπάθησε να κάνει το ίδιο. Αλλά δυστυχώς έπεσε στην παγίδα πού ετοίμαζα η ίδια. Έγινε κι αυτή χριστιανή και μαζί με την Μελιτίνη, κρυφά από τον Αντίοχο έκαναν πολλούς ειδωλολάτρες χριστιανούς. Όταν το έμαθε ο Αντίοχος τις αποκεφάλισε και τις δύο.









Η Αγία Λουντμίλα

Η Αγία Λουντμίλα γεννήθηκε πιθανώς το 856 μ.Χ., από γονείς ευγενείς, αλλά ειδωλολάτρες. 16 χρονών παντρεύτηκε με τον ηγεμόνα των Τσέχων Μποριβόια. Με την παρουσία των ιεραποστόλων Μεθοδίου και Κυρίλλου στην χώρα τους έγιναν χριστιανοί. Έκτισαν πολλές εκκλησίες, κάλεσαν ιερείς και έκαναν πάρα πολλά για τον εκχριστιανισμό της χώρας. Ο άντρας της όμως σε ηλικία 36 χρονών πέθανε και η Λουντμίλα αφιέρωσε όλη την υπόλοιπη ζωή της στον Χριστό και την Εκκλησία. Αργότερα την ηγεμονία ανέλαβε ο εγγονός της Βιατσεσλάβος και η νύφη της Δραγομίρα, προσπάθησε να φέρει πάλι την ειδωλολατρία. Εμποδίστηκε όμως με πολλούς τρόπους από τη Λουντμίλα, η οποία απειλήθηκε ακόμα και με θάνατο από την Δραγομίρα. Για να γλιτώσει, πήγε και κρύφτηκε σε ένα πύργο. Εκεί την βρήκαν οι απεσταλμένοι τής Δραγομίρας και την θανάτωσαν. Αργότερα ο εγγονός της μετέφερε το λείψανό της στην Πράγα, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.









Ο Όσιος Δωρόθεος ο εν Αιγύπτω Ερημίτης (+ 4ος αι.)

Δεν έχουμε λεπτομέρειες για τον Βίο του Οσίου.







Ο Όσιος Κυπριανός Μητροπολίτης Κιέβου, Ρώσος (+ 1406)

Δεν έχουμε λεπτομέρειες για τον Βίο του Οσίου.







Ο Άγιος Νινιάν (Βρετανός)
Λεπτομέρειες για τη ζωή αυτού του αγίου της ορθοδοξίας, μπορεί να βρει ο αναγνώστης στο βιβλίο "Οι Άγιοι των Βρετανικών Νήσων", του Χριστόφορου Κων. Κομμοδάτου, επισκόπου Τελμησσού, Αθήναι 1985.









Η Αγία Edithac (Αγγλίδα)

Λεπτομέρειες για τη ζωή αυτής της αγίας της ορθοδοξίας, μπορεί να βρει ο αναγνώστης στο βιβλίο "Οι Άγιοι των Βρετανικών Νήσων", του Χριστόφορου Κων. Κομμοδάτου, επισκόπου Τελμησσού, Αθήναι 1985. 828

ΕΚΛΟΓΕΣ

Οι υποψήφιοι στο νομό Ηλείας φέρνουν την Νίκη κάθε πρωί στις εφημερίδες μετά τις βραδινές ομιλίες στους δήμους.
Πέθανε τα ξημερώματα της Τρίτης ο Πατρίκ Σουέιζι, ύστερα από 2 χρόνια άνισης μάχης με τον καρκίνο. Ο διάσημος ηθοποιός πέθανε σε ηλικία 57 ετών στο σπίτι του στο Λος Άντζελες έχοντας δίπλα του την οικογένεια του.
Η αστυνομία συνέλαβε 75 άτομα, ύποπτα για συμμετοχή στις πρόσφατες επιθέσεις με σύριγγα, που προκάλεσαν ανησυχία και διαδηλώσεις στην Σιντζιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα, ανακοίνωσε το κρατικό ραδιόφωνο της χώρας.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της αστυνομίας της Σιντζιάνγκ, Χουάνγκ Γιάμπο, οι ύποπτοι εμπλέκονται σε 36 επιθέσεις, από τις οποίες οι 19 έγιναν στο Ουρούμτσι πρωτεύουσα της Σιντζιάνγκ, και οι υπόλοιπες σε άλλες πόλεις της επαρχίας, όπου οι Ουιγούροι ξεπερνούν σε αριθμό τους κινέζους Χαν και όπου σημειώνονται συχνά ταραχές.
Οι κινεζικές αρχές δήλωσαν ότι πίσω από τις επιθέσεις ήταν μουσουλμάνοι αυτονομιστές, χωρίς όμως να μπορούν να υποστηρίξουν τις κατηγορίες.
Η κινεζική δικαιοσύνη μάλιστα καταδίκασε το Σάββατο σε κάθειρξη έως 15 ετών τρία άτομα που κατηγορούνταν ότι πήραν μέρος στις επιθέσεις.
Αυτές οι μυστηριώδεις επιθέσεις είχαν προκαλέσει στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Ουρούμτσι διαδηλώσεις από τη μεριά των Χαν, που αποτελούν την πλειοψηφία των Κινέζων, οι οποίοι κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να σταματήσει τις επιθέσεις με σύριγγα από μουσουλμάνους Ουιγούρους

η ρωσική κυβέρνηση συμφώνησε να συνδράμει τη Βενεζουέλα στην προσπάθεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς αντιδραστήρες

ΚΑΡΑΚΑΣ. Πάνω από δύο δισεκατομμύρια δολάρια θα δανειστεί η Βενεζουέλα από τη Ρωσία για την προμήθεια αμυντικού υλικού, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Ούγκο Τσάβες. Η συμφωνία επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του κ. Τσάβες στη Μόσχα και αφορά την αγορά 92 αρμάτων μάχης Τ-72 και άγνωστο μέχρι σήμερα αριθμό συστοιχιών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 και Buk-M2. Στο εβδομαδιαίο τηλεοπτικό του μήνυμα προς το λαό της Βενεζουέλας, ο κ. Τσάβες ευχαρίστησε τη Ρωσία για το δάνειο, αλλά δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για το ακριβές κόστος του κάθε συστήματος.

Εφιαλτικές προβλέψεις

Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις του ΟΗΕ για την φτώχεια στον πλανήτη! Με τις επιπτώσεις της κρίσης να προσθέτουν πλέον στις λίστες των συνανθρώπων μας που ζουν υπό την απειλή της «απόλυτης φτώχειας» - όπως χαρακτηριστικά την ονομάζει στην τελευταία του έκθεση ο Οργανισμός – ακόμα και κατοίκους χωρών που δεν αντιμετώπιζαν μέχρι πρότινος σοβαρό πρόβλημα ένδειας για τους πολίτες τους!Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 90 εκατομμύρια άνθρωποι είτε ζουν, είτε βρίσκονται αντιμέτωποι με το «φάσμα της απόλυτης φτώχειας». Με τα πράγματα να είναι χειρότερα για τις φτωχότερες χώρες, οι οποίες εν πολλοίς είναι εξαρτημένες από τη διεθνή βοήθεια, μια βοήθεια που καθίσταται ολοένα και δυσκολότερη καθώς ακόμα και οι ανεπτυγμένες χώρες διάγουν περίοδο σοβαρής οικονομικής κρίσης.Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επισημαίνει πως ο αριθμός των φτωχών ανά τον κόσμο διακρώς αυξάνεται και καλεί τις κυβερνήσεις των δυτικών χωρών να τηρήσουν, ακόμα και σε αυτή τη συγκυρία, τις υποσχέσεις τους για βοήθεια προς τον Τρίτο Κόσμο.

το ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ στο Ν. Ηλείας (2009)

ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ ΚΟΝΔΥΛΙΑ
ΚΟΥΤΣΟΥΒΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ
ΣΤΑΘΑ ΘΕΟΔΩΡΑ
ΤΣΟΥΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ